Zemřel německý herec Götz George, známý jako komisař Schimanski
zdroj: Profimedia

Zemřel německý herec Götz George, známý jako komisař Schimanski

27. 6. 2016 – 8:03 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Götz George, který se proslavil hlavně jako komisař Schimanski, zemřel po krátké nemoci. Milovníci Mayovek si jej mohou pamatovat jako mladého Freda Engela z filmu Poklad na stříbrném jezeře.

Götz George se narodil do herecké rodiny. Jeho tatínek, byl herec Heinricha Georgeho a maminka, herečka Berty Drewsové. Také jeho bratr Jan George byl hercem. Základní školu navštěvoval v Berlíně-Lichterfelde a gymnázium Alpinum v Zuozu. 

Na jevišti se objevil poprvé roku 1950 v berlínském Hebbel-Theater jako mladý pastýř ve hře Williama Saroyana Mé srdce je v horách. V letech 1955-58 absolvoval herecké kurzy pod vedením Elsy Bongersové ve studiu Ufa.

zdroj: Archiv

V letech 1958-63 byl dočasně šest měsíců v roce členem souboru Deutschen Theater v Göttingenu, kde hrál především v klasickém repertoáru. V následujících desetiletích vystupoval na jevištích už jen pohostinsky; mj. se v roce 1981 představil na divadelním festivalu v Salcburku v dramatu Georga Büchnera Dantonova smrt a v letech 1986-87 uspořádal turné s inscenací Gogolova Revizora ve vlastním režijním pojetí.

Před film. kamerou debutoval poč. 50. let, ale upozornil na sebe až o deset let později hlavní rolí válečného dezertéra Roberta Mertense, který je dohnán v posledních dnech války postojem svých sousedů k sebevraždě, ve varovném dramatu Posvícení (r. W. Staudte). 

zdroj: Archiv


Za roli hudebního skladatele ve filmu Jacqueline (r. W. Liebeneiner) získal jako herecká naděje Německou film. cenu 1960. Během 60. let se uplatnil zejména jako zdatný kaskadér ve film. adaptacích indiánek Karla Maye (Poklad na Stříbrném jezeře, Mezi supy, Vinnetou a míšenka Apanači). 

Více informací o tomto herci

Kompletní filmografie herce Götz George

Vzdejte herci čest a staňte se členy jeho fanklubu

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku