Yul Brynner alias Chris ze Sedmi statečných! Připomeňme si jeho role!
zdroj: tisková zpráva

Yul Brynner alias Chris ze Sedmi statečných! Připomeňme si jeho role!

15. 7. 2016 – 10:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Yul Brynner, rusko-americký divadelní a filmový herec, by se v tomto týdnu dožil 95 let. Jednalo se o charismatickou osobnost, pocházející svým původem z dálněvýchodního Ruska, romské národnosti. Českým a potažmo i světovým filmovým divákům je ponejvíce znám jakožto neohrožený předák a odvážný náčelník sedmi statečných pistolníků Chris. Kromě Sedmi statečných se dnes podíváme na několik dalších snímků tohoto skvělého herce.

Sedm statečných (1960)
Vesnice Ixcatlan trpí nájezdy banditů vedených nelítostným Calverou, který vesničany každý rok připraví o většinu sklizně a zásob. Proto se vesničané rozhodnou nakoupit v nejbližším městečku zbraně a bránit se. Chtějí o svém plánu poradit s profesionálním pistolníkem Chrisem, který je nadchnul bravurním kouskem jehož byli svědky po svém příjezdu do městečka. Ten jim však poradí, aby si nekupovali drahé zbraně, se kterými stejně neumí zacházet, ale najali si střelce a sám se záležitosti ujme. Podaří se mu získat ještě šest dalších mužů a s nimi se vydá do ohrožené vesnice. Přestože první střetnutí s Calverovými muži dopadne pro statečné muže příznivě, nevyzpytatelná povaha vesničanů situaci zcela nečekaně zkomplikuje.

zdroj: AČFK

Desatero přikázání (1956)
Velkoryse pojatý historický snímek hollywoodského režiséra Cecila B. DeMillea vychází z druhé knihy Starého zákona a soustřeďuje se na líčení Mojžíšových osudů. Děj začíná v okamžiku, kdy se malého dítěte, které připlave v košíku po řece, tajně ujímá Bithiah, královna Egypta a přijme je za své. To je pak vychováváno v přepychu a dostane se mu vzdělání. Teprve až v dospělosti Mojžíš zjišťuje, že vlastně patří do jiné společnosti. Procitá z "bohatého snu" s vědomím, že musí židovskému lidu vrátit svobodu. S pomocí otroků se vzbouří proti nevlastnímu bratrovi faraónovi a kněžím, kteří pevnou mocí ovládají Egypt...

Zkušený hollywoodský tvůrce a režisér Cecil B. DeMille se vrátil k stejnému biblickému tématu již podruhé, první němou verzi natočil v roce 1923. Rozpočet finančně náročného projektu byl v době jeho vzniku mimořádně vysoký, film nakonec stál 13 milionů dolarů.

zdroj: YouTube.com

Bitva na Neretvě (1969)
Válečný spektákl o jedné z nejkrvavějších epizod v dějinách Titovy partyzánské armády: bitva o most přes údolí Neretvy. Ve filmu byla angažována plejáda světových hereckých hvězd, exploze mostu se trikově realizovala na Barrandově. Nominace na Oscara.

zdroj: YouTube.com

Král a já (1956)
Proslulý americký herec Yul Brynner (1920–1985) je u nás patrně nejznámější postavou pistolníka Chrise z legendárního westernu Sedm statečných. Pravdou ovšem je, že jeho nejslavnější rolí byl siamský panovník Mongkut v muzikálu Král a já dvojice Richard Rodgers-Oscar Hammerstein II. Jeho premiérové nasazení se odehrálo na Broadwayi v letech 1951–54 a obnášelo celkem 1246 představení. Mimořádný divácký úspěch této inscenace korunovala i různá ocenění, mj. pět prestižních cen Tony (z nichž jedna byla i pro hlavního představitele).

Brynner se s touto rolí na broadwayské jeviště ještě dvakrát vrátil (1977; 1985) a samozřejmě byl prakticky jediným kandidátem i do připravované filmové verze. Ta vznikla v produkci hollywoodského studia 20th Century Fox v roce 1956 ve scenáristické úpravě Ernesta Lehmana a v režii zkušeného specialisty Waltera Langa, který vedle Brynnera použil i další tvůrce z jevištní verze (mj. choreograf Jerome Robbins a kostýmní výtvarnice Irene Sharaffová). Jeho partnerku ve filmu hrála britská herečka Deborah Kerrová, neboť divadelní představitelka Anny Leonowensové, známá diva Gertrude Lawrenceová, už v době natáčení nežila.

zdroj: YouTube.com

Villa jede! (1968)
Film  je příběhem Pancho Villy (Yul Brynner), mexického bandity, ze kterého se později stal legendární vlastenec. Lee Arnold (Robert Mitchum), americký voják štěstěny, dodává letecky zbraně kapitánu Ramirezovi, který stojí proti Villovi a jeho stoupencům. Zatímco Lee čeká v malé vesnici na opravu letadla, stane se svědkem útoku Ramirezových vojáků, které Pancho Villa porazí. Povstalci pak zajmou Leea za pašování zbraní a postaví ho před popravčí četu. Villa však cítí, že by Leeovo letadlo mohl použít ve vlastní prospěch, proto mu dá na vybranou: revoluci nebo smrt.

zdroj: YouTube.com

Bratři Karamazovi (1958)
Fjodor Pavlovič Karamazov je otcem čtyř synů, a disponuje těmi nejhoršími lidskými vlastnostmi. Proto jej jeho vlastní synové hluboce nenávidí. Ze dvou manželství má Karamazov citlivého a duševně nestálého Dmitrije, racionalistického Ivana a hloubavého Aljošu. Smerďakov, který otce nenávidí nejvíce, pochází z nemanželského vztahu se služkou Jelizavetou Smrdutou. Tento nevlastní syn Karamazova zabije. Po svém činu dostane epileptický záchvat a z vraždy je obviněn bratr Dmitrij. Ten se obvinění nevzpírá a odchází na Sibiř se svou milou Grušeňkou, o kterou se podle něho otec také pokoušel. Smerďakov se sice přizná Ivanovi z vraždy, ale spáchá pak sebevraždu. Ivana se zmocní duševní choroba a u soudu jeho výpovědi nikdo neuvěří.

zdroj: YouTube.com

Pozvánka pro pistolníka (1964)
Nové Mexiko, 1865. Matt Weaver (George Segal) bojoval v občanské válce za Konfederaci a teď se vrací k Pecosu, aby se opět věnoval farmařině. Je ohromen, když ve svém domě najde cizí lidi - bankéř Sam Brewster (Pat Hingle) jeho usedlost prodal jako zabavený majetek. Další šok ho očekává, když se dozvídá, že se jeho přítelkyně Ruth (Janice Rule) už vdala. Mat v sebeobraně zabije majitele své bývalé usedlosti. Bankéř Brewster nyní tlačí na obyvatele města, aby Mata prohlásili za vraha. Na správném místě se však objeví kreolský pistolník z New Orleans Jules Gaspard d'Estaing (Yul Brynner), jenž se zamiluje do Ruth, která se ale stále cítí vázaná k Matovi. Všechny události stejně brzy naberou úplně neočekávaný obrat.

zdroj: YouTube.com

Připojte se k fanklubům filmů s Yulem Brynnerem:
Fanklub Sedm statečných
Fanklub Desatero přikázání
Fanklub Bitva na Neretvě
Fanklub Král a já
Fanklub Villa jede!
Fanklub Bratři Karamazovi
Fanklub Pozvánka pro pistolníka

Zatím bez komentáře, buďte první!