Touha, dřina, odvaha! Filmy mapující historické okamžiky z letních olympijských her
zdroj: tisková zpráva

Touha, dřina, odvaha! Filmy mapující historické okamžiky z letních olympijských her

5. 8. 2016 – 10:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Sportovní fanoušci z celého světa mohou slavit, po čtyřech letech jsou tu opět letní olympijské hry. Abychom vás správně naladili, přinášíme zajímavé snímky plné odhodlání, touhy, odvahy a nadějí, snímky s tématem letní olympiády. Zda se olympiáda v Riu zapíše do dějin tak, jako některé z předchozích her, nám ukáže nadcházejících 17 dnů.

Ohnivé vozy
Britské biografické drama režiséra Hugha Hudsona se odehrává v roce 1924 na olympiádě v Paříži. Eric Liddel (Ian Charleson) je zbožný křesťan, který věří, že jeho atletický talent je dar od boha a že pokud vyhraje zlatou medaili, bude to způsob jak boha velebit. Harold Abrahams (Ben Cross) je anglický žid, který studuje v Cambridge. Sní o slávě a o tom, že dokáže svým antisemitský spolužákům i celému světu, že židé nejsou podřadná rasa. Jejich pohnutky jsou vznešené, závazky absolutní a čest nepochybná. Oba přinesou osobní oběti, aby dosáhli svého cíle. A v průběhu událostí, navzdory všem překážkám a osobním problémům, s nimž musí bojovat, se ukáže, že boj o vítězství s tak náročnými závazky a tak vysokými cíli je možná tou opravdovou odměnou. Tento film, který byl natočen podle skutečného příběhu, získal čtyři Oscary včetně Oscara za nejlepší film a Nejlepší původní scénář a na další tři byl nominován.

zdroj: YouTube.com

Zázračný běžec
Životní příběh ambiciózního atleta Steva Prefontaina začíná v Oregonu a sleduje jak se mladý Steve navzdory tomu, že má jednu nohu delší než druhou, ukáže jako velmi talentovaný běžec. Později se na oregonské univerzitě setká s legendárním trenérem Billem Bowermanem, mužem, který se později stal jedním ze zakladatelů korporace Nike. Mezi oběma se vytváří silné pouto a s jeho pomocí Steve překonal všechny překážky, získal mistrovský titul a dokázal v roce 1972 oslnit sportovní fanoušky na olympiádě v Mnichově. Příběh sleduje nejen jeho namáhavou cestu k vítězství, ale také setkání se spolužačkou Mary Marckxovou, do které se zamiloval a jejich vztah vydržel až do jeho předčasné smrti. Představuje ho nejen jako urputného a tvrdohlavého bojovníka, který dokáže překonat svůj handicap, ale také jako poněkud domýšlivou charismatickou hvězdu, která udělala z běžecké disciplíny hit a získala si davy nadšených obdivovatelů. Životní příběh pohledného, talentovaného atleta však záhy dospěl k roku 1974 a tragické deanovské smrti při autonehodě. Bylo mu pouhých čtyřiadvacet let.

zdroj: YouTube.com

Olympiáda Tokio
Barevný dokument Olympiáda Tokio byl poprvé uveden na XVIII. MFF v Cannes v roce 1965 a to mimo soutěž. Zde získal cenu FIPRESCI. A už tehdy se o filmu psalo: „Přes rozsáhlost námětu je Ičikawův film téměř intimní – právě proto, že nám ukazuje lidské skutečné postavy, v nichž není nic nadpřirozeného. Je to událost, jež bude znamenat mezník ve filmových dějinách“. Film byl vyroben štábem 556 lidí nejrůznějších profesí, bylo použito 104 kamer a 41 nahrávacích přístrojů, bylo natočeno asi 130000 metrů filmu a promítnutí denních prací trvalo 70 hodin. Režisér Kon Ičikawa k celému projektu sdělil: „ Stalo se to poprvé, že jsem točil dokumentární film. Ale již od svých začátků jsem byl přesvědčen, že není žádný rozdíl mezi filmem dokumentárním a hraným. V každém případě jde o to udělat film. Ponechám divákovi úplnou volnost, aby zařadil OLYMPIÁDU TOKIO do jedné nebo druhé kategorie. Já prostě říkám, že jsem chtěl natočit dokumentární film. Přitom jsem byl tak trochu přinucen tento film dělat. Vyvolení režiséři – Kurosawa a Hani – se tohoto úkolu vzdali. Protože jsem neměl v té chvíli nic na práci, přijal jsem objednávku.“

zdroj: YouTube.com

Příběh Jesseho Owense
Dvoudílný americký film o životě slavného atleta, držitele šesti světových rekordů a a čtyř zlatých medailí z OH 1936. Film kombinuje současnost a retrospektivy. Ve filmové současnosti je J.Owens podroben vyšetřování po obvinění z daňových podvodů. Vyšetřovatel při té příležitosti prochází Owensovým životem od prvních tréninků a překvapivých časů, přes první velké starty až po slavnou olympiádu v Hitlerově Berlíně. Film konfrontuje vzpomínky přátel, archivní či quasi archivní záběry, zpovědi Jesseho Owense. Současně vypovídá o Americe 30.let i s jejím věčným rasovým problémem.

zdroj: YouTube.com

Mnichov
Nejtragičtější den v olympijských dějinách, masakr izraelských sportovců v roce 1972 v Mnichově, který měla na svědomí palestinská teroristická organizace Černé září, se nesmazatelně vepsal do historie dvacátého století. O událostech, které následovaly, toho v učebnicích dějepisu nebo dobovém tisku mnoho nenajdete.

