7 moderních samozřejmostí, které byly nedávno zapovězené
zdroj: Profimedia

7 moderních samozřejmostí, které byly nedávno zapovězené

28. 8. 2017 – 13:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Považujeme je za běžné součásti našeho života, ještě nedávno však mnohé z nich platily za projev excentrismu či byly dokonce zapovězené! Které moderní samozřejmosti měly v době svého vzniku kontroverzní pověst?

7) Nákupní vozíky

Když byly nákupní vozíky uvedeny poprvé do supermarketů ve 30. letech, značná část mužských zákazníků je považovala za pramálo mužné, protože jim vozíky připomínaly dětské kočárky. A s těmi přece jezdí jenom ženské.

6) Deštníky

Ačkoliv jsou dnes deštníky skoro až symbolem Londýna a Anglie jako takové, v době svého zavedení vyvolaly veřejné zostuzení prvních uživatelů. V 18. století, éře skoro konstantní války s Francií, byl doplněk považován za příliš francouzský.

5) Povinná školní docházka

I v našich končinách si ještě donedávna babičky mohly pamatovat nářky na to, že děti chodící do škol nemohly pomáhat doma na statcích. Ve Spojených státech dokonce v éře zavedení povinné docházky vznikla i debata, nejde-li o přílišný zásah státu do občanských svobod.

4) Sodovka

Ačkoliv by nealkoholické nápoje mohly na první pohled vadit asi jenom málokomu, kvůli svému čepování ve veřejných prostorách a na první pohled i podobnost alkoholickým nápojům barvou či texturou ("bublinky") byly sodovky v éře prohibice v USA označovány za cosi jako "přestupní drogu" na cestě k alkoholismu.

3) Čtení v posteli

Dnes romantická aktivita měla svého času podobně negativní pověst jako kouření (cigaret) v posteli - ještě v 19. století si totiž čtenář musel svítit svíčkou, což zvyšovalo šanci na neúmyslný požár a zhoršovalo čtení v posteli pověst.

2) Bikiny

V kontextu "burkini kauzy" tohoto léta je poněkud úsměvné, že nemlich podobné pobouření vyvolaly po druhé světové válce i bikiny samotné - jejich vynálezce Louis Réard musel pro první uvedení najmout striptérku a plavky odstousil i sám Vatikán.

1) Káva

Dnešní ranní startovač milionů lidí po celém světě to měl rovněž obtížné. Islámští mudrcové si v 16. století mysleli, že nápoj vyvolává rebelské myšlenky, a kafe tak bylo v muslimských zemích krátce ilegální. V Evropě o století později pak pro změnu byla káva označována za "ďábelský nápoj", paradoxně právě kvůli tomu, že na starý kontinent přišla z muslimských zemí.

Zatím bez komentáře, buďte první!