Předmanželská smlouva a hypotéka - jak fungují dohromady?
zdroj: Tisková zpráva

Předmanželská smlouva a hypotéka - jak fungují dohromady?

14. 10. 2021 – 13:17 | Magazín | Inzerce

Předmanželská smlouva řeší majetek, který nabude jeden z manželů v době trvání manželství. Pokud máte nějaký majetek už před svatbou, nestává se automaticky majetkem společným, a to bez ohledu na manželskou smlouvu. Jak ale funguje společné jmění manželů a předmanželská smlouva u dluhů?

Jakmile se dva lidé vezmou, stává se veškerý po svatbě nabytý majetek a dluhy součástí společného jmění manželů. Důležitý důvod, proč má předmanželská smlouva smysl, jsou dluhy. Bez předmanželské smlouvy totiž platí, že do společného jmění manželů patří i dluhy. Pokud se jeden z manželů po dobu trvání manželství zadluží, splácet tyto dluhy budou muset oba manželé. Pokud existuje podezření na nevyjasněnou finanční situaci partnera, stojí předmanželská smlouva také za zvážení. Samozřejmě důležitá je hlavně důvěra mezi partnery, jelikož půjčka do druhého dne není v dnešní době problém.

Pokud o smlouvě pro úpravu majetkového režimu manželů po dobu trvání manželství přemýšlíte, pamatujte, že ji můžete uzavřít ještě před uzavřením manželství ve formě notářského zápisu. Dohodu o jiném majetkovém režimu můžete uzavřít i za trvání manželství. Do předmanželské smlouvy se může přiřadit i listina o manželském majetkovém režimu - z dokumentu pak vychází exekutor, který smí postihovat pouze majetek povinné osoby. Smlouvou se např. určí, že ke vzniku společného majetku manželů vůbec nedojde.

Pokud jste si ještě před svatbou bez předmanželské smlouvy pořídili nemovitost na hypotéku a nyní (již tedy po svatbě) chcete hypoteční úvěr refinancovat, musí o hypoteční úvěr žádat oba manželé. Jde totiž o novou smlouvu a ruší se i původní zástavní právo. Se zřízením zástavního práva musí dát souhlas i druhý z partnerů a to i přesto, že nemovitost zůstává zapsána jen na jednoho z partnerů.

I během manželství se můžete domluvit na rozdělení majetku zpětně. Můžete si říci, jak nabytý majetek budete dělit a jak jej budete v budoucnu nabývat. U dluhů toto už udělat ale nejde. U dluhu není možné zpětně určit, komu patří. Na případné vyplacení druhé strany můžete využít např. bankovní půjčky, nebo jiné typy úvěrů.