Sex a rozchody Marka Ztraceného
zdroj: iREPORT.cz

Sex a rozchody Marka Ztraceného

8. 1. 2013 – 9:08 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Marek Ztracený se u českého publika zapsal do povědomí společně s Tomášem Klusem a Xindlem X jako talentovaný písničkář, který těžil z jednoduchých skladeb a příjemných rytmů. Na podzim poslal do světa novou desku V opilosti, na níž stále dominují jeho silné stránky, zároveň ji ale kazí nedotažené písničky.

MAREK ZTRACENÝ
V OPILOSTI
Brainzone
11 trax / 35:53


Marek Ztracený (vlastním jménem Miroslav Slodičák) se prosadil především hitem Ztrácíš. Jednoduchá balada o bolístkách z rozchodu s výraznou klavírní linkou byla slyšet z rádií, televizí a bourala všechny možné hitparády. Ze Ztraceného se stala hvězda. Dalším písním z alb Ztracíš a Pohledy do duše už ale potřebná hitovost a šmrnc chyběly.

Tomáš Klus mezitím začal vyprodávat sály, hudební ceny sbírá jako maliny a je fenoménem dnešní doby. Xindl X se často objevuje (nejen) na festivalech a jeho poslední počin si (především díky singlu Zlato) opět našel posluchače. S albem V opilosti má teď Marek znovu šanci se svým úspěšnějším kolegům přiblížit.

Marek album zdroj: iREPORT.cz

Opět tu hrají prim klasické balady, jež vždy byly Ztraceného silnou zbraní. Takovými jsou třeba stejnojmenná skladba V opilosti či závěrečná Sám. Právě zde se naplno projeví síla Ztraceného hlasu a jeho schopnost napsat nekomplikovanou klidnou píseň. Povedená je i Nechci být tvou děvkou s příjemnou gradací v refrénu. Že Markovi nejsou proti srsti i rockovější pecky, dokázal už před časem v songu Levná instituce. Podobně dravým kouskem je i pilotní singl, duet s Martou Jandovou Káva a sex. V rockové poloze, kde za Ztraceným stojí jeho doprovodná kapela, to zpěvákovi sluší i v Sex s ex, veselým songem s vtipným textem.

Alfou a omegou alba jsou texty, jež jsou stále o tom samém. Sex, sex a ještě jednou sex, to je zřejmě svět Marka Ztraceného. Stačí jmenovat jen názvy několik skladeb: Sex s ex, Nebudu ti děvkou, Káva a sex. Dalším velkým tématem jsou rozchody a věčný kamarád většiny hudebníků, alkohol. Možná by neškodilo trochu ubrat plyn a zaměřit se i jinam, třeba jako ve skladbě Sám: "Nenech prosím umřít další nešťastný lidi, nenech prosím zabloudit, co věčně něco hledaj. Ty, co se trápí osvoboď brzy, ať nejsou jako já a netečou jim slzy."

Ztracenému nechybí potenciál básníka reflektujícího současnou dobu, některé kousky z této nahrávky ale měly zůstat v šuplíku (Naj, naj, naj), protože postrádají nápad a myšlenku. Kdyby si ale desku vzal na starost zkušený producent, který by ji očistil od této vaty, mohla se zařadit po bok obou výše zmíněných interpretů. Takto přece jenom lehce ztrácí.

BEST TRAX:
Sám, Nechci být tvou děvkou, Odraženi ze dna
ZKUS TAKY: