Skyline interview: Od elektroniky ke kytarám a zpět
zdroj: iREPORT.cz

Skyline interview: Od elektroniky ke kytarám a zpět

3. 4. 2013 – 13:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Skyline se poměrně rychle oklepali z odchodu dlouholetého člena MC NuC a plně se soustředí na zbrusu novou desku Fairytapes. Album, které pokřtí 5. dubna v pražském Paláci Akropolis, ocení zejména příznivci jejich klasické elektroniky.

Poté, co si Skyline na předchozím albu zalaškovali s kytarami, se teď vrátili k tanečním žánru, který je podle jejich slov opět vzrušující. Více o novince i dění v kapele prozradili frontmani Marka Rybin, MC Jakob a bubeník Radek Bureš.

V minulém roce u vás došlo k zásadní změně - kapelu opustil MC NuC. Co se stalo?
Jacob: NuC odešel z kapely, protože došel do fáze, kdy se musel věnovat rodině a své restauraci Aquarius v Černošicích, kde mimochodem super vaří. A kapelu prostě přestal stíhat. Jeho rozhodnutí mu nikdo nezazlívá, rozešli jsme se jako kámoši.
Radek: Přesně tak. Každej, kdo je v kapele, má svatý právo se rozhodnout, že toho nechá a začne být tzv. dospělej (smích). My s nadsázkou říkáme, že NuC šel do důchodu.

Chybí vám?
Jacob: NuC nám samozřejmě chybí, přece jenom je divný, když je někdo po deseti letech najednou pryč. Ale tak to prostě je a nemyslím si, že by to třeba nový desce uškodilo.
Radek: My už jsme poslední rok cítili, že to NuC nestíhá, takže nás jeho rozhodnutí vlastně ani nepřekvapilo. Zrovna nedávno jsme si volali a říkal, že zpětně nechápe, jak ten finální rok, kdy se mu sešla restaurace, kapela a narození dcery, vůbec mohl zvládnout.

Uvažovali jste, že ho nahradíte?
Marka: Hledat náhradu nás ani nenapadlo. Věděli jsme, že to funguje i v pěti. Rok před tím, než NuC odešel, jsme ze zdravotních důvodů museli odehrát dva koncerty bez něj a zjistili jsme, že to jde.

Jak se jeho odchod promítnul na nové desce?
Jacob: Promítnul se tím, že neuslyšíte NuCího (smích).
Marka: Osobně mě tahle změna v tvůrčím duchu nijak nezasáhla. Naopak, máme teď s Kubou víc prostoru (smích).
Radek: Je fakt, že se třema zpěvákama to občas bylo celkem těžký vybalancovat na desce tak, aby se nikdo necítil odstrčenej.

Skyline zdroj: iREPORT.cz

Album jste si produkovali sami, proč jste se rozhodli nevzít si žádného producenta?
Jacob: Protože na to máme (smích)!
Radek: My jsme o producentovi samozřejmě přemýšleli, ale protože jsme měli celkem jasnou představu, jak by měla deska znít, nakonec jsme se rozhodli, že to zkusíme sami a uvidíme, jak nám to půjde. Respektive šlo hlavně o Hiffiho a Majkíího, kteří měli produkci v rámci kapely na starosti. Přeci jenom už máme za ty roky nějaký zkušenosti a myslím, že se nám je na týhle desce snad podařilo zúročit. Důležitý je ale zmínit i Matouše Godíka, který desku míchal. Odvedl fantastickou práci a zásadním způsobem ovlivnil její finální zvuk.

Myslíte, že jste si udrželi odstup?
Jacob: Ne!
Radek: V tom právě byl Matoušův přínos, že skladby od nás převzal právě v momentě, kdy už jsme ten odstup začínali ztrácet.

Co deska přinese nového?
Marka: Nový písničky, haha.
Jacob: Myslím si, že přinese zásadní inovaci v muzice jako takové, album je delikátně pořešeno nejnovějšíma postupama, které nemají ve světě konkurenci (smích). Ne, myslím si, že prostě přinese to, co v nás je a to, jak muziku momentálně vnímáme. Je to veselá, našlápnutá a zase o trochu víc elektroničtější deska.

Jak vůbec natáčení probíhalo, kolik vám zabralo času?
Jacob:
7 měsíců, 9 dní, 16 hodin, 32 minut a 11 sekund.
Radek: No musím tě opravit, ve skutečnosti to bylo spíš 14 měsíců, 17 dní, 16 hodin, 32 minut a 11 sekund. Album jsme nahrávali v našich domácích studiích a snažili jsme se být na sebe maximálně přísní. Ostatně - ještě na žádný desce jsme neměli od každý skladby tolik verzí jako tentokrát.

Mohli byste vysvětlit název alba?
Jacob: Album se jmenuje Fairytapes. Napřímo je to inspirováno jednou z nových písniček, která se jmenuje Fairytale Tellers, ale ten pohádkový motiv visel ve vzduchu už dlouho. Ostatně jeden z pracovních názvů byl Goro And Skippy Travel To Riviera, ale nakonec to kupodivu neoprošlo. Hledali jsme název, který vystihne pozitivní atmosféru desky a to, že chceme posluchače přenést do paralelního světa, kde se budou cítit dobře. Něco jako když pan Majer četl dětem pohádky v Arabele.

Jak zvládáte skloubit práci ve studiu s prací?
Marka: Je nás hodně, takže najít jen jeden den v týdnu, kdy mají všichni volno a může se nahrávat nebo zkoušet, je docela těžký. Já jsem na mateřské, takže moje volno závisí na volnu mých hlídačů.
Radek: Je fakt, že někdy je to "logisticky" opravdu náročný, ale všichni si to snažíme zařídit tak, abychom měli takovou práci, která jde s kapelou skloubit. Zatím to naštěstí funguje, tak snad nám to ještě chvilku vydrží.

Co bys řekl o prvním videoklipu?
Radek: První klip je ke skladbě Dancing With Fire a je to takový dokumentární sestřih z koncertů z minulého roku, které s námi absolvoval grafik a designér Vítek Škop a natáčel, co se dalo. Byl s náma třeba na Majálesech, na Open Air Festivalu, ale jsou tam i nějaký malinký festivaly - prostě je to takový zrychlený záznam toho, jak vypadají festivaly z našeho pohledu. Jinak Vítek Škop je další zásadní postava alba Fairytapes, protože měl na starosti celkový design desky.

Desku pokřtíte 5. dubna v Paláci Akropolis. Už víte, kdo se křtu ujme? A chystáte na křest nějaké vychytávky?
Marka:
Víme, kdo se křtu ujme a moc se těšíme. Budou to lidi, co nám s deskou pomáhali, takže právě Matouš Godík a taky Vítek Škop, který udělal k desce naprosto nádhernej obal a taky natočil klip k prvnímu singlu Dancing With Fire.
Radek: Největší vychytávka bude, že vůbec poprvé zahrajeme nový skladby. Žádnou z nich jsme naživo ještě nehráli. Plus samozřejmě parádní projekce a světla jako vždy. Hosty žádný neplánujeme, na to jsme nikdy moc nebyli.

Plánujete na jaro turné?
Marka: Turné plánujeme až na podzim. Po křtu nás čekají Majálesy, přes léto festivaly, takže kluby si necháváme až na podzim.


...

 

Odkaz na hudební novinky iREPORT zdroj: iREPORT.cz

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku