4 slavné písně, které neznamenají, co si myslíte, že znamenají
zdroj: Profimedia

4 slavné písně, které neznamenají, co si myslíte, že znamenají

10. 10. 2016 – 10:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Ve středu poctila Česko svým koncertem rocková legenda Bryan Adams. Po skoro čtyřiceti letech působení je tento kanadský rodák ztělesněním toho nejlepšího hudby zejména 80. let. Jeden z jeho největších hitů, Summer of ’69 z průlomového alba Reckless, vydaného roku 1984, si třeba většina posluchačů vyložila zcela špatně. Podobné přešlapy u fanoušků nejsou ničím zvláštním - otestujte, zdali i vy správně rozumíte pozadí několika slavných songů, jež znamenají něco jiného, než si většina lidí myslí.

Summer of '69 (Bryan Adams)

Jaká jsou očekávání: Čirá nostalgie - už když Adams píseň v roce 1984 vypustil do světa, bylo "léto 1969" zahaleno do oparu bolestínské tužby po návratu starých časů. Konec konců, kdyby dnes někdo tesknil po roce 2001, bylo by to stejně dojemné - co na tom, že v reálu jsme v roce 2001 zase tesknili po roce 1986 a tak dále. Píseň se stala populárním doprovodem na amerických svatbách, kde po konci starých časů teskní jenom devět z deseti rodičů.

O čem je to ve skutečnosti: Jak se však možná již někteří dovtípili, "69" není jenom číslice letopočtu o dekádu a půl před Adamsovým debutem, ale také jistá sexuální poloha. Adams sám v rozhovoru v roce 2008 uvedl, že song je metaforou orálního sexu, ale také lásky po dobu léta. Ačkoliv poté rovněž uvedl, že píseň rozhodně je o nostalgii a má také spojitost s koncem 60. let a érou Beatles, Adamsovi samotnému bylo létě 1969 jenom devět let, takže lze s úspěchem pochybovat, že byl přehršle stržen tehdejší beatlemánií, jež navíc vyvrcholila v roce 1966.

zdroj: Archiv

In the Air Tonight (Phil Collins)

Jaká jsou očekávání: Byla to píseň, jíž Phil Collins v roce 1981 debutoval. Pomalé a atmosférické tempo, podpořené textem, v němž se objevuje slovo "utopit", vyvolaly tušení, že Collins se v písni zpovídá s dávného traumatu. Podle legendy byl přítomný nešťastnému utopení, během kterého byl někdo poblíž, a mohl oběť zachránit, avšak neučinil tak. S takovým silným tématem se nelze divit, že píseň získala obrovskou oblibu!

O čem je to ve skutečnosti: Zásadní trhlinou tohoto výkladu je jenom skutečnost, že podle Collinse samotného je píseň... o ničem. Přesněji řečeno, ani on sám nezná její téma. Jak se vyznal v rozhovoru, při psaní textu procházel rozvodem, takže se samozřejmě vypsal z agrese. Ale příběh s pozorováním utopence, jemuž mohl někdo pomoct, je čirá fabrikace a Collins sám byl překvapen, když se ho na ní začali chodit ptát fanoušci.

zdroj: Archiv

Angie (The Rolling Stones)

Jaká jsou očekávání: Dost možná nejslavnější a nejoblíbenější rocková balada od "Stounů" táhne všemi tóny nešťastné lásky. Skutečnost, že song zpívá jeden z největších „donchuanů“ 60. let, sice dojem z Jaggerova zlomeného srdce trochu kazí, ale nevadí - právě přesvědčivé podání činí z Angie píseň, u níž i dnes cítíme příchuť nenaplněných romantických snů.

O čem je to ve skutečnosti: Je nutno zmínit, že "skutečné" vysvětlení původu písně rozhodně nezaznělo z úst Rolling Stones. Oficiální vysvětlení Keitha Richardse jako spoluskladatele zní: bylo to buď o mé malé dceři, anebo (dle jiného interview) bylo to náhodně zvolené jméno. Svou teorii má však i jistá Angela Bowie, někdejší manželka Davida Bowieho. Snad čekáte, že odmítla Jaggerovo dvoření, situace je však poněkud komplikovanější. Podle exmanželky totiž Jagger nazpíval píseň poté, co se Angie Bowie nečekaně vrátila domů a načapala Davida Bowieho nahého v posteli s Mickem Jaggerem. Pokud má pravdu, song skutečně je o zlomeném srdci - nikoliv však o tom Jaggerově.

zdroj: Archiv

Born In The U.S.A. (Bruce Springsteen)

Jaká jsou očekávání: Kdyby se Spojené státy jednou chtěly zbavit své falešně nazpívané hymny, Springsteenův Born In The U.S.A. by klidně mohl plnit funkci hymny nové. Již po uvedení v roce 1984 si Springsteena zamilovali konzervativní kritici, dokonce se během voleb v roce 1984 snažili zpěváka přemluvit, aby oficiálně podpořil Ronalda Reagana. Ten Springsteena sám zmínil v jednom ze svých projevů jako "mladého Američana, jehož obdivuji".

O čem je to ve skutečnosti: Springsteenův nejslavnější song je sice všeobecně, dokonce i majoritou jeho posluchačů, považován za čistokrevný patriotismus, původní záměr byl však čistokrevná satira patriotismu. Springsteenovy trpké verše, jež zapadnou za dominantní titulek, si především braly na paškál příšerné zacházení s veterány vietnamské války, ale pracující vrstvy jako takové. O záměrech nejlépe vypovídá Springsteen, jež, jako sám liberál, Reaganovi v reakci na jeho vlídná slova věnoval song o dvojici nezaměstnaných montérech, kteří se ze zoufalství rozhodnou zabíjet.

zdroj: Archiv

Zatím bez komentáře, buďte první!