Sedm nejšílenějších oscarových projevů
Předávání Oskarů | zdroj: Profimedia

Sedm nejšílenějších oscarových projevů

27. 2. 2016 – 17:00 | Magazín | Ladislav Loukota | Diskuze:

V noci z neděle na pondělí (28. února) proběhne Los Angeles již 88. udílení Oscarů. Ať už zvítězí kterýkoliv nominovaný film, herec či režisér, zlatou třešničkou každé kategorie obvykle bývá děkovná řeč. V historii ocenění se však našly nejen děkovačky upřímné a kreativní, ale i notně prapodivné. Mrkněte na sedm z nich.

Sean Penn se rozpovídal o irácké válce

Koktejly a politika by se neměly míchat, a nikde to neplatí tolik jako na globálně sledovaných cenách za nejlepší filmové produkty. V roce 2003 však Sean Penn, sám o sobě veterán aktivismu, nemohl odolat poznámce o „neexistujících zbraních hromadného ničení“ v Iráku. Jakkoliv mohl mít pravdu, děkovné řeči nejsou zrovna vhodné místo pro další připomínku útrap reálného světa...

zdroj: Archiv

Michael Moore zahájil politickou debatu

Penn však není jediný, kdo by se měl kousnout do rtu. Kontroverzní dokumentarista Michael Moore v roce 2000 "okořenil" zhruba 90% své řeči plísněním tehdy nedávných prezidentských voleb, v nichž zvítězil G. W. Bush. Diváci nevěděli, jestli na to mají reagovat pokrčením ramen, jásotem, pískotem anebo úsměvem. Nakonec jeho filipiku utnula sama produkce.

zdroj: Archiv

Jack Palance začal dělat kliky

Bývaly časy, kdy se namísto politiky nejdivnější oscarové momentky věnovaly výstřednosti herců. Například v roce 1992 se tehdy 73 let starý Jack Palance rozhodl všem dokázat, že ještě nepatří do starého železa, a na pódiu začal předvádět kliky na jedné ruce...

zdroj: Archiv

James Cameron jako král světa

Podobným příkladem z jiného ranku je děkovačka Jamese Camerona za lavinu Oscarů pro Titanic. Po většinu času si tehdy nejúspěšnější režisér historie zachoval profesionální fazónu, v závěru si ovšem v záchvatu nadšení neodpustil výkřik "Jsem králem světa". Ačkoliv šlo vlastně o citaci z vítězného filmu, leckomu z diváků nešel krátký záchvat necharismatického egomaniactví přes nos.

zdroj: Archiv

Melissa Leo ztratila řeč

Pokud nejste zrovna prvoligový herec, může vás oscarový okamžik zastihnout kapku nepřipraveného. Právě to se před šesti lety přihodilo i herečce Melisse Leo z Fightera. Přetlak emocí si vyžádal své, Melissa Leo po několika sekundách začala mluvit lehce z cesty, v živém vysílání pronesla zakázané slovíčko "fuck", rozplakala se a nakonec svůj přednes zakončila krádeží hole Kirka Douglase.

zdroj: Archiv

Joe Pesci neztratil čas mluvením

Přesně opačně na to šel Joe Pesci,, jehož sice většina diváků zná pro roli z padoucha v komedii Sám doma, jinak se však Pesci žil spíše rolemi autentických drsňáků. V roce 1991 přitom ze sebe Pesci, vítězící za film Mafiáni, dostal pouhých pět slov!

zdroj: Archiv

Marlon Brando za sebe poslal indiánku

Těžko říct, nakolik byl kultovní Brandův kousek šílený, a nakolik geniální. Pravděpodobně od každého něco. Jeden z největších herců historie získal Oscara mmj. za kultovního Kmotra. Stalo se tak v roce 1973. Namísto něj však cenu přebrala, respektive jeho jménem odmítla převzít indiánka Sacheen Littlefeather. Brando se vůbec neukázal. Důvodem pro celý mediálně vděčný výstup byla kritika zacházení s americkými domorodci.

zdroj: Archiv

Zatím bez komentáře, buďte první!