Koncert - Damian Marley, 4 nejlepší reggae zpěváci
zdroj: Profimedia

Koncert - Damian Marley, 4 nejlepší reggae zpěváci

29. 8. 2016 – 10:15 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Trojnásobný držitel ceny Grammy, ale také nejmladší syn veleslavného Boba Marleyho - reggae legenda Damian Marley se na konci srpna poprvé podívá do Prahy. Co vše se vlastně událo v reggae od smrti jeho otce? K příležitosti vystoupení ve Velkém sále Lucerny jsme vzpomněli na nejvýznamnější muzikanty tohoto svébytného žánru.

Toots Hibbert
Reggae původem pochází z Jamajky, nepřekvapí proto, že drtivá většina klíčových hudebníků je rovněž rodáky tohoto karibského ostrova. Mezi ty nejvýznamnější patřil právě Toots Hibbert, jeden z prvních zpěváků, kteří používali slovo „reggae“ pro označení nového směru, vůdce kapely Toots & the Maytals.

Původně pěvec gospelu si religiózní vliv přenesl do své další dráhy, ačkoliv nikdy nedosáhl popularity Boba Marleyho. Reggae se ve své pozdější fázi notně zaktivizovalo, Hibbert sám například jednu ze svých nejznámějších písní 54-46 That’s My Number napsal poté, co byl v roce 1966 odsouzen na 18 měsíců za držení marihuany. Hibbert dodnes žije, naposledy v roce 2004 za své nové album získal cenu Grammy.

zdroj: Archiv

Jimmy Cliff
Další dodnes žijící legendou ska a reggae je Jimmy Cliff, hudebník, zpěvák i herec. O jeho slávě svědčí i skutečnost, že se jako jediný hudebník dočkal ocenění jamajským Řádem za zásluhy darovaným za úspěchy v umění či vědě. Rovněž byl před šesti lety uvítán v Rock'n'Rollové síni slávy.

Cliff se významně proslavil například svým protestsongem Vietnam - ačkoliv byly politické možnosti reggae původně zaměřené spíše na rigidní jamajskou vládu, později přerostly regionální zaměřené. Rovněž Cliff pomohl "dostat reggae do světa" - právě tato zásluha je připisována kriminálce The Harder They Come z roku 1972, v níž Cliff sehrál hlavní roli a zároveň složil i soundtrack.

zdroj: Archiv

Peter Tosh
Když se řekne reggae, pro mnohé je dnes styl prakticky identický s pojmem "rastafarián". Původem eklektické náboženské hnutí se zřejmě nejvíce proslavilo asociováním s marihuanou - a rovněž rastafarián Peter Tosh tomu významně napomohl svou písní Legalize It, skoro až hymny zastánců dekriminalizace této měkké drogy. Jeho nejslavnější hit však přišel až po společné kariéře ve skupině The Wailers, v níž krom Bunnyho Wailera performoval i společně s Bobem Marleym.

Tosh byl dokonce Marleyho učitelem v hraní na kytaru – sám byl přitom samouk. Podobně jako Marley, i Tosh zemřel předčasně - namísto zhoubné choroby byl však tvrdohlavý Tosh zabit, když ho u něj doma přepadl trojčlenný gang a on jim neustále vysvětloval, že zde nemá žádné peníze. Jenom jeden z pachatelů byl odsouzen (nejprve k popravě oběšením, pak na doživotí), další dva zůstávají dodnes neznámí.

zdroj: Archiv

Bob Marley
Králem reggae však byl a zřejmě navždy i zůstane jedině Bob Marley, původním jménem Robert Nesta Marley, narozený v roce 1945 v Saint Ann Parish. Zpěvák, skladatel a kytarista byl původem míšenec, jeho otec sloužil v anglické armádě. Zpívat začal již v šestnácti letech, posléze v rámci již zmíněných The Wailers postupně dosáhl světové popularity, zejména po úspěchu alba Natty Dread.

Z primárně ska stylu se postupně dopracoval až k reggae, v roce 1969 k tomu přijal i rastafatiánství. Ironicky právě víra mu nakonec byla i osudná, když u něj lékaři v roce 1980 objevili zhoubný melanom. Marley odmítl jeho amputaci z náboženských důvodů a snažil se vyléčit alternativními metodami, rakovina se však postupně rozšířila do zbytku těla. Zemřel 11. května o rok později v nemocnici na Floridě.

zdroj: Archiv

Zatím bez komentáře, buďte první!