5 filmových sérií, jejichž pokračování přišlo po několika generacích
zdroj: Cinemart

5 filmových sérií, jejichž pokračování přišlo po několika generacích

23. 6. 2016 – 10:30 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Návrat velkofilmové legendy – tak se mluví o druhém dílu Dne nezávislosti, který již tento čtvrtek vrazí i do tuzemských kin. Ačkoliv nás od prvního filmu dělí jedna generace, ve filmovém světě druhý Den nezávislosti není rozhodně žádným rekordmanem. Některá pokračování totiž od jejich předlohy dělilo i víc než půl století! 

Jih proti Severu - Scartlett
Délka: 54 let

Byť za absolutního rekordmana paří Bambi vs. Bambi II, kde činí prodleva 63 let, lepší situaci ilustrovat na filmech... které někdo z dnešních diváků zná. Jih proti Severu, nejúspěšnější film dějin, se takto dočkal pokračování skrze televizní minisérii Scartlett v roce 1994. A ačkoliv si ji rovněž prakticky nikdo nepamatuje, svého času šlo o poměrně velkou událost.

Scarlett vyhrála hned dvě ceny Emmy, strhla k sobě velká filmová jména jako Timothy Dalton, se svým prvním a přelomovým dílem se však ani za mák nemohla rovnat. V 90. letech navíc ještě televize neměla tak solidní pověst jako dnes, což dojmu druhořadého pokračování rovněž nesvědčilo. Především však nežánrové zakončení původního Jih proti Severu, kdy Rhett pošle Scarlett k šípku, třímá vpravdě kultovní stavu. A každé pokračování, které na něj navážu, musí nutně původní látku tak trochu znehodnotit.

Jih proti Severu: Vivien Leigh, Hattie McDaniel zdroj: Foto: Warner Bros

Čaroděj ze země Oz - Return to Oz
Délka: 49 let

U nás tomu tak snad není, ale v Americe má Čaroděj ze země Oz status nepodobný třeba Šíleně smutné princezně. Jde o mile naivní pohádku, na které vyrůstaly generace dětí. Když proto o víc jak 40 let poté během zrůdných 80. let přišel nápad natočit pokračování, nemohlo se to obejít bez kontroverze. To, co nakonec filmaři vyplodili, ale nikdo nečekal.

Return to Oz, u nás dokonce bez přeloženého distribučního jména, je totiž hororem par excellence, které dětskému divákovi nižšího věku muselo přivodit nejednu noční můru. Pokud i původní Čaroděj obsahoval některé bizarní momenty, Return to Oz je vyšrouboval do absurdních rozměrů, v čele s ohyzdnými "brusliči", tedy stvůrami, které mají na rukou i nohou kolečkové brusle. Film se právě proto stal skutečně kultovním dílem - ale spíše jen díky tomu, jak se ostře liší oproti prvnímu dílu ságy.

Čaroděj ze země Oz: Judy Garland, Jack Haley, Ray Bolger zdroj: tisková zpráva

Návrat Jediho - Síla se probouzí
Délka: 32 let

Že však dlouhá prodleva nemusí nutně být ke škodě, dokazuje zase příběh ságy Star Wars. Mezi chronologicky posledním dílem původní trilogie Návrat Jediů a jejím přímým pokračováním uplynulo sáhodlouhých 32 let. Prequelová trilogie totiž popisovala události před původními filmy. Už už se zdálo, že Star Wars bude konstituována pouze sextalogií, pak však značku odkoupil Disney a oznámil, že hodlá v původní story pokračovat.

A díky pečlivému opečovávání značky se to podařilo - alespoň pro většinu diváků - rozhodně na jedničku! Oproti jiným podobným filmům navíc Síla se probouzí navazuje skutečně dekády po Návratu Jediů. Nastala tím však paradoxní situace, poněvadž nutnost mít v novém filmu opět konflikt ironicky pošlapala happyending Návratu Jediů. Tak už to však ve vyprávění chodí – jak se totiž říká, veselý konec je určen tím, kde vlastně příběh utnete.

Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho zdroj: tisková zpráva

Tron - Tron: Legacy
Délka: 28 let

Jenom pozornost značce nebo akurátní plynutí času ovšem nemusí nutně znamenat úspěch. Tron a jeho pokračování Tron: Legacy, to optimálně dokazuje. Tron: Legacy sice nebyl úplný provar, a i on umně využil skutečnosti, že Jeff Bridges oproti prvnímu dílu notně zestárl, avšak snaha vytvářet komplikovanou mytologii kolem pohádkového světa uvnitř počítače u něj přesto působila poněkud jalově.

Na Tronu se totiž krásně ukazuje, že ne každý film je pro pokračování vhodný. Podobné skutečnosti lze říct u řady filmů, leč Disney doufal, že z Tronu ukove své vlastí Hvězdné války. Poté, co skutečnost dopadla jinak, se jeho exekutivci zjevně rozhodli, že nemá smysl snažit se o nemožné – a raději pořídili licenci na skutečné Hvězdné války.

Tron zdroj: tisková zpráva

Indiana Jones a poslední křížová výprava - Indiana Jones a tajemství křišťálové lebky
Délka: 18 let

Posledním velkým příkladem budiž osud série Indiana Jones. Ačkoliv její čtvrtý díl nedopadl úplně tragicky, nepovedlo se mu emulovat stejný styl zábavy, jako tomu bylo v prvním a třetím díle archeologovy ságy. Veškeré dobové plány ohledně dílu pátého, v němž by po Harrisonu Fordovi měl štafetu převzít Shia LaBeouf, tím definitivně padly.

Existují samozřejmě i další zajímavé příklady podobně velké prodlevy. U všech se ale ukazuje, že nezáleží na tom, jestli pokračování přichází po roce, půlstoletí anebo nikdy - vždy záleží spíše na tom, má-li z čeho filmař čerpat a zdali má s látkou kreativní plány. Uvidíme tedy, co s Dnem nezávislosti plánuje jeho vlastní původní tvůrce – a zdali se zařadí spíše po bok neúspěchů anebo dobrých nápadů. 

Indiana Jones a Poslední křížová výprava: Harrison Ford zdroj: tisková zpráva

Zatím bez komentáře, buďte první!