Sérii nájemných vražd proti strůjcům atentátu, které naplánovala a provedla izraelská tajná služba, v mistrovsky napínavém thrilleru zmapovala režisérská legenda Steven Spielberg. Hrdinou příběhu je mladý Izraelec, příslušník tajné služby Avner (Eric Bana - Trója, Hulk), který je stejně jako většina jeho krajanů zdrcen mnichovskou tragédií. V téhle atmosféře ho osloví důstojník Mossadu Ephraim (Geoffrey Rush - Záře, Piráti z Karibiku), jenž mu nabídne účast v nejriskantnější operaci, kterou do té doby tajná služba židovského státu provedla. Avner musí opustit těhotnou manželku, změnit totožnost a využít všech svých schopností k dopadení a zabití jedenácti mužů, které Mossad obvinil z přípravy mnichovských vražd. Přes své mládí a nazkušenost se Avner brzy stane vůdcem pětičlenné skupiny, v níž kromě něj figuruje řidič Steve (Daniel Craig - nový James Bond), schopný padělatel Hans (Hanns Zischler), odborník na výbušniny Robert (Matthieu Kassovitz) a "čistič" Carl (Ciaran Hinds).

Po celém světě metodicky vyhledávají a úspěšně odstraňují "své" muže a čím dál víc na ně doléhají tři zásadní otázky: Co jsou zač ti, které zabíjíme? Lze jejich vraždy ospravedlnit? Zabrání jejich smrt dalšímu teroru? V souboji svědomí a touhy po pomstě si navíc uvědomují další nepříjemný fakt - čím déle budou lovit teroristy, tím pravděpodobnější je, že i oni začnou být loveni. Scénář k Mnichovu napsal držitel Pullitzerovy ceny Tony Kushner, kterého nadchla spolupráce se Spielbergem. "Nikdo nedokáže vtisknout příběhu tolik napětí jako Steven Spielberg. U něj víte, že vás už v první minutě nemilosrdně hodí přímo do epicentra příběhu, zmačkne jako citrón a přitom si ještě najde čas pro hledání odpovědí na velmi citlivé otázky," říká Kushner.

zdroj: YouTube.com

Walk Don’t Run
Poslední film herecké legendy klasického Hollywoodu Caryho Granta se odehrává v kulisách Tokia během letní olympiády roku 1964. Sir William Rutland sem přijíždí vyřídit obchodní kontrakt s místní společností. Dorazí ale o dva dny dříve, než je plánováno a hotelový pokoj pro něj ještě není uvolněný. Proti vůli majitelky bytu, Christine se ubytuje jako podnájemník v jejím příbytku a přibere k sobě i mladého olympionika, na něhož náhodou narazil. Zápletka bláznivé komedie se odvíjí právě od peripetií vzájemného soužití dvou ztřeštěnců a odměřené paní domácí.

zdroj: YouTube.com

Hranice možností
Příběh mladého atleta z oregonské univerzity, který se stal držitelem rekordů USA v běhu na dva a deset kilometrů. Steve Prefontaine již od dětství toužil po tom, aby vynikl ve sportu. Ctižádostivý běžec se srdcem bojovníka dosáhl svého snu - účasti na Olympijských hrách. Obrovský bojovník však opustil tento svět dříve než mohl dosáhnout vrcholu.

zdroj: YouTube.com

Míle do Jericha
Rain Murphy si odpykává doživotí. Přijal trest - a běhá. Natolik rychle, že má šanci dostat se do olympijské nominace. To však znamená opustit vězení a zase se vrátit. Psychologické komorní drama a současně dynamický film o vztahu k životu, o důstojnosti, prospěchářství, kamarádství.

zdroj: YouTube.com

Protest
Pořad Protest se vydává na cestu zpět do 60. let 20. století, aby prozkoumal to, co nyní patří k nejpamátnějším olympijským okamžikům v dějinách - protest černé síly na olympijských hrách v Mexiku 1968. Na stupních vítězů závodů mužů na 200 metrů uskutečnili zlatý medailista Tommie Smith a držitel bronzové medaile John Carlos jednoduché gesto, aby sjednotili Američany tmavé pleti v boji za rovnoprávnost. K jejich protestu se připojil i australský běžec, stříbrný medailista Peter Norman, který si vzal odznak na podporu lidských práv. Jakou cenu tito sportovci nakonec zaplatili za vyjádření názoru, ve který věřili?

zdroj: YouTube.com

Atlet
Letní olympijské hry v Římě, rok 1960. Bosý etiopský běžec Abebe Bikila šokuje celý svět svým vítězstvím v maratónu. Stává se tak prvním Afričanem, který získal zlatou olympijskou medaili. O čtyři roky později svůj úspěch zopakoval na Letních olympijských hrách v Tokiu. Jednou večer se Abebe Bikila při návratu do Addis Abeby stane obětí autonehody, po které zůstává od pasu dolů ochrnutý. Legendární atlet má před sebou největší výzvu svého života.

zdroj: YouTube.com

Staňte se fanoušky filmů s tématem letních olympijských her:
Fanklub Ohnivé vozy
Fanklub Zázračný běžec
Fanklub Olympiáda Tokio
Fanklub Příběh Jesseho Owense
Fanklub Mnichov
Fanklub Walk Don’t Run
Fanklub Hranice možností
Fanklub Míle do Jericha
Fanklub Protest
Fanklub Atlet

Zatím bez komentáře, buďte první!