Osudy 7 slavných whistleblowerů
zdroj: Open Road Films

Osudy 7 slavných whistleblowerů

21. 11. 2016 – 11:29 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Kontroverzní a dlouze očekávaný - takový je snímek Snowden, jež můžeme sledovat v kinech již od 10. listopadu. Jak plyne z názvu, Snowden byl natočen na motivy slavného whistleblowera Edwarda Snowdena, někdejšího zaměstnance americké NSA, jež vynesl na světlo světa informace o utajovaném sledování telefonů a elektronické komunikace - a musel proto uprchnout ze Spojených států. Pro jednoho je hrdina, pro jiného zrádce - tak už to však u “whistleblowerů” chodí odjakživa. Jak to jednou možná s reálným Snowdenem dopadne, naznačují příběhy jeho předchůdců.

Daniel Ellsberg

Film: zatím žádný nevznikl

Někdejší výzkumník korporace RAND a později také analytik Pentagonu za éry Roberta McNamary se do roku 1969 zabýval vyhodnocováním dat působení americké armády ve Vietnamu. Z morálních důvodů vynesl ven interní materiály později pojmenované jako The Pentagon Papers, jež odhalila mimo jiné záměrnou snahu americké administrativy eskalovat konflikt do Kambodže a Laosu či svrhnout jihovietnamského vůdce Ngo Ninh Diema v rozporu s tím, co vlády tvrdily na veřejnosti. Nixonova vláda jej stíhala pro špionáž a navrhovala trest v odnětí svobody na 115 let, vlivem procesních chyb byl však Ellsberg nakonec osvobozen a byl to naopak Nixon, kdo musel po jisté aféře Watergate odstoupit. Ellsberg žije dodnes a věnuje se aktivismu.

Daniel Ellsberg zdroj: tisková zpráva

Frank Serpico

Film: vznikl v roce 1973 jako Serpico, v hlavní roli byl Al Pacino

Příběh Franka Serpica měl zřejmě nejslavnější filmové zpracování - dokonce do takové míry, že dodnes řada diváků o existenci předlohy v policejním strážníkovi a důstojníkovi vůbec neví. Stejně jako ve fikci i skutečný Frank Serpico vynesl na přelomu 60. a 70. let důkazy o enormní korupci v newyorské policii a byl za podivných okolností postřelen podezřelým v situaci, kdy měl být jištěn kolegy. Jeho svědectví rozjelo rozsáhlé vyšetřování a reorganizaci policie s pozitivním dopadem. Serpico se stal aktivistou a žije dodnes.

Frank Serpico zdroj: tisková zpráva

Karen Silkwood

Film: vznikl v roce 1983 pod jménem Silkwoodová, v hlavní roli byla Meryl Streep. Elementy inspirované jejím příběhem lze najít i ve filmu Atlas mraků, kde jí inspirovanou verzi hrála Halle Berry.

Technička jaderné elektrárny a odborářka Karen Silkwood je jednou z nejslavnějších obětí mezi whistleblowery - okolnosti její smrti přitom dodnes nejsou jasné. Během svého upozorňování na problematické bezpečnostní a zdravotní podmínky (mimo jiné zjistila, že kontaminovaný je i její byt) v jaderném komplexu Kerr-McGee zemřela během podezřelé autonehody zrovna během cesty za novinářem New York Times, jemuž měla předložit důkazy o selhání vedoucích v Kerr-McGee. Kauza získala obrovskou pozornost médií a rodina Silkwood později na majitelích závodu vysoudila milionové odškodné.

Karen Silkwood zdroj: tisková zpráva

Coleen Rowley

Film: prozatím žádný nevznikl

Zvláštní agentka FBI Coleen Rowley pracovala pro federální bezpečnostní složky od roku 1981, proslavila se však po útocích z 11. září, kdy obvinila vlastní agenturu z neschopnosti či vědomého ignorování informací několika informátorů, jež podle ní mohli zabránit útokům na Světové obchodní středisko a Pentagon. Nevynesla žádné interní materiály, její svědectví se však dostalo až před senátní komisi zabývající se útoky. Vlivem toho v roce 2004 přišla o svou práci v FBI. Neúspěšně se v roce 2006 snažila kandidovat do amerického Kongresu.

Coleen Rowley zdroj: tisková zpráva

Mark Whitacre

Film: vznikl v roce 2009 jako Informátor!, v hlavní roli Matt Damon

Ne každá kauza musí mít nutně politický náboj - to bylo i případem úředníka společnosti ADM, jež v roce 1992 pro FBI vynesl informace o kartelové dohodě potravinářských společností. Podle ní se představitelé ADM scházeli s konkurenty, aby upravili cenu potravinářské přísady lyzin. Whitacre pro FBI pracoval po tři roky. ADM ho později žalovala a zvítězila v soudním řízení - Whitacre následkem soudu strávil 8 a půl let ve vězení. Dnes se živí jako vysoce postavený manažer biotechnologické společnosti.

Mark Whitacre zdroj: tisková zpráva

Jeffrey Wigand

Film: vznikl v roce 1999 jako Insider: Muž, který věděl příliš mnoho, v hlavní roli Russell Crowe

Rovněž nikoliv politickou, nýbrž zdravotnickou kauzu způsobil pro změnu Jeffrey Wigand, někdejší víceprezident výzkumu snažícího se omezit škodlivý dopad tabákových výrobků. Wigand se stal slavným, když vynesl informace o tom, že tabákové firmy záměrně manipulují složení svých produktů s cílem zvýšit podíl návykového nikotinu. Bylo mu vyhrožováno smrtí, žádná z výhrůžek se však nenaplnila a Wigand se naopak stal slavnou osobností s několika čestnými doktoráty.

Jeffrey Wigand zdroj: tisková zpráva

Bradley Manning/Chelsea Manningová

Film: prozatím na motivy případu nevznikl

Posledním známým whistleblowerem je americký vojín odpovědný za vynesení a zveřejnění diplomatických zpráv pro server WikiLeaks. Informace způsobily mezinárodní povyk, zejména protože odhalily skutečnou povahu řady vztahů mezi Spojenými státy a jejich spojenci. Manning, jenž později změnil pohlaví, byl za zveřejnění zadržen, a již šest let je vězněn ve vězení s maximální ostrahou - podmínky jeho, respektive jejího věznění jsou stále předmětem kontroverze.

Bradley Manning zdroj: tisková zpráva

Zatím bez komentáře, buďte první!