7 budoucích komiksových filmů
zdroj: Walt Disney Studios Motion Pictures

7 budoucích komiksových filmů

27. 10. 2016 – 11:59 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Po dlouhé době přišlo studio Marvel opět s hrdinou, jehož jsme na filmovém plátně zatím neviděli. Doktor Strange, jehož ztvární Benedict Cumberbatch, se objeví v kinech již tento čtvrtek. Poté, co začala filmům Marvelu i DC tak trochu docházet pára, půjde o nový pokus, jak vlít komiksovým filmům krev do žil. Jaké další bijáky nás však po Strangeovi čekají, a co naopak čekat od nich? Zdá se, že věk komiksových adaptací se pomalu chýlí ke konci.

The LEGO Batman Movie
Kdy: Únor 2017


Úspěch LEGO Příběhu podnítil vznik separátního animovaného batmaního levobočka, jež dorazí na počátku příštího roku. Bude-li snímek alespoň z půlky tak zábavný jako LEGO Příběh, půjde opět o trefu do černého. Zároveň však příchod již třetí batmanovské verze téže postavy v krátké době (Temný rytíř povstal vyšel teprve v roce 2012) naznačuje nutné vyčerpání tématu. Pozdní fáze každé kulturní vlny, tu komiksovou nevyjímaje, jsou tradičně plné parodických variací sebe sama, jež naznačují nevyhnutelné vyšumění. Ačkoliv The LEGO Batman Movie jistě vydělá, nelze ani upřít, že se s filmem ani zdaleka nepojí podobná očekávání jako s érou Christophera Nolana.

The LEGO Batman Movie zdroj: Warner Bros. Pictures

Nejmenované pokračování Wolverina
Kdy: Březen 2017


Prakticky totéž je znát i z postavy Wolverina. Separátní x-menovské filmy se bez něj neobejdou, jenže letošní X-Men: Apokalypsa prakticky nedává žádný prostor pro vznik dalších pokračování. Tyto pravděpodobně přesto vzniknou, filmaři však budou pro jejich ospravedlnění hledat stále větší logické skulinky. Jinou možností je vznik levobočků (spin-off) zaměřených na ty nejlepší postavy. Chystaný wolverinovský film bude však již třetím pokusem o totéž, přičemž žádný z předešlých bijáků nepřinesl nic moc pozitivního, dokonce ani astronomické výdělky. Snímek tak víc než cokoliv jiného ilustruje, že než komiksová éra opadne, může to trvat dlouho.

Wolverine zdroj: Lions Gate Home Entertainment

Guardians Of The Galaxy Volume 2
Kdy: Duben 2017


Zdaleka nejlépe našlápnuto má stále studio Marvel, i jeho zlatá éra však stále častěji spoléhá na úspěchy z let 2009 až 2014. Tehdy nejprve filmaři dovedli na plátno přivést „neadaptovatelné“ postavy jako byl Kapitán Amerika či Thor. Poté je dokázali v serializovaném podání přivést do jediného megafilmu! A s druhým Kapitánem Amerikou předloni dokonce dekonstruovali vlastní komiksový svět. Od té doby však pokračují marvelovky spíše na volnoběh. Výdělky se stále drží a ještě dlouho budou, kritické nadšení však opadá s tím, jak Marvel stále víc a víc iteruje identické příběhy pořád dokola.


Spoléhání na serializované vyprávění se podepíše i na příštím roce, kdy poprvé po třech letech do kin nedorazí žádný nový superhrdina. Díky prohlubování mytologie a návštěvám mezi filmy má Marvel skutečně šanci vydržet alespoň ještě celou příští dekádu (tak dlouho jsou údajně naplánované filmy dopředu), to však jenom za předpokladu, že předtím nedojde na autorské rozepře různých tvůrců. Ty přitom již nyní zásadně ovlivňují rozdíly mezi marvelovskými filmy a seriály (zejména na Netflixu). Uvidíme, jestli rozkol bude pokračovat i v příštím roce.

Strážci Galaxie Vol. 2 zdroj: Marvel Studios

Wonder Woman
Kdy: Červen 2017


Teprve v polovině roku dorazí první (a více méně i poslední) čerstvá hrdinka roku. Již nyní má tato Wonder Woman v kapse zájem řady mas – prakticky poprvé v celé éře bude film stavět jen na ženské hrdince, po čemž řada fanoušků a zejména fanynek volá už přes pět let. Wonder Woman rovněž v Batman vs. Superman působila zdaleka nejsympatičtěji z hlavního tria. Prakticky totéž však bylo očekáváno i od Sebevražedného oddílu – něco nového, něco čerstvého, něco zábavného. Wonder Woman se zrovna tak může vyjevit jako podobný korporátní slepenec nápadů, které možná vypadají dobře v trailerech, na celovečerním poli se však rozpadají.

Wonder Woman zdroj: Warner Bros.

Spider-Man: Homecoming
Kdy: Červenec 2017


To, že Marvel příští rok neuvede žádné nové hrdiny, není vlastně tak úplně pravda – v létě se totiž pochlubí se svou verzí Spider-Mana, jež se mihl již v jarním Kapitánovi Amerika: Občanská válka. Právě sbírání svých kdysi odprodaných hrdinů pod jedinou střechu (pod Marvel v komiksu patří i X-Men a Fantastická čtyřka) může pohánět marvelovky ještě další řadu let. Spider-Man přesto připomíná dvě skutečnosti – zaprvé, opět jde již o třetí verzi téže postavy, kterou jsme viděli v kinech od přelomu tisíciletí. A za druhé, Sony "půjčilo" licenci Marvelu, respektive jeho světu, teprve až poté, co ztroskotaly jeho vlastní pokusy na tvorbu sdíleného světa plného jenom hrdinu svázaných se Spider-Manem. Ani v éře bujaré popularity komiksových filmů jednoduše není prostor pro každý pokus.

Spider-Man: Homecoming zdroj: tisková zpráva

Thor: Ragnarok
Kdy: Říjen 2017


Naopak svého vyvrcholení dojde v říjnu série Thor. Jenže, jakého vlastně? Zatímco první díl Thora je obecně považován za úspěch, i díky zásahu shakespearovského režiséra Kennetha Branaga, díl druhý je už o dobrých deset procent hodnocení horším počinem. Celosvětově dvojka přesto utržila o pár desítek, respektive stovek (v USA vs. celosvětově) milionů víc než jednička. Ironicky však třetí díl, nesoucí apokalyptický název Ragnarok, nemá z prvních dvou dílů na co navázat – scénáristé museli náznaky na jeho zápletku vložit do druhého dílu Avengers. Zvyšující se komplexnost marvelovských filmů však vyvolává otázku, jestli si tak vágní indicie budou běžní diváci po dvou a půl letech ještě pamatovat.

Thor: Ragnarok zdroj: YouTube

Justice League
Kdy: Listopad 2017


Příští rok to bude pět let od příchodu první týmovky Avengers – a pokud něco podtrhává docházející nápady, pak je to identická týmovka od konkurence DC, jež dorazí za víc než rok. Jeho marketingová kampaň přitom začala už s jarním bijákem Batman vs. Superman. První trailery na Justice League vyvolávají dojem, že DC se najednou snaží svůj podstatně temnější superhrdinský svět odlehčit po vzoru Marvelu – podobná snaha změnit kurz rozjeté lodi však v devíti z deseti případů končí tragicky, jak ukázal levný případ Sebevražedného oddílu. Pokud několikaletá snaha rozjet vlastní filmový svět konkurující Marvelu přitom neuspěje, lze očekávat jediné – restart a změnu tónu celé série. To však nedostatek inovace potvrzuje ještě podstatně víc.

Liga spravedlnosti zdroj: Warner Bros. Pictures / Zack Snyder

Zatím bez komentáře, buďte první!