Vypsaná fiXa: S odchodem Mejna se ještě musíme srovnat
zdroj: iREPORT.cz

Vypsaná fiXa: S odchodem Mejna se ještě musíme srovnat

11. 4. 2014 – 8:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

"Není úplně pravda, že by fixí publikum nestárlo - na to už hrajeme celkem dlouho," říká mozek Vypsané fiXy, Márdi. A má pravdu - kapela letos slaví už dvacáté narozeniny. K nim si mimo jiné nadělila nové album Krásný smutný den, naopak se musela rozloučit s basákem Mejnem.

Po Detailech jste prohlásili, že si neumíte představit jinou producentskou spolupráci, než s Dušanem Neuwerthem. Ke změně ale přece jen došlo.
Když s někým děláš desku, je to dost intenzivní práce. Ten člověk se stane součástí tý tvojí hudební rodiny. Dušan se vlastně za ty tři desky stal součástí rodiny Vypsaný fiXy, na tom se nezměnilo nic. Ale uběhnul nějaký čas a my jsme se o změně začali bavit. A Dušan sám říkal, že na tý poslední desce by se to mělo změnit. Vždycky je dobrý, když se ten vítr otočí a začne foukat trošku jinak.

 

Jak dlouho jste vybírali nového producenta?
To byl dlouhodobý proces, pořád jsme se dohadovali. Jednou jsme byli v Nitře na Slovensku v jednom klubu na slovenský šňůře. Šňůry po Slovensku jsou takový trochu lobotomický. Seděli jsme v šatně, měl to být poslední koncert, pak jsme měli jet domů a já jsem říkal: "Co s Ježkem? Nenatočíme to s tím Ondrou?" Kluci seděli a říkali:"Tak jo, dobrý."  Dělali jsme s ním už trošku na Fenoménu. Tenkrát už toho měl Dušan plný zuby, ale zbývaly mu ještě dvě písničky. On se s Ondrou zná, tak mu zavolal, do studia přišel Ježek s krabičákem a smíchal Barovou turistiku a Antidepresivní rybičku za dvě hodiny. Měl čerstvej pohled na věc. Takže náročný to nebylo-věděli jsme, že je dobrej!

Vypsaná fiXa zdroj: iREPORT.cz

Několik songů na desce obsahuje na vaše poměry docela netypické nástroje.  Jak se tam dostaly?

To je právě práce producenta - Ondra je dost kreativní. Pozoun tam nahrál sám, poslal nám to a říkal: "Hele já na to teda neumím vůbec hrát." Nám se to zdálo super. Nebo Bubáka jsme nahráli ještě jednou, protože on štrachal a vytáhnul takový kopák z roku 1930 s tím, že to bude mít super zvuk. Tak jsme přestavěli Pítrsovy bubny a nahráli jsme to. Studio Jámor je takový velký obývák, jsou tam všude poličky s nástroji a spoustou kláves, bubínků, kytar nebo nástrojů, který ani neznám. Je to všechno po ruce. Producent tam sedí při nahrávání s tebou, přímo před sebou má mix a za tebou tebe, hned se to s ním dá diskutovat.

Pokračování rozhovoru naleznete v odkazu níže:

Odkaz na hudební novinky iREPORT zdroj: iREPORT.cz

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku