Zemřel populární zpěvák Prince, sexsymbol 80. let
zpěvák Prince | zdroj: Profimedia

Zemřel populární zpěvák Prince, sexsymbol 80. let

21. 4. 2016 – 21:22 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Na hudebním nebi se rozsvítila další hvězda. Legendární zpěvák Prince zemřel ve věku 57 let ve svém nahrávacím studiu v Minnesotě.

Prince byl jedním z nejvýznamnějších umělců 80. a 90. let. Podívejte se na průřez jeho kariérou.

zdroj: Archiv

Americký zpěvák, textař, producent, podnikatel a v neposlední řadě sexsymbol 80. let se narodil do hudebnické rodiny. Otec John Nelson působil v triu soustředěném kolem jazzového zpěváka Prince Rogerse. Už od dětství se Prince jeví jako talentované dítě, jehož nadání rozhodně nebylo mařeno. Učil se hrát prakticky na cokoliv k čemu se dostal, výsledkem bylo, že už v sedmi letech hrál na klavír, ve 12 letech uměl hrát na 25 hudebních nástrojů. Postupně se dopracoval k prakticky perfektnímu multiinstrumentalismu, kdy je schopen ovládat prakticky libovolný.

zdroj: Archiv

Ve 14 letech začal Prince hrát ve skupině Grand Central (později Champagne), spolu s Andre Andreasenem a princovým bratranec Charlese Smithem. O dva roky později působil ve formaci Flyte Tyme a v projektu 94East. Právě zde se mu zřejmě podařilo upozornit producenty a tak v roce 1976 už pracuje sólově.

Jak se zrodila hvězda

První deska For You pro něj nesplnila to co očekával.

O rok později vydal desku s názvem „Prince“. V jeho kariéře je to deska zlomová, neboť obsahuje první velký hit - „I wanna be your lover“. Písnička směřuje k Patrice Rushen (americká r’n’b diva, textařka, producentka, polyinstrumentalistka), do které se doslova zbláznil, a bez nadsázky na ní loudí jednu noc. Odtud se také začíná datovat jeho posedlost sexem nabitými texty.

zdroj: Archiv

V roce 1981 soustřeďuje anonymně veškeré své aktivity do ’nově’ založené kapely The Time, s níž vydal stejnojmennou desku. Brzo však vyšlo najevo, že se jedná o původní doprovodnou kapelu a že The Time kapely Jamie Starr je ve skutečnosti Prince.

O rok později se vrátil k pseudonymu Prince a doprovodný soubor přejmenoval na The Revolution, navázal spolupráci s ryze dívčí formací Vanity 6.

V roce 1982 vydal se svou doprovodnou kapelou dvojalbum „1999“ obsahující megahit „Little red corvette“, s melodickým refrénem, líbivým disco soundem, rockovou energií a obscénním textem (tento singl dosáhl na samotné čelo amerického žebříčku).

zdroj: Archiv

Chcete se dozvědět o zpěvákovi Prince více informaci?

Celý životopis zpěváka Prince
Podívejte se na desítky fotografií zpěváka Prince

Je Prince vaším oblíbencem, vzdejte mu hold a staňte se členem jeho fankubu.

Chci se stát člen fanklubu zpěváka Prince

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku