Support Lesbiens bez Kryštofa pokračují směle dál
zdroj: iREPORT.cz

Support Lesbiens bez Kryštofa pokračují směle dál

25. 6. 2013 – 9:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Po odchodu Kryštofa Michala a dalších třech členů zůstal v Support Lesbiens Hynek Toman sám. Kapelu nepoložil. Obklopil se novými muzikanty, zkoušejí, chystají koncerty a na podzim vydání desky. Kromě toho si zahrají před Bon Jovi. 

Čeká vás první koncert v aktuální sestavě (rozhovor se uskutečnil den před akcí Muzikanti dětem ve Velkém Meziříčí, pozn. autora). Jaké jsou poslední předpremiérové pocity? Máte vše nazkoušeno?
Hynek: Teď aktuálně se bojíme toho, aby nebylo 6°C a déšť. Jinak jsme po hudební stránce připravený. Makáme nepřetržitě dva měsíce, nazkoušeno máme asi čtrnáct věcí.

Jste nervózní?
Hynek: Trochu nervózní asi budeme. V kapele ale nejsou žádní nováčci. Všichni kluci už toho se svými kapelami objeli hodně. Nervózní budeme spíš z toho, jestli nebudou nějaké technické problémy.
Czenda: Nebo nezapomenu text. (smích) Já asi nervózní budu, ale tak to mám vždycky a už jsem se s tím naučil pracovat. Zažil jsem i koncerty, kdy jsem nervózní nebyl a pak jsem zjistil, že mě to vlastně vůbec nebaví. Já osobně jsem od posledního koncertu Post-it před půl rokem před lidma nebyl, takže se na to hodně těším.

Kolik nových věcí máte v setlistu?
Hynek: Jednu, Changes. Jsme spolu dva měsíce, takže se teprve odpícháváme. Za touhle peckou si ale stojíme, líbí se nám a líbí se i lidem kolem nás. Samozřejmě máme v plánu dělat na novém materiálu, na podzim bychom chtěli mít venku album.

Support Lesbiens v novém: v sestavě jsou členové Clou a Post-it 

Support Lesbiens čeká velký křest ohněm na koncertu Bon Jovi

Jaké to je zaujmout místo v kapele po takovém zpěvákovi, jakým je Kryštof Michal?
Czenda: Od začátku jsem chtěl - a jsem rád, že mi v tom dal Hynek volnou ruku - dostat do těch písniček i trochu sebe. Nejsem plagiátor, chci tomu dát aspoň trochu novou tvář. Samozřejmě vím, do jaké řeky vstupuju. Kryštofa si jako zpěváka a muzikanta vážím, ale strach z toho nemám. Spíš respekt.

Bojíš se srovnávání?
Czenda: Když jsem nabídku od Hynka dostal, tak jsem tuhle stránku věci hodně řešil. Nemělo by být smyslem nás porovnávat a řešit, kdo se líp hejbe, kdo líp artikuluje, kdo je lepší v angličtině, kdo má větší rozsah atd. Je to o charisma a buď mě ty lidi přijmou nebo ne. Ze zkušenosti z Post-it vím, že když jsem začal zpívat, tak spoustu fanoušků odešlo. Ale spoustu zase přišlo. Tady k tomu dojde taky. Pokud fanouškům Kryštofa Michala nebudu vonět, je to jejich právo. I tak doufám, že někoho oslovím a že mi lidi tu šanci daj.

V Praze budete předskakovat Bon Jovi - nebudou se vám klepat kolena?
Hynek: Bereme to jako další výzvu. Budeme mít 35 minut na to, abychom lidi přesvědčili, že Support Lesbiens dál fungují. Půjdeme tam samozřejmě s tím, že budeme hrát před fanoušky Bon Jovi a snad je neurazí, když jim tam trochu zašmrdláme. Pokud nás neukelímkujou, můžeme tam jedině získat.

Na místě by mohlo být i přes 30 tisíc fanoušků. Hráli jste někdy před větším publikem?
Hynek: Třeba náš basák hrál na Sonispheru, kde bylo 20 tisíc, já na vinobraní i pro 40 tisíc lidí.

