Zemřel Chadwick Boseman, představitel Black Panthera
Chadwick Boseman jako Black Panther | zdroj: tisková zpráva

Zemřel Chadwick Boseman, představitel Black Panthera

29. 8. 2020 – 21:55 | Magazín | Michal Burkoň | Diskuze:

Zpráva o smrti americký herce Chadwick Boseman, který se v poslední době proslavil hlavně mezi fanoušky marvelovek jako Black Panther, zasáhla celý filmový svět. Boseman bojoval celé čtyři roky s rakovinou tlustého střev aniž by o tom někdy veřejně promluvil. Během této doby stále natáčel nové a nové filmy, které se zapsaly do filmové historie jako jedny z nejúspěšnějších filmů všech dob. Do historie se také zapsal sám Chadwick, který se z chudých poměrů dokázal vypracovat mezí přední Hollywoodské herce.

Do světa filmu vstoupil Boseman v roce 2008, kdy si zahrál malou roli ve sportovním dramatu Expres (rež. Gary Fleder), které popisuje skutečný příběh černošského hráče amerického fotbalu Ernie Davise v době rasových problémů v USA.

První skutečnou filmovou příležitost dostal v roce 2013, kdy ztvárnil hlavní roli v životopisném snímku 42 (rež. Brian Helgeland). Ve filmu hraje baseballistu Jackie Robinsona, prvního černocha v historii, který hrál nejvyšší americkou baseballovou soutěž MLB. K úspěchu mu tehdy pomohl majitel baseballového týmu Dodgers, Branch Rickey, který se postavil všem rasovým předsudkům. Rickeye si v tomto dramatu zahrál hvězdný Harrison Ford. Název filmu, 42, vychází s čísla dresu Jackieho Robinsona.

Roku 2014 si zahrál v dalším sportovně laděném snímku. Tentokráte se jednalo o film Velký draft (rež. Ivan Reitman), kde Boseman hrál hráče NFL. Hlavní rolí manažera týmu amerického fotbalu, si tu zahrála hollywoodská superstar, Kevin Costner. Také roku 2014 si zahrál hlavní roli v dalším životopisném filmu. Tentokrát měl tu čest změnit se v Jamese Browna, legendárního amerického zpěváka a skladatele, který měl zásadní vliv na vývoj soulové a funkové hudby, a jehož skladby také zásadně ovlivnily zvuk hip hopu a samplu. Roli Jamese Browna si zahrál ve filmu Get On Up - Příběh Jamese Browna (rež. Tate Taylor). Posledním počinem roku 2014 byl krátkometrážní romantický snímek 9 Kisses (rež. Elaine Constantine).

V roce 2016 ztvárnil hlavní roli v thrilleru Kingova pomsta (rež. Fabrice du Welz), ve kterém se objevil v roli Jihoafričana Jacoba Kinga, který se vydává do los angelského podsvětí, aby zjistil, co se skutečně stalo s jeho sestrou. V akčním fantasy Bohové Egypta (rež. Alex Proyas) se objevil jako bůh moudrosti, Thoth. Ve stejném roce se poprvé objevuje ve filmovém světě Marvel. Jako Black Panther se představil ve filmu Captain America: Občanská válka (rež. Anthony RussoJoe Russo), ve kterém se Avengers rozdělí na dva tábory z nichž jeden vede Steve Rogers (Captain America) a druhý Tony Stark (Iron Man). Rok na to, hraje právníka a budoucího prvního afroamerického soudce Nejvyššího soudu Thurgooda Marshalla, v životopisném dramatu Marshall (rež. Reginald Hudlin).

Avengers: Infinity War Avengers: Infinity War | zdroj: tisková zpráva

Roku 2018 si zahrál hlavní roli v marvelovce Black Panther (rež. Ryan Coogler). Jako válečník T’Challa a Black Panther, se po smrti svého otce vrací do Wakandy, technologicky velice vyspělé africké země, aby se stal právoplatným králem. Do cesty mu ale vstoupí dávný nepřítel ohrožující nejen Wakandu, ale celý svět. Za roli v tomto filmu si přišel na 2 miliony amerických dolarů. Black Panther není jediná marvelovka roku 2018, kde byl Chadwick Boseman k vidění. Po boku Avengers a dalších superhrdinských spojenců bojoval, jako Black Panther, také proti mocnému Thanosovi v Avengers: Infinity War (rež. Anthony Russo, Joe Russo).

V roce 2019 nechybí Chadwick Boseman, ani v rozhodující bitvě o záchranu světa nazvané, Avengers: Endgame (rež. Anthony Russo, Joe Russo). Samozřejmě se tu objeví ve své, již tradiční marvelácké roli T'Challa, Black Panthera. Ve stejném roce mu do filmografie přibývá také dramatický thriller 17 Bridges (rež. Brian Kirk). V roce 2020 si zahrál ve válečném dramatu Bratrstvo pěti (rež. Spike Lee), což byl také poslední film, ve kterém jej mohou fanoušci spatřit.

Přečtěte si celý životopis tohoto nadějného herce

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku