Zemřel legendární režisér Jiří Menzel
Jiří Menzel - biografie | zdroj: Profimedia

Zemřel legendární režisér Jiří Menzel

7. 9. 2020 – 7:51 | Magazín | Michal Burkoň | Diskuze:

V sobotu, 5. září, zemřel oscarový režisér Jiří Menzel, který patřil k těm nejvýznamnějším postavám naší kinematografie. O jeho úmrtí informovala, dojemným vzkazem na facebooku, jeho manželka Olga Menzelová. Bylo mu 82 let.

Jiří Menzel se narodil roku 1938. Jeho otec byl spisovatel a scénárista Josef Menzel. V roce 1962 vystudoval filmovou režii na pražské FAMU, kde byl jeho profesorem Otakar Vávra.

Celosvětového úspěchu dosáhl hned svým prvním celovečerním filmem. Roku 1966 natočil film Ostře sledované vlaky, jehož děj je zasazen do právě se odehrávající druhé světové války. Tehdy obdržel prestižní sošku Oscara v kategorii "Nejlepší zahraniční film". Ostře sledované vlaky natočil podle stejnojmenné novely Bohumila Hrabala.

Mezi další úspěšné filmy patří Rozmarné léto, Skřivánci na niti, Na samotě u lesa, Báječní muži s klikou, Postřižiny, či Slavnosti sněženek. Další nominaci na Oscara získal v roce 1985 za legendární komedii z prostředí českého venkova, Vesničko má středisková.

Roku 1996 obdržel Českého lva za dlouholetý umělecký přínos českému filmu.

Fanoušci jej během jeho kariéry mohli vidět v mnoha desítkách filmů, kde se předvedl také jako výborný herec. V letech 1996 a 1997 hrál jednoho ze štamgastů v legendárním sitcomu televize Nova, Hospoda.

Profil Jiřího Menzela

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku