Zemřel oscarový režisér Miloš Forman
Miloš Forman | zdroj: Profimedia

Zemřel oscarový režisér Miloš Forman

14. 4. 2018 – 8:57 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Po krátké, těžké nemoci zemřel 13. dubna režisér a scénárista českého původu, který prožil většinu svého života v USA, kde tvořil své nejúspěšnější filmy.

Miloš Forman, jehož původní jméno je Jan Tomáš Forman se narodil 18. února 1932 v Čáslavi. Již v útlém věku osiřel poté, co jeho rodiče zemřeli v koncentračním táboře Auschwitz-Birkenau. Miloš tak vyrůstal u příbuzných a v poděbradské internátní škole. Jeho spolužáky tu byli např. Václav Havel, či bratři Mašínové.

Forman studoval scenáristiku na Filmové a televizní fakultě Akademie muzických umění v Praze, kde již během studií pracoval jako pomocný režisér Alfréda Radoka.

Následně začal točit filmy ve spolupráci s kameramanem Miroslavem Ondříčkem. Vznikly tak např. legendární snímky Lásky jedné plavovlásky, či Hoří má panenko.

Po legálním odchodu do USA pokračoval ve své tvorbě a začal točit filmy, které dosáhly celosvětových úspěchů. Získal dokonce 5 nominací na Oscara, z nichž se mu podařilo 2 proměnit. V roce 1975 to byl Oscar za dramatický snímek Přelet nad kukaččím hnízdem s Jackem Nicholsonem a o 9 let později celý svět ohromil životopisný film Amadeus. Za oba zmíněné filmy získal také Zlatý Glóbus.

Z dalších velice úspěšných filmů můžeme jmenovat Lid versus Larry Flynt, Muž na Měsíci, či Taking Off.

zdroj: Archiv

Manželkou Miloše Formana byla v letech 1958-1962 jedna z největších hereckých osobností českého filmu Jana Brejchová. Druhou ženou byla výtvarnice, herečka a zpěvačka Věra Křesadlová, se kterou mají dva syny, dvojčata Petra a Matěje Formanovi. Třetí manželkou byla Martina Zbořilová, se kterou mají také 2 syny, dvojčata Andyho a Jima.

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku