Nejen Fantastická zvířata: 5 nejlepších filmových spin-offů
zdroj: Foto: Warner Bros

Nejen Fantastická zvířata: 5 nejlepších filmových spin-offů

28. 11. 2016 – 10:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Harry Potter je zpátky! Nikoliv však skrze příběh o mladém kouzelníkovi, nýbrž další zápletku z jeho světa. Ve čtvrtek 17. 11. totiž došlo na premiéru filmu Fantastická zvířata, a kde je najít, který vypráví o cestě mladého kouzelníka do Ameriky 20. let 20. století, jež odhalí minulost harrypotterovského světa. Namísto přímého pokračování jde tedy o tzv. spin-off, "levobočka" původní série se vším všudy - novými postavami, zasazením, kulisami. Výsledek může mít proměnlivou kvalitu - minimálně pět spin-offů se v historii povedlo na výbornou.

Deadpool (2016)
Najít mezi komiksovými filmy čistokrevný spin-off je věru ošemetné. V jejich propojeném světě totiž často vše souvisí se vším - za relativní spin-offy tak lze brát snad jenom diametrálně odlišná díla jako jsou například Strážci galaxie ve vztahu k Marvelovkám zasazeným na Zemi. I Strážce galaxie však do kapsy strčí pubertální Deadpool z letošního roku, jež svou přítomností po sáhodlouhé čekačce poctil svět X-Menů. Deadpool si totiž z celého komiksového světa tropí nepokryté šoufky, v metanarážkách komentuje samotnou podstatu komiksových principů, a k tomu všemu se navíc nebojí sáhnout po nepřístupném ratingu. Recept zafungoval a Deadpool se díky totálně odlišnému přístupu stal jarní hitovkou a dost možná předlohou pro "alternativní" komiksy na příštích několik let! Tenhle spin-off zkrátka šlapal daleko lépe než všechny pokusy o vlastní film Wolverina.

Deadpool zdroj: Twentieth Century Fox Film Corporation

Kocour v botách (2011)
Za pradávných časů existovalo jakési obskurní období historie, kdyby byly filmy jménem Shrek považovány za vrchol animované komedie. Jakkoliv oba první díly dodnes parádně šlapou, éra animáků jim už spíše utekla a pověst Shrekovi poněkud pokazily následné podprůměrné díly. Nevadí! Pověst všemu naštěstí zachraňuje Kocour v botách z roku 2011, v němž Antonio Banderas sehrál kočičí verzi Zorra. Biják sice stále nepatří do nejvyšší ligy, ve srovnání s odpudivým pozdním Shrekem jde však o oscarové dílo - a to doslova, film byl totiž v roce vydání nominován na Oscara za nejlepší animovaný snímek.

Kocour v botách zdroj: Paramount Pictures

Machete (2010)
Velmi obskurním levobočkem je i mexikánský zabiják Machette - namísto vedlejšího hrdiny z předešlé filmové série, jež dostal do vínku vlastní děj, byl totiž Machette zmíněn toliko jako "falešný trailer" v Tarantinově a Rodriguezově filmu Grindhouse (u nás vyšly separátně jako Planeta Teror a Auto zabiják). Machette byl tak již původně absurdně nadsazeným nápadem, a skutečnost, že se něco podobného filmaři rozhodli roztáhnout na celovečerní plochu, je na celém výsledku zřejmě nejšílenější. Finální Machette se však vzdor vtipů na béčkový žánr, jež jsou samy velmi béčkového rázu, může pochlubit fenomenálně nesourodým ansámblem herců od Dannyho Treja přes Roberta DeNira, Stevena Seagala, až po Lindsay Lohan na vrcholu jejího propadu. Více zábavy než diváci si tak možná užili spíše herci při natáčení, protentokrát jim to však rádi promineme.

Danny Trejo ve filmu Machete zdroj: Sony Pictures

Král Škorpion (2003)
Ještě než se Steven Spielberg rozhodl oživit značku Indiana Jones (opět se mimochodem šušká cosi o pátém dílu a/nebo remaku), platily oba díly Mumie za velmi solidní popcornovou náplast. Maniakální druhý díl už ani trochu nemaskoval svůj tovární původ - v tomhle filmu bylo vše od designovaného vtipného Brita po zběsilého záporáka zjevně sestaveno podle pouček Optimálního hollywoodského scénáře. Snad právě proto dala však Mumie se vrací vzniknout i levobočkovi v podobě jedné z nejlepších kopií Barbara Conana od dob Barbara Conana z roku 1981. Král Škorpion z roku 2003 měl sice IQ velké asi jako počet slov v názvu, ukázal však, že charisma Dwayna "The Rock" Johnsona je stejně mocné jako jeho muskulatura. Výsledkem byla solidní jednohubka, jež nastartovala kariéru herce, který má snad nejblíže ke statusu "nástupce Arnolda Schwarzeneggera". Ruku na srdce, bez někoho podobného by filmový svět byl o něco chudší.

Kelly Hu a Dwayne Johnson ve filmu Král Škorpión zdroj: Universal Pictures

Komisař Clouseau na stopě (1964)
Ať chtěl Peter Sellers sebevíc, navždy bude nejvíce pamatován pro svou účast na sérii Růžový panter - a to jakkoliv postavu nešikovného komisaře Clouseaua z duše nenáviděl. Sellersův talent využívaný na nekomplikovanou komedii však původně, u prvního dílu jménem Růžový panter (1963), patřil toliko vedlejší postavě. Hlavním hrdinou byl totiž původně lupič s tváří Davida Nivena. Většině diváků se však Clouseau natolik zalíbil, že hned rok na to vznikl jeho separátní film. Od něhož se všechny další díly Růžového pantera přeorientovaly právě na poťouchlého policistu. A jakkoliv popularita právě této postavy Sellerse iritovala, nelze popřít, že zároveň plnila jeho šrajtofli. Tak už to však s úspěšnými spin-offy občas je - že jsou populární, ještě neznamená, že zároveň drží basu se zdrojovou látkou. Uvidíme, bude-li to platit i u nového výletu do světa Harryho Pottera.

Elke Sommer a Peter Sellers ve filmu Komisař Closeau na stopě zdroj: tisková zpráva

Zatím bez komentáře, buďte první!