Zemřel představitel legendárního účetního Fantozziho
zdroj: Vapet Production

Zemřel představitel legendárního účetního Fantozziho

3. 7. 2017 – 16:30 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Ve věku 84 let, zemřel italský herec, režisér a spisovatel Paolo Villaggio, který se nejvíce proslavil jako účetní Fantozzi v bláznivých italských komediích.

Paolo Villaggio

Paolo Villaggio byl italský herec, spisovatel a režisér známý především z komedie Nedotýkej se bílé ženy a Maléry pana účetního. Pochází z dvojčat. Jeho otec byl inženýrem a profesorem. Dětství a mládí strávil v rodném městě pod přísnou matčinou výchovou. 

Opustil studia na Janovské univerzitě a odešel do Velké Británie, kde pracoval jako hlasatel rozhlasové stanice BBC. Po pěti letech nastoupil jako navigátor u plavební holandské společnosti. 

Z čtyřletého putování po moři se vrátil zpět do Janova a pokusil se o pěveckou kariéru u malé gramofonové firmy. Pět let pak vzdoroval nudné a monotonní úřednické práci, než se rozhodl pro kariéru kabaretního komika.

zdroj: Archiv


První angažmá absolvoval v janovském kabaretu Iva Chiesy, kde jeho groteskně satirické výstupy zaujaly vlivného divadelníka Maurizia Constanzu, který mu nabídl smlouvu do římského kabaretu "78". Zakrátko pronikl také do TV, kde v samostatných programech bavil diváky svými osvědčenými figurkami, neschopným profesorem Kranzem a bojácným účetním Fantozzim, jehož pronásleduje všemocný šéf. 

Koncem 60. let přenesl těžiště svých hereckých aktivit na filmové plátno, kde nejčastěji představuje typ malého, obtloustlého, nemotorného smolaře. 

Velkou popularitu mu přinesla zejm. úloha bankovního úředníčka Huga Fantozziho, jehož ztělesnil v sérii bláznivých komedií, k nimž napsal i námět (Fantozzi, Tragéd Fantozzi, Maléry pana účetního, Fantozzi znovu zkouší, Báječný Fantozzi, Pan účetní jde do důchodu, Fantozzi v protiútoku, Fantozzi v ráji a Pan účetní opět zasahuje). Více.

Plinio Fernando, Paolo Villaggio - Pan účetní jde do důchodu zdroj: Cecchi Gori Group Tiger Cinematografica

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku