7 herců, kteří kandidovali do politiky
zdroj: tisková zpráva

7 herců, kteří kandidovali do politiky

5. 5. 2016 – 10:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Americké prezidentské volby sice čekají Spojené státy až na podzim, již nyní je však situace kolem nich barvitě zajímavá. Radikálně odlišní kandidáti, jimž vévodí apolitik Donald Trump, na sebe strhávají pozornost více než zaběhnutá jména se zkušeností v oboru. I když mnozí mluví o bezprecedentním populismu, není to rozhodně poprvé, kdy celebrita různého ražení kandidovala na politickou funkci. Jeden z nejkultovnějších amerických prezidentů ostatně začínal jako herec!

Arnold Schwarzenegger
Slavný rakouský bodybuilder a herec je dost možná jedním ze jmen, které vytane na mysli jako první. Arnie skočil do role guvernéra Kalifornie mezi lety 2003 až 2011 bez jakékoliv předešlé zkušenosti, a bylo to znát - nezávislé insituce ho jmenovaly jedním z nejhorších guvernérů historie celých Spojených států a z úřadu odcházel s rekordně nízkou mírou obliby. Arnold se přitom vyjádřil, že pokud by to americká ústava dovolovala, rád by si zkusil rovněž kandidaturu na křeslo prezidenta!

Arnold Schwarzenegger jako Terminator zdroj: tisková zpráva

Shirley Temple Black
Prakticky přesně opačně na tom byla někdejší dětská hereka Shirley Temple Black. Ačkoliv v úvodu své politické kariéry selhala ve své snaze o zvolení do amerického kongresu, dlouholeté politické dráhy se přesto dočkala. Nejprve byla za Nixonovy vlády v roce 1969 přidělena jako velvyslankyně ve Spojených národech, posléze působila jako velvyslankyně v Ghaně a od roku 1989 pak - jak si možná ještě mnozí pamatují - byla rovněž Georgem Bushem starším přidělena jako americká ambasadorka do tehdejšího Československa.

Marcia Mae Jones a Shirley Temple ve filmu Heidi zdroj: tisková zpráva

Clint Eastwood
Přesto lze konstatovat, že mnohem častěji než ženy se do politiky vydávají představitelé akčních rolí. Stalo se tak rovněž v případě herce a režiséra Clinta Eastwooda. Jeho politická funkce byla možná poměrně malá - od roku 1986 do roku 1988 byl starostou třítisícového kalifornského městečka Carmel - většina jeho obyvatel, však neměla hluboko do kapsy. Eastwood později stanul rovněž v několika veřejných komisích, z té poslední ho ironií osudu vystrnadil Arnold Schwarzenegger během své hrůzovlády. Byť byl Eastwood po většinu svého života bez politické afiliace s demokraty či republikány, v posledních prezidentských volbách ale veřejně podpořil právě Mitta Romneyho vůči Baracku Obamovi.

Clint Eastwood ve filmu Útěk z Alcatrazu zdroj: tisková zpráva

Jesse Ventura
Pokud doposud byli muži našeho seznamu spíše za břídily, ironií osudu za ně musí statistiku lehce spravit wrestler Jessee Ventura, jehož můžete znát jako vojáka, “co nemá čas krvácet” z Predátora. Alespoň to teď platí co do úspěchu komunální politiky.  Ventura se nejprve v roce 1990 stal starostou minnesotského města Brooklyn Park, aby po devíti letech na to, úspěšně kandidoval na guvernéra státu za nezávislé. Zde se mu už bohužel dařilo podstatně méně - ačkoliv si zpočátku užíval obrovskou popularitu, tato se na konci svého volebního období propadla pod 20 bodů a Ventura se znovuzvolení už nedočkal.

Jesse Ventura ve filmu Predator zdroj: tisková zpráva

Roseanne Barr
Dost možná nejbizarnější snahou o politický úřad se může pyšnit Roseanne Barr, nejlépe známá pro svůj sitcom Roseanne. Především v roce 2011 oznámila svou kandidaturu na prezidenstké křeslo za stranu zelených a zároveň díky dvojímu občanství i pozici izraelského premiéra. Netřeba dodávat, že nezískala ani jednu z funkcí. Těžko říct, do jaké míry šlo o autentickou snahu a do jaké o trolling - jen pár let si totiž ze své politické "kariéry" sama tropila šloufly v sitcomu Portlandia.

Roseanne Barr v sitcomu Roseanne zdroj: tisková zpráva

Fred Thompson
Naopak velmi úspěšný je Fred Thompson, možná i kvůli skutečnosti, že herectví byla až jeho třetí profese po právničině a politice. Republikán Thompson, který zemřel loni v prosinci ve věku 73 let, mimo jiné působil mezi lety 1994 až 2003 jako významná figura amerického kongresu s vysokou mírou obliby. V roce 2008 se dokonce pokusil o vlastní kandidaturu na pozici prezidenta, ztratil však během primárek ve prospěch Johna McCaina. Co do filmografie Thompson působil před i po své politické kariéře a znát jej může mimo jiné z druhé Smrtonosné pasti či hororu Sinister.

Dennis Franz a Fred Dalton Thompson ve filmu Smrtonosná past 2 zdroj: tisková zpráva

Ronald Reagan
Závěr přehledu ovšem nemůže patřit nikomu menšímu než konzervativní ikoně Ronaldu Reaganovi. Nikoliv nadarmo se Donald Trump snaží působit dojmem, že má k Reaganovi nejblíže - i skrze prakticky identický slogan své kampaně. Taktéž Reaganovi, někdejšímu herci mnoha westernů mezi lety 1937 až 1964, se totiž kritici zpočátku smáli. Herec byl však poté v roce 1967 nejprve zvolen jako guvernér Kalifornie a následně, mezi lety 1981 až 1989, se pak stal americkým prezidentem. Byť zdaleka ne každý s jeho úspěchy souhlasí, Reagan je všeobecně uznáván za muže, který agresivní politikou “uzbrojil” východní blok ke kolapsu a způsobil tak konec studené války. 

Angie Dickinson a Ronald Reagan ve filmu The Killers zdroj: tisková zpráva

Zatím bez komentáře, buďte první!