Support Lesbiens: Naše jméno je známka kvality
zdroj: iREPORT.cz

Support Lesbiens: Naše jméno je známka kvality

8. 11. 2013 – 11:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Je to jen pár dní, co znovuzrozená partička Support Lesbiens pustila do světa desku Leave a Message. Během rozhovoru o albu s Hynkem Tomanem, Czendou Urbánkem a Filipem Fendrychem znělo nejčastěji slovo "radost". Došlo však také na politiku, současné dění i na tvorbu Portless...

PROTESTSONG S KRÁTKOU EXPIRAČNÍ DOBOU

Před pár dny pustil iREPORT do éteru novou skladbu Pray For Tomorrow. Text je politicky laděný, takže se dá odhadovat, že vás současná politická situace štve. Co bylo impulsem, že jste tenhle protestsong udělali?
Czenda: Beru to na sebe, ale kluci s tím souhlasili. Cítím se být rocker a vždycky jsem chtěl napsat protestsong. Akorát jsem nikdy neměl pocit, že by bylo proti čemu tak revoltovat, k čemu se vyjádřit. A jelikož napsat protestsong, aby nebyl směšný nebo nevyletěl komínem, je docela složitá disciplína, tak jsem si to téma šetřil. Ale v situaci, co se letos děje na politický scéně, jaká je nálada ve společnosti a s přihlédnutím k vydání desky jsem najednou získal vyšší důvěru sám v sebe a nutkání takový text udělat. Rockeři tu zkrátka vždycky byli od toho, nebo si to aspoň myslím, aby se vyjadřovali k nějakým aktuálním tématům. Už jen proto, že jsou svobodomyslný, můžou to všechno trochu poslat do pryč. A já se pořád mladý a svobodomyslný cítím.

Přináší skladba nějaké řešení?
Czenda: Písnička sice nepřináší žádný řešení, ale je to obecný vyjádření, což je muzikantovo právo. Jsem za něj hrozně rád a tady ho chci konečně využít. Pray For Tomorrow by normálně asi nebyl singlem do rádií, ale je to vyjádření nás, nějaký rozpoložení, v jakým se nacházíme, a že nás trápí, co se tady děje. Vzhledem k tomu, že jsme otcové nebo budoucí otcové, tak nám záleží na našich dětech a zamýšlíme se nad tím, co aktuálně budujeme. Ano, nemáme žádný řešení, to ať přinesou odborníci, fundovaní lidi.

Support Lesbiens zdroj: iREPORT.cz

Očekáváte od Pray For Tomorrow nějakou zpětnou reakci?
Czenda: Přiznám se, že s tímhle jsem to nedělal. Sice tomu někdo nemusí věřit, ale neskládal jsem ten text jako účelovou záležitost. Že to vyšlo v období voleb a album vychází v týdnu po nich, je souhra náhod. Rozhodli jsme se s tím vyjít ven, i když to není singl, ještě před vydáním desky, a nasadit ho do éteru úplně nekoncepčně. Takže za tím nebyl kalkul, jen by byla škoda tu skladbu do éteru nepustit, když jsou volby.
Hynek: Ta písnička je zajímavá i hudebně, takže jsme rádi, že ji mohli lidi slyšet. Je to skladba, která je docela naléhavá, vystavěná složitě, žádný mainstreamový počin. Ale podle zpětných reakcí od bližšího okolí se strašně líbila.
Czenda: Tenhle text podléhá rychlé zkáze, má krátkou expirační dobu. Všechny ostatní songy na desce budou aktuální nejen dnes. Se všema se můžou ostatní ztotožnit, personifikovat si je. Ale tahle písnička je aktuální v tomhle čase, ve kterým se nacházíme. Nevím, kam ta naše společnost musí zajít, abychom si všichni do jednoho uvědomili, že tady nejde o jednoho z nás, ale o všechny.

Zmíněná skladba je z nového alba Leave a Message. S jakou intenzitou deska vnikala?
Hynek: První vlaštovkou byl singl Changes. Pak jsme museli zalézt do zkušebny, nacvičit repertoár, na léto jsme měli asi osm koncertů. Nebylo to moc, necpali jsme se někam na fesťáky, protože jsme neměli nový materiál. Jen jsme chtěli dát najevo, že kapela funguje a že fungovat bude. Začátkem léta jsme začali dávat dohromady materiál, tvořit a výsledkem je tahle deska.

zdroj: youtube.com

Odkaz na hudební novinky iREPORT zdroj: iREPORT.cz

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku