4 slavné písně, které vznikly omylem
zdroj: Profimedia

4 slavné písně, které vznikly omylem

20. 3. 2017 – 11:51 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Stouni se vracejí! Od čtvrtka 15.3. vám slávu legendární rockové formace připomněl dokumentární film The Rolling Stones Olé Olé Olé, jenž vám ukázal její loňské turné. My však namísto toho připomeneme jiný okamžik z historie The Rolling Stones - náhodný okamžik, který vdechl život jedné z jejích nejslavnějších písní. Rovnou k němu přihodíme trojici dalších podobných kreativních bizárů! Jak se totiž zdá, geniální muzikanti občas notnou mírou vděčí náhodě.

4) American Woman vznikl díky prasklé struně

Buřičský song American Woman asi znáte hlavně pro cover verzi od Lennyho Kravitze, původní ostře rockové vyznění písně však pochází z dílny kanadské formace The Guess Who z roku 1970 - původ od souseda Spojených států, a na vrcholu vietnamské války, pak osvětluje i vyznění textu. Tedy až na to, že původní vzniklo při improvizačním jamu, na jehož počátku byla prasklá struna od kytary.

The Guess Who byli tou dobou zcela na mizině a když tak jejich kytaristovi Randymu Bachmanovi uprostřed vystoupení praskla struna, neměl na čem dalším hrát - v naději, že nasytí dav lačný hudby (a mající po kapsách dolary, za něž by se mohl nasytit zase on), proto přiskočil k piánu a začal do kláves bušit náhodné melodie. Frontman Burtom Cummings se chopil šance a do jamu začal z fleku vymýšlet náhodný text - vzhledem k umístění v chudé části Chicaga na vrcholu protiválečných protestů měl na mysli jenom tři věci: ghetto, válku a Američanky. Náhodně vymyšlený song sklidil obrovský úspěch, kdyby však seanci nenahrával jeden z fanoušků, nejspíše by se ztratil v historii - nikdo z The Guess Who si totiž po jamu nepamatoval, co vlastně na pódiu předváděli.

zdroj: Archiv

3) Nothing Else Matters vznikl při telefonátu

I když dnes Metallica platí za stín stínu své někdejší popularity, na přelomu tisíciletí u jejích táhlých songů bulel každý citlivější fanoušek rocku a metalu široko daleko. Vlajkovou lodí formace je kultovní píseň Nothing Else Matters, na její vynález přitom došlo zcela náhodou při telefonování.

To byl tak jednou James Hetfield zalezlý v hotelu a při volání vzdálené přítelkyni si z nudy (chceme říct, pro relax) pobrnkával bezmyšlenkovitě na kytaře - když v tom si uvědomil, že melodie, kterou poslouchá, zní podezřele chytlavě. Hetfield praštil s telefonem, emo song si zapsal a po čase kolem něj vymyslel písničku. Oficiální story tvrdí, že si ji chtěl nechat schovanou v šupleti a nikdy ji nevydat, byl však přemluven zbytkem kapely - to nám však zní už lehce vyfabulované, a tak budeme spíše věřit, že největší hit Metallicy vznikl, poměrně příhodně, zcela bezmyšlenkovitě...

zdroj: Archiv

2) Yesterday byl původně o vajíčkách

Je to jeden z nejznámějších, ne-li zcela nejznámější songů Beatles - nostalgický Yesterday dokonce drží místo v Guinessově knize rekordů za nejhranější píseň vůbec. Námět na něj však údajně vznikl rovněž zcela náhodou, když k Paulu McCartneymu... přišel ve spánku.

Legenda zní, že se McCartney uprostřed noci probudil s odleskem vzpomínky na sen, v němž jeho mozek smíchal dohromady melodii, která později vytvořila páteř Yesterday. Beatlesák proto s vnuknutím přešel k piánu a jal se vše zaznamenat. U not melodie se mu to podařilo - totéž však nelze říct o slovech hypotetické písně. Prozatím tak McCartney nahradil text poetickou ódou na míchaná vajíčka a nohy znějící "Scrambled eggs, oh my baby, how I love your legs." Trvalo další měsíce, zkoušení a vymýšlení, než nakonec song o snídani nahradilo emotivní kňučení o dnech, jež se už nevrátí…

zdroj: Archiv

1) Kytarový zvuk ze Satisfaction vznikl díky spálené pojistce

Pekelné zvuky sténající, mručící elektrické kytary jsou vzdor textu tím, co je nejvíce známé z klasického songu Stounů - tóny Satisfaction jsou jedním z nejtypičtějších symbolů šedesátkového rocku i dekády jako takové. O to paradoxnější je, že původně tenhle kytarový fígl vznikl o dekádu dříve zcela náhodou.

Poprvé je totiž slyšet v zapomenutém country songu Don't Worry od Martyho Robbinse, jehož táhlé tóny kolem minuty a půl přeruší právě "satanistické" bručení elektrického nástroje. Nešlo však o záměr, nýbrž zkrat vlivem technického selhání během nahrávání - po zhruba 20 sekundách kolabující nástroj odešel zcela, a již tak dále není slyšet. Zvuk však muzikanty zcela překvapil a po jistém dohadování, nemají-li nahrávku spáchat zcela znovu, nakonec zvítězili progresivisti. Po čase přišli na to, jak postup zreplikovat pro živáky a zbytek, jak se říká, je už historie.

zdroj: Archiv

Zatím bez komentáře, buďte první!