VIDEO: Na casting Support Lesbiens dorazili Ozzy Osbourne i Madonna 

Kluci mají své domovské kapely. Jak skloubíte hraní, hlavně v létě během festivalů?
Radek: Zrovna tenhle rok to až tak těžké není, protože s Clou máme nasmlouvané koncerty až do konce léta, takže když mám koncert, nebookujou se Supporti. Do budoucna je to věc dohody a komunikace. V zahraničí není nijak neobvyklé, že členové mají víc projektů.
Hynek: Support Lesbiens se v tomhle přizpůsobí. My nikdy nebudeme kapela, která odehraje 120 koncertů za rok. V Česku je všechno blízko, takže pokud se to nesejde tak, že bys měl ve stejný večer akci v Plzni a ve Frýdku, tak se to dá vždycky nějak zvládnout.

Hynku, když se z budoucnosti a přítomnosti vrátíme do minulosti, jak vlastně probíhalo poslední turné, kdy už to mezi tebou a původní sestavou hodně skřípalo?
Hynek: Já jsem se tohle všechno dozvěděl týden před turné. Byl jsem překvapenej, ale ať v tu dobu byly mezi námi jakékoliv problémy, na to turné jsme to netahali a já doufám, že během koncertů nic poznat nebylo. Diváci nejdou na koncert, aby se dívali na vypruzelé ksichty. Já osobně jsem si to i přes ty problémy užil.

Support Lesbiens zdroj: iREPORT.cz

Někteří lidé vám vyčítají, že jste si pro novou sestavu nevymysleli nové jméno a nezačali stejně jako Kryštof Michal od píky...
Hynek: Support Lesbiens byla moje a Kryštofova kapela. A Kryštof sám dobrovolně odešel a vzal si s sebou hráče - ostatní kluci v tu chvíli byli jen hráči. Já jsem řešil, jestli založit novou kapelu, vykašlat se na muziku nebo pokračovat pod stejným názvem. A nakonec jsem se po půl roce přemýšlení přiklonil k téhle možnosti. Všichni jsou nahraditelní. I já. Ale já v tom mám dvacet let práce, dvacet let energie. Tou kapelou jsem žil, vymejšlel a realizoval jsem spoustu věcí. Já jsem tu kapelu dával před dvaceti lety dohromady a současná sestava jsou dál Support Lesbiens už proto, že jsem tu já. Jméno nám zůstalo, ale startujeme v podstatě taky od znova.
Czenda: Kryštof Michal a ostatní kluci odešli. Lidi kolem si o tom můžou myslet svoje, ale tohle je fakt. Jenže Support Lesbiens v tu chvíli nepřestali fungovat. Stal se z toho prázdný byt, od jehož zámku zůstaly klíče jen Hynkovi, on nám zavolal a řekl: pojďte se sem nastěhovat se mnou. Druhá věc je taková, že lidi dneska nehledají pozitivní věci a patlají se v těch negativních, asi to máme rádi. Proč nám někdo neřekl: "Hele, máte koule, že jste si nezměnili název, že jste se neschovali za jiné jméno a že máte kuráž jít do toho takhle?" Mohl jsem sedět ve svojí starý práci a nadávat, jak mě to tam nebaví, jak je ten náš rybník malej a zasmrádlej, ale já jsem se rozhod něco dělat a dát hlavu na špalek. A pokud dobrý nebudeme, tak nám ani název nepomůže.

Věříš tomu, že si s Kryštofem za pár let sejdete na pivo a poplácáte se po ramenou?
Hynek: S Yardou Halešicem jsem si zavolal a na to kafe jsme šli. Ale trvalo to osm let a to byl náš spor oproti tomuhle procházka růžovým sadem. Takže v tuhle chvíli to vidím absolutně nereálně, možná za třicet let. Ale jak říká Czenda, čas všechno léčí. Lucie se taky dala po čase dohromady.

A co se stane ve chvíli, kdy na festivalu budou hrát na jedné stagi Support Lesbiens, na druhé Portless a budou současně brnkat stejnou písničku?
Hynek: To se nestane. Žádnej promotér není takovej magor, aby zabookoval obě kapely naráz.
Czenda: To by byl pro něj drahej fór.

Co říkáte na nové věci Portless?
Hynek: Já znám jen ten singl. Zní to jako věci, které kluci poslední dobou do kapely nosili, víc k tomu neřeknu.
Czenda: Já jsem slyšel tři nové songy a líbí se mi to. Beru to pozitivně. Držím jim palce, to myslím upřímně. Když se bude všem dařit, třeba se Hynek s Kryštofem sejdou dřív než za třicet let.
Radek: Mně se tam nelíbí bubny, jinak je to dobrý (smích)

Celý rozhovor si přečtěte zde!

Odkaz na hudební novinky iREPORT zdroj: iREPORT.cz

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku