Jiří Vejdělek VS Jan Hřebejk, aneb který točí lepší filmy?
Jiří Vejdělek a Jan Hřebejk | zdroj: tisková zpráva

Jiří Vejdělek VS Jan Hřebejk, aneb který točí lepší filmy?

11. 4. 2016 – 17:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Herci by bez nich byli bez práce, filmy by se netočily, kdyby nebylo skvělých režisérů, kteří každému filmu vdechnou život. Autor divácky nejúspěšnějších filmů posledních let Jiří Vejdělek a jeden z nejplodnějších českých režisérů Jan Hřebejk, jehož dílo je vždy očekáváno s napětím. Jakého režiséra máte raději? To nám můžete sdělit v anketě na konci článku.

Jiří Vejdělek

Jiří Vejdělek je český scenárista, režisér a producent. Autor divácky nejúspěšnějších filmů posledních let. Ve své filmové tvorbě dokáže mimořádně skloubit kvalitu i diváckou přitažlivost. Ještě než se začal věnovat filmu, přivydělával si na sportovní vysoké škole jako karikaturista a povídkář pro různé humoristické časopisy. Kromě filmové práce se čas od času věnuje i televizní tvorbě. Jako scénárista a spolurežisér je podepsán pod třemi řadami seriálu Redakce, za níž byl v roce 2005 nominován na cenu Elsa. Podílel se na seriálu První krok a jako šéfrežisér a jeden ze spoluscénáristů figuroval i v první sérii seriálu Vinaři. Více.

Jiří Vejdělek a Eliška Balzerová zdroj: Vlastní foto autora

Nejznámější filmy Jiřího Vejdělka:
Účastníci zájezdu (2006)
Václav (2007)
ROMing (2007)
Ženy v pokušení (2010)
Muži v naději (2011)
Něžné vlny (2014)

zdroj: Archiv

Kompletní filmografie Jiřího Vejdělka

Jan Hřebejk

Jan Hřebejk vystudoval společně se svým filmovým souputníkem, scénáristou Petrem Jarchovským, Akademické gymnázium ve Štěpánské a v letech 1987-1991 katedru scenáristiky a dramaturgie na pražské Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění (FAMU). V období mezi natáčením celovečerních filmů Jan Hřebejk režíruje množství drobnějších prací v oblasti hudebních klipů, reklam či dokumentárních filmů. V roce 2006 vyhrál v Karlových Varech Zvláštní cenu poroty za film Kráska v nesnázích. Více.

Jan Hřebejk zdroj: Profimedia

Nejznámější filmy Jana Hřebejka:
Šakalí léta (1993)
Pelíšky (1999)
Pupendo (2003)
Kráska v nesnázích (2006)
Medvídek (2007)
Nestyda (2008)
Nevinnost (2011)
Zakázané uvolnění (2014)

zdroj: Archiv

Kompletní filmografie Jana Hřebejka

Staňte se členem fanklubu vašeho oblíbeného režiséra
Fanklub Jiří Vejdělek
Fanklub Jan Hřebejk

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku