Další smutná zpráva: Zemřel princ Bajaja
zdroj: Profimedia

Další smutná zpráva: Zemřel princ Bajaja

4. 7. 2015 – 21:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Nezapomenutelný Ivan Palúch včera podlehl nemoci plic. Bylo mu pětasedmdesát let.

O Palúchově úmrtí informovala slovenská televize. Oblíbený herec byl kvůli problémům s plícemi od pondělí hospitalizován v nemocnici v Martině. Domů se bohužel už nikdy nevrátí.

Ivanovy úspěchy na divadelní a filmové scéně jsou o to obdivuhodnější, že trpěl šeroslepostí. Kvůli tomuto handicapu nemohl dokončit studium umělecké školy v Bratislavě a zdálo se tak, že jeho kariéra skončí dřív, než vůbec stačí začít.

Počátkem šedesátých let však zazářil v Shakespearově dramatu Romeo a Julie.  A v roce 1962 se poprvé ocitl před filmovou kamerou – ve válečném dramatu Tam za lesem ztvárnil menší roli důstojníka Dohnala. Později natočil tři úspěšné snímky, které se v roce 1969 promítaly na festivalu v Cannes: Marketa Lazarová, Michael Kohlhaas a Brzy bude konec světa (poslední dva jmenované byly zahraniční).

zdroj: YouTube.com

Do povědomí našich diváků se však zapsal především svým ztvárněním prince Bajaji ve stejnojmenné pohádce, která na Mezinárodním festivalu dětských filmů v Benátkách triumfovala v kategorii nejlepší dětský film. Po nástupu normalizace ale Palúch dostal přestávat nabídky.

"Hrál mi zadarmo v mém studentském filmu a byla to láska na celý život. Hrál v každém mém filmu, a kdyby neumřel, hrál by dál. Byl to génius. Měl takové charisma, že to cítili i lidi na druhé straně cesty," svěřila režisérka Mariana Čengel-Solčanská serveru Pravda.sk.

Málokdo ví, že kromě herectví Ivan vynikal rovněž v šermu -  v roce 1960 získal titul mistra republiky v šavli družstev. Byl dvakrát ženatý a měl čtyři děti.

Zatím bez komentáře, buďte první!