Zemřel uznávaný kytarista, zpěvák a skladatel Ota Petřina
zdroj: tisková zpráva

Zemřel uznávaný kytarista, zpěvák a skladatel Ota Petřina

13. 7. 2015 – 0:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Ota Petřina, který psal hudbu a texty např. pro Petru Janů nebo Václava Neckáře, v sobotu odešel do hudebního nebe. Bylo mu šestašedesát let.

Smutnou zprávu potvrdil Jan Neckář. "Včera jsme měli ještě společně hrát na pivních slavnostech ve Svijanech a bohužel už se nám omluvil, že mu není dobře. Pak těsně před koncertem jsme se dozvěděli, že umřel," řekl Českému rozhlasu.

Petřina se narodil 4. června 1949 v Malých Žernosecích. Poté, co dokončil studium na pražské konzervatoři, začal působit v hudebním divadle Rokoko a Tanečním orchestru Československého rozhlasu. Později se stal členem doprovodného orchestru známé skupiny Golden Kids. Několik let vedl kapelu Bacily.

V roce 1978 vydal své debutové album Super-robot, na jehož přípravě se podílel Zdeněk Rytíř. Kromě výše zmíněné Petry Janů a Václava Neckáře spolupracoval také s Evou Hurychovou, Hanou Zagorovou, Petrem Rezkem, skupinou C&K Vocal atd. Kromě toho složil hudbu ke dvěma filmům.

zdroj: YouTube.com

Mezi jeho největší autorské hity patří Nautilus, Tenhle vítr jsem měl rád nebo Motorest.

Samostatnou zmínku si zaslouží i skutečnost, že Ota byl považován za jednoho z nejlepších českých rockových kytaristů. Rock miloval natolik, že si odmítl zkrátit vlasy, kvůli čemuž za totality dlouhých 14 let nemohl vystupovat.

V posledních několika měsících Petřina bojoval s těžkou nemocí. Bohužel ji nedokázal porazit…

zdroj: YouTube.com

Zatím bez komentáře, buďte první!