4 nejděsivější historické (archeologické) nálezy v historii
zdroj: Profimedia

4 nejděsivější historické (archeologické) nálezy v historii

27. 2. 2017 – 13:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Ať už bydlíte ve městě či na vsi, existuje slušná šance, že při svých každodenních strastech pochodujete doslova po kostech svých předků! Historie Evropy i dalších světových končin schovává před našimi zraky celou řádku krutých, mnohdy až hororových výjevů, které při svém vykopání překvapí i ty nejzkušenější archeology. Poznejte čtyři nejděsivější nálezy z poslední doby, v nichž se snoubí historie, archeologie, detektivka i horor.

4) Altamurský muž

Svého druhu není Altamurský muž, tedy fosilie pravděpodobně zástupce neandrtálce objevená v propadlišti v jeskyni nedaleko italského města Altamura, vlastně odlišný od jiných podobných nálezů. O něco známější je i například Ötzi, mumie víc jak 3 tisíce let starého pračlověka zachovaná v alpském ledovci. Altamurský muž je přesto unikátní v tom, že jej našli speleologové, nikoliv archeologové či antropologové. A rovněž je unikátní ve skutečnosti, že tělo nešťastného neandrtálce je dnes vrostlé do zeminy.

Předpokládá se, že nešťastníka kráčejícího po povrchu budoucí Altamury pohltil propad půdy, který jej žijícího uvěznil hluboko pod zemí. Altamurský muž musel relativně dlouho po svém pádu ještě žít a zemřel zřejmě hladem či žízní. Podzemní prostředí bohaté na vápník však nejen uchovalo ostatky v perfektním stavu, ale zároveň je do značné míry pokrylo a integrovalo do struktury podzemní jeskyně. I kvůli tomu není možné ostatky Altamurského muže jednoduše vyjmout a studovat v laboratoři, stále se tak nacházejí hluboko pod povrchem.

3) Španělská zombie apokalypsa proti neandrtálcům

Archeologie je plná nejrůznějších příkladů odhaleného kanibalismu, jenom málokdy však mají zjištění tak děsivou náturu, jako když je nejděsivější forma hladu vedená jako součást válečné taktiky. Právě to však světu ukázal nález z roku 1994, kdy archeologové v jeskynním systému El Sidron na severním Španělsku našli ostatky dvanácti neandrtálců, jejichž těla nesla stopy po... otiscích zubů.

Všech dvanáct nešťastníků zemřelo ve stejné době, patřili přitom do skupiny jedné až tří rodin. Zemřelo zde šest dospělých, tři náctiletí a tři děti, přičemž jejich kosti nesly stopy po násilném otevření pro vysátí morku či konzumaci orgánů. Konsensus vlivem nedostatku důkazů předpokládá, že neandrtálci se stali obětí jiných neandrtálců. Španělé však rovněž zveřejnili kontroverzní studii, podle níž podobné nálezy mnohdy vyznačovaly stopy po lidském chrupu v těle obětí. Vzhledem k tomu, že neandrtálce dnes nalevo ani napravo nevidíme, jednou z minoritních možností je, že jsme je jednoduše snědli. Na druhou stranu, naše DNA rovněž disponuje částí DNA neandrtálců, minimálně občas přesto zvítězila láska, nikoliv válka.

2) Avariské jámy plné rukou

Zhruba 3600 let nazpět bylo egyptské město Avaris jedním z nejvýznamnějších měst delty Nilu. Zpočátku plnilo obranou funkci na hranici říše, později se stalo jedním z obchodních přístavů. Během nadvlády Hyksósů přejal Avaris dokonce úlohu hlavního města. Výzkum nově objeveného města stále probíhá, a tak čas od času dojde na odhalení tak kuriózního objevu, jaký se podařil v roce 2012 - jámy plné usekaných rukou.

Zatímco dvě z nich byly umístěné mimo palác, další pár byl hned vedle trůnního sálu, což naznačuje určitý ceremoniální význam. Všechny z rukou patřily dospělákům, a všechny rovněž pocházeli z pravé ruky. Sekání rukou byla praktika právě Hyksósů, předpokládá se však, že na porcovačku nedošlo v paláci, nýbrž daleko od něj - usekané ruce nepřátel, symbol odnětí jejich vzpurné síly, totiž panovníkovi v paláci prezentovali vítězící bojovníci. Jámy pak sloužily k rituálnímu zbavení se "trofeje". Vzhledem k tomu, že Hyksósové byli okupanti, lze však předpokládat, že většina materiálu v jámách patřila domorodcům...

1) Dětská kanalizace

Vydat se na průzkum starověké kanalizace pod byzantskými lázněmi v Aškeronu byl již od počátku nápad, který sliboval lahodná zjištění. Ani ti největší negativisté zřejmě nečekali, že v ostatních starověkých stokách začnou objevovat stovky malých kůstek, u nichž po sestavení k vlastní hrůze zjistili, že jde o pozůstatky malých dětí.

Celkově odhalili pozůstatky stovky těl, aby toho však nebylo málo, není vůbec jasné, jak tato v kanalizaci skončila. Původní tezí byla možnost, že daný segment kanalizace sloužil jako "odkladiště" zesnulých holčiček, jenže celá řada těl byla chlapecká. Převažující možností je tedy momentálně hypotéza, podle níž lázně obývala i celá řada prostitutek, které se v době před efektivními kontraceptivy nějak musely zbavit nevyhnutelného důsledku jejich řemesla - dětí.

Zatím bez komentáře, buďte první!