Zemřel legendární herec Jean-Paul Belmondo
Jean-Paul Belmondo | zdroj: Profimedia.cz

Zemřel legendární herec Jean-Paul Belmondo

6. 9. 2021 – 21:42 | Magazín | Michal Burkoň | Diskuze:

Ve věku 88. let zemřel Jean-Paul Belmondo, jeden z nejznámějších francouzských symbolů 20. století, kterého prezident Emmanuel Macron označil za "národní poklad". Belmonda, kterému u nás propůjčil hlas Jiří Krampol a který byl idolem žen a dívek několika generací, nejvíce proslavily role ve filmech U konce s dechem, Muž z Ria či Bezva finta.  

Jean-Paul Belmondo se narodil v městečku Neuilly-sur-Seine, ležícím na severozápadní hranici Paříže. Jeho otec Paul Belmondo byl uznávaný sochař italského původu narozený v Alžírsku a matka Madeleine Reinaud-Richard byla malířkou. Jean-Paul se stejně jako většina mladých kluků spíše než o studium zajímal o sport, především pak o box a fotbal.

Belmondo ve filmu

Zlomovou rolí Jean-Paul Belmonda se stala postava Michela Poiccarda alias Laszla Kovacse ve filmu U konce s dechem (rež. Jean Luc Godard, 1960), která ho katapultovala mezi hlavní představitele Francouzské nové vlny.

Po pomalém rozjezdu následovala role Paula Frapiera, novináře, který pomáhá vrahovi s útěkem před policií ve snímku Zábavy (rež. Jacques Dupont, 1960).

zdroj: Archiv

V roce 1964 přichází dobrodružná komedie Muž z Ria (rež. Philippe de Broca), díky které se Belmondo jako Adrien Dufourquet stává jakýmsi předchůdcem Indiana Jonese. Kvůli bájnému pokladu zmizelé civilizace Malteků pronásleduje Adrien únosce své snoubenky. Jeho cesta vede z Paříže do brazilského Rio de Janeira, do hlubin brazilských pralesů. Hrdina je v neustálém ohrožení života, ze kterého vždy uniká na poslední chvíli.

 Celý osobní i filmový život Jean-Paul Belmonda

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku