Ethan Hunt a dalších 7 amerických Jamesů Bondů
zdroj: tisková zpráva

Ethan Hunt a dalších 7 amerických Jamesů Bondů

6. 8. 2018 – 11:51 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Povolení zabíjet je jedním z nejlepších vývozních artiklů Velké Británie. To ale neznamená, že se od agenta 007 v Hollywoodu nepokouší opisovat.

Do kin právě přichází už šestá Mission: Impossible, s podtitulkem Fallout, která slibuje zas o něco bláznivějšího a krkolomnějšího Toma Cruise v roli ikonického tajného agenta Ethana Hunta. Ty tam jsou skromné a někdy až komorní zápletky seriálové Mission: Impossible, která v šedesátých letech vznikla právě díky popularitě filmů s Jamesem Bondem. V osmdesátých letech se dočkala remaku a v devadesátkách i celovečeráku s Tomem Cruisem. Stejně jako seriálová předloha dbala na týmový aspekt. IMF alias Impossible Mission Force byla skupina špičkových agentů, která se bez vzájemné pomoci neobešla. S Tomem Cruisem se však film za filmem začal do scénáře vkrádat aspekt supermana, který opravdu ono nemožné zvládne. A ačkoliv Ethan Hunt musí občas spoléhat na své kolegy, většinu nebezpečných kousků má na triku sólově.

Ethan Hunt zdroj: tisková zpráva

Od čtvrtého dílu Tom Cruise nasazuje vlastní krk způsobem, který v historii předváděl snad jen Jackie Chan. Každá další mise je nebezpečnější, každý další film obsahuje drzejší kaskadérské kousky. A Cruise se do nich pouští bez rozmyslu a s rozeběhem. Nahrazuje tak nejen zmíněného Jackieho, ale vlastně i Jamese Bonda, který si vzal dovolenou a po dvou trochu temnějších a psychologičtějších filmech vyklidil pole, čímž na trhu vznikla nepřehlédnutelná díra. A Ethan Hunt ji zaplňuje trochu povrchnější a zábavnější formou, kdy divákovi nabízí hlavně akční atrakce a divokou horskou jízdu. Šestka, která je přímým pokračováním pětky, se ale obloukem vrací k závažnějším tématům a přeci jenom se trochu rýpe v Ethanově povaze. Jakýmkoliv opravdu seriózním pokusům o psychoanalýzu ovšem Tom Cruise utíká - po vlastních, na motorce nebo v helikoptéře, kterou se učí ovládat až za volného pádu. Kdo potřebuje v létě v kině umění, když je služba vlasti v tajných agenturách především o adrenalinu a zábavě, no ne?

Ethan Hunt zdroj: tisková zpráva

Ethan Hunt tak v šesté Mission: Impossible definitivně nechává přešlapujícího Bonda ve zpětném zrcátku. Daniel Craig bude mít v nadcházející bondovce co dělat, aby uhájil svůj trůn. Na domácím trhu na něj ostatně útočí třeba i Kingsmani, nebo dokonce i comeback Johnnyho Englishe. Náš článek se ale věnuje především americké konkurenci. Při zběžném ohlédnutí zjistíte, že Ethan Hunt není zdaleka jediný, kdo si kdy na agenta 007 brousil zuby.

Jason Bourne

Agentů s monogramem JB je zatraceně hodně. James Bond je jenom jeden, ale Jason Bourne by mu dal asi pekně zabrat. Pokud by tedy věděl, čí vlastně je. Z Matta Damona se díky téhle roli vyklubala solidní mlátička. V jedničce byl ještě hubeňour, co vyloženě překvapil, když začal podvědomě lámat lidem končetiny, ale od dvojky už to byl americký ekvivalent špičkového agenta, co tahá z paměti nejrůznější konspirační tajemství a umí vás zabít na třicet různých způsobů, i kdyby k tomu měl použít jen propisku, papírové žaluzie a rychlovarnou konvici. Tvůrci bourneovského vesmíru si navíc nevystačili jen s jedním superagentem, ale v dalších dílech a především ve spinoffu Bourneův odkaz nám dokonce ukázali rovnou továrnu na podobné nadlidi. Oproti Bondovi je ale Jason spíš skvěle trénovaný pěšák, jež většinu svých misí absolvoval pod vlivem, a teď hlavně chce, aby mu ostatní dali pokoj. Jason Bourne zdroj: tisková zpráva

Jack Bauer

Seriálový JB je jenom jeden. Jack Bauer je nejvěrnějším ohařem protiteroristické jednotky CTU a ke své smůle přitahuje průšvihy jako magnet. V mnoha sezónách svým nenápadným zevnějškem překvapil teroristy na několika kontinentech, zachránil pár amerických prezidentů a ještě víc zahraničních rozzuřil doběla. Kiefer Sutherland si díky téhle postavě užil druhou mízu a v reálném čase předváděl globálnímu publiku, že na záchranu světa není nutné mít obří svaly nebo mozek. Stačí přesná muška a spousta, ale opravdu spousta odhodlání. Jack Bauer se také dočkal spinoffu a televizní stanice Fox teď dokonce chystá prequel, ale něco nám říká, že Jack Bauer je jenom jeden. A fungoval právě kvůli onomu taťkovskému image. S Bondem má Bauer společného málo, ale určitě by si na baru popovídali minimálně o duševních šrámech, které na nich zanechaly ztráty milovaných něžných poloviček.

Jack Bauer zdroj: tisková zpráva

Jack Ryan

Oblíbený literární hrdina Toma Clancyho je původním povoláním analytik, ale u CIA se rychle přimotá k několika misím, během nichž se jeho survival instinkt probudí natolik, že začne rychle mezi agenty stoupat ke hvězdám. Filmová zpracování těch přízemnějších knížek byla ještě celkem uvěřitelná, zvlášť série s Harrisonem Fordem jako Vysoká hra patriotů nebo Jasné nebezpečí. Jenže Clancy psal dál a z Ryana se stal superagent, později i mimořádně akční prezident, a dnes už vlastně nikdo neví, kde to skončí. Zatímco tištěný Ryan má hodně blízko k nesmrtelnosti a neomylnosti Ethana Hunta, ten filmový je podstatně mírnější, dokonce i ve skvělých Nejhorších obavách s Benem Affleckem. Tenhle film sice novou sérii nezažehnul, ale patří k tomu nejlepšímu v žánru seriózních špionážních filmů, na rozdíl od nedopečeného pokusu z roku 2014 s Chrisem Pinem, který se jmenoval Jack Ryan: V utajení. Fanoušci slavného amerického superagenta to ale nevzdávají, Jack Ryan se letos vrátí znovu, tentokrát v seriálové podobě na streamovací službě Amazon Video. V novince, která odstartuje už v srpnu, si ho zahraje John Krasinski.

Jack Ryan zdroj: tisková zpráva

Sterling Archer

Nejobávanější tajný agent všech dob jako by Bondovi z oka vypadnul. Animákový Archer si ale z bondovek dělá především legraci, ačkoliv by některé superschopnosti mohl Sterlingovi závidět kdokoliv z adeptů v tomhle žebříčku. Je Sterling Američan? Těžko říct, jeho matka má ohledně Archerova otce stejné dilema jako Meryl Streep v Mamma Mia. Jedno je ale jisté, pokud milujete Jamese Bonda, ale obecně celou žánrovou popkulturu, nesmíte si Archera nechat ujít. Je to dobrodružný seriál plný narážek a fórů, který se ale drží kopyta námezdných špionů, takže přes všechen ten humor se tu pije prémiový chlast, sedlají se drahá auta a drahé ženy, a cestuje se do těch nejexotičtějších lokací. Tedy s tím rozdílem, že Archer vám vždy během několika vteřin předvede, jak hrozně moc se nebere vážně. Možná není z masa a kostí, ale rozhodně do naší vybrané společnosti amerických tajných agentů patří.

Archer zdroj: tisková zpráva

Xander Cage

Xander je určitě nejameričtějším ze všech tajných agentů, co znáte. Vin Diesel jako extrémní sportovec a adrenalinový závislák je naverbován tajnými službami, aby své schopnosti využil pro konání dobra. V polofiktivní České republice pak v prvním díle snímku xXx jednoduše zamete se záporáky a vypadá přitom děsně cool. Sako nebo naleštěný britský vůz jsou mu cizí, místo toho jde do akce v tílku a kožené bundě, americkém muscle caru a svou xander-girl si sbalí až na místě, ideálně rovnou hlavnímu záporákovi pod nosem. Tohle je prostě tak trochu jiná série. Důkazem budiž, že kvůli vlažným ohlasům se hned ve druhém díle přeobsazovala hlavní role. Ve třetím vstal Xander Cage doslova z mrtvých a definitivně dokázal svými skopičinami, že patří na úplně opačnou stranu špionské stupnice. Zachraňování světa v jeho podání je úplně jiná liga. A dost možná i úplně jiný sport.

Xander Cage zdroj: tisková zpráva

Derek Flint

Už v půlce šedesátých let Hollywood pochopil, že James Bond je něco víc než jen pomíjívý trend. A tak se rozhodl s Brity bojovat, ovšem naštěstí nejen olovem, ale i humorem. Náš muž Flint s Jamesem Coburnem v hlavní roli je totiž natolik přepálený, že ho ani nelze brát vážně. Dobře míněná parodie si dělá legraci nejen z povolnosti žen, absurdity vynálezů a nekonečného rejstříku Bondových schopností, ale nabízí i celkem uvěřitelnou alternativu v podobě charismatického Coburna (Sedm statečných). Ano, je to jednorázová blbina, kterou si dnes už skoro nikdo nepamatuje, ale kdo ji nezná a omylem na ní narazí, ten by si ji s přimhouřenýma očima snad mohl i s některou dobovou bondovkou splést.

Flint zdroj: tisková zpráva

Harry Tasker

A humoru se nevzdáme ani na závěr. Jak by asi vypadal James Bond, kdyby žil na americkém předměstí, chodil zachraňovat svět od devíti do pěti a měl rodinu, před kterou by své povolání musel tajit? První dostali tenhle nápad Francouzi v komedii Podrtženo, sečteno!, ale Arnold SchwarzeneggerJames Cameron jim ho vzali a opsali ho do svého filmu tak epicky, že si dneska všichni pamatují jen jejich remake. Pravdivé lži jsou napůl parodií a napůl milostným dopisem špionážnímu žánru. A taky stoprocentně zábavnou akční komedií, ve které je Arnie nejen neprůstřelný, ale i tak nějak lidský a dokonce nenuceně vtipný. Bondovi se nepodobá už kvůli své muskulatuře, ale hlavně si pokládá úplně jiné otázky, než jeho zámořský kolega. Což ovšem neznámená, že byste se u jeho medailonku nějak nudili. Ba právě naopak, protože James Cameron nikdy nezapomene, že diváky je třeba stejnou mírou překvapovat i bavit.

Harry Tasker zdroj: tisková zpráva

Zatím bez komentáře, buďte první!