LIVE: Kryštof si na inzerát nekoupíte. Zn.: Neprodejné
zdroj: iREPORT.cz

LIVE: Kryštof si na inzerát nekoupíte. Zn.: Neprodejné

26. 2. 2013 – 8:25 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Čtyři koncerty ve velkých halách, všechny čtyři vyprodané. Povedená hostovačka Jarka Nohavici. Nadšené reakce kritiky i fanoušků. Tak lze ve stručnosti shrnout právě proběhlé tour Kryštof, jehož závěrečná koncertní tečka proběhla v pražské Tipsport Areně.

Že se během přestavby pódia rozezněli halou Coldplay, lze považovat za náhodu. Že ale Kryštof použil hned několik podobných prvků, jaké byly k vidění na jejich posledním turné (mimo jiné v pražském Edenu), na náhodu nikdo svést nemůže. Naštěstí to nebyly jen pestrobarevné konfety, nafukovací balónky a projekce na obrazovce, co evokovalo koncert Coldplay; Richard Krajčo a spol. od britských melancholiků "okopírovali" i to nejdůležitější - skvělý pódiový výkon.

Krajčova slova "budeme se snažit, aby tohle byl nejlepší koncert české kapely, který jste kdy viděli" vypálená do promrzlé haly hned v úvodu dvouhodinového setu mohla vyznít přehnaně sebevědomě, ve výsledku však neměla k realitě vůbec daleko. Ano, můžeme namítat, že Richardovi občas lítaly noty nahorů a dolů a že celá ta taškařice byla jen velké divadlo odehrávající se podle pevného scénáře, kde je každý krok a slovo dopředu pečlivě připravené. Pokud ale uchopíme slovo show v jeho skutečném významu, spolu s Tata Bojs v Česku momentálně nic lepšího neuvidíte.

Reportáž z Brna: Kryštof, balónky, konfety aneb show jak má být

Kryštof toho totiž ukázali opravdu hodně: kromě zmíněných salv konfet, "útoku krvinek" aneb vypuštění červených a bílých balónků a precizních prostřihů na obří LED stěně tahala kapela z kapsy jeden trumf za druhým. Pravda, sólo s kytarou za hlavou, jež předvedl Evžen Hofmann, už tu bylo sto padesát devětkrát, zato kousek, kdy zpěvák zčistajasna zahraje na trombón (či hru zdatně předstírá) nikoliv. A kousek, kdy na obří obrazovce zpívají fanoušci a spřátelení herci a zpěváci text současně s kapelou, už vůbec ne. Dále pak špetka dojetí během intimní, a capella verze skladby Ženy a samozřejmě také nějaká ta legrace. Pánové z vydavatelství, kteří v závěru show předávali kapele platinovou desku, sice humor zapomněli v backstagi, Krajčovy drobné vtípky vše vynahradily.

Skladby jako CyRáno, Rubikon, Obchodník s deštěm nebo nejnovější kousek Inzerát i naživo potvrdily zdaleka největší přednost Kryštof: záviděníhodný talent napsat líbivý a rádiový hit. Byť by bylo správnější nazývat tento talent spíš zručnou řemeslnou dovedností, nemění to nic na faktu, že tyto skladby zkrátka fungují. Na desce, v rádiu i naživo.

Richard Krajčo zdroj: iREPORT.cz

Svůj díl na povedeném večeru měl také host Jaromír Nohavica, jehož na pódium vtipně uvedl fingovaný telefonát s Krajčem. Ostravský bard si s Kryštofem zapěl poslední singl z alba Inzerát Křídla z mýdla a poté dostal vlastní prostor pro trojici skladeb Mám jizvu na rtu, Já chci poezii a Fotbal. Ohromující potlesk dvanácti tisíc párů rukou mluvil za vše.

Končící turné potvrdilo, že Kryštof ovládá současný mainstreamový prostor (podívejte se třeba na nominace na Anděly a na Žebřík) zcela zaslouženě. Teď pro ně ovšem přichází další a mnohem těžší fáze: vydržet tam.

Odkaz na hudební novinky iREPORT zdroj: iREPORT.cz


Zatím bez komentáře, buďte první!