X nejdivnějších olympijských sportů
zdroj: Vlastní foto autora

X nejdivnějších olympijských sportů

11. 7. 2016 – 19:33 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Za víc jak stoletou historii moderní olympiády se v její letní i zimní verzi vystřídala řada sportů, které dnes již nejsou k vidění. Některé naštěstí, jiné bohužel! Od střílení živých holubů po šermování s holí jsou totiž olympiády místem bezbřehých experimentů. Seznamte se s X nejobskurnějšími z nich!

Střelba na živé holuby
Poprvé a naposledy umírali zvířata v zájmu sportu na olympiádě v Paříži v roce 1900. Jednou z polooficiálních disciplín byla totiž střelba na živé holuby. Ti byli před 54 střelci po vypuštěni z klecí a ten, kdo sestřelil holubů nejvíce, než mu cíle frnkly, si odnesl hlavní cenu.

Během disciplíny nakonec zemřelo skoro 300 holubů. Střelba byla kontroverzní již ve své době. Ochránci zvířat promptně zahájili kampaň na zákaz střelby holubů, která dva roky po pařížské olympiádě vedla k uvedení střelby na neživé cíle. Ta funguje dodnes.

Střelba na živé holuby zdroj: tisková zpráva

Sólo synchronizované plavání
Ačkoliv je dnes synchronizované plavání alias "vodní balet" sportem pro větší množství účastníků, tradičně například akvabel čarujících ve vodě nezvyklé obrazce, nebylo tomu tak vždy. Na hrách v Los Angeles v roce 1984 byla k vidění i sólo verze sportu.

Při té ve vodě svůj um předváděl jediný plavec či plavkyně. Navzdory poněkud zavádějícímu názvu si disciplína ponechala označení "synchronizovaná", poněvadž plavec stále reagoval na tempo hudby. Nejbližším ekvivalentem je cosi jako krasobruslení - a to už tak zvláštně nezní. Sóla byla zrušena ve prospěch větších soutěží v roce 1992.

Synchronizované plavání zdroj: tisková zpráva

Žonglování s holemi
Ač je překlad disciplíny známé jako club swinging poněkud nepřesný, vlastně přesně vystihuje její jádro – atlet, držící dvojici těžkých holí ve tvaru kuželek, s oběma z nich rytmicky pohazuje po okolí, tedy v zásadě žongluje. Sport vedl k vytvoření mýtu, že i žonglování samotné bylo součástí olympiády.

Pohazování si s holemi se však jako olympijská disciplína objevilo jenom dvakrát v letech 1904 a 1932. Obskurní silové cvičení se přesto svým způsobem zachovalo - bylo totiž vlastně předchůdcem rytmické gymnastiky, která olympiádu rozšířila od roku 1984.

Žonglování s holemi zdroj: tisková zpráva

Přetahovaná
Pokud rytmickou gymnastiku s holemi lze chápat, pak přetahovaná jako olympijský sport působí podobně prazvláštně jako střelba do živých ptáků. Tento kompetitivní sport mezi dvěma týmy byl přitom velmi populární, zvláště v Británii.

Ta získala většinu medailí, snad pro rizikovou povahu a krátké trvání přetahované o jediné lano byla však zrušena s belgickou olympiádou v roce 1920.

Přetahovaná zdroj: tisková zpráva

Hokej na kolečkových bruslích
Naopak poměrně škoda je starší verze inline hokeje - už jen pro státy jako jsme my, kde mají analogy hokeje solidní tradici. Ten byl jako ukázkový sport vybrán na hry v roce 1992 v Barceloně.

Rozdílem oproti dnešní podobě inline hokeje však byla přítomnost čtyřkolečkových bruslí. Olympijské výbory však v budoucích letech nepřistoupily k jeho povýšení mezi stabilní disciplíny.

Hokej na kolečkových bruslích zdroj: tisková zpráva

Šermovaná s holí
Oficiálně se sice toto bojové umění jmenuje canne de combat, nikdo mu však neodpáře, že jde v zásadě o šermování s vycházkovou holí. Praktika vychází z původní techniky sebeobrany, až se z ní během 20. století stal tak trochu národní sport země Galského kohouta.

Francouzská disciplína s dlouhou tradicí se na olympiádu podívala dvakrát - asi nepřekvapí, že pokaždé při hrát pořádaných ve Francii. Jako ukázkový sport byla předvedena už v roce 1900, poté se stavila ještě na hrách v roce 1924. Od tradičního šermu ji však mnoho nedělí, sport je navíc populární jenom v jedné zemi, dále to tedy bohužel nedotáhl.

Šermování s holí zdroj: tisková zpráva

Zatím bez komentáře, buďte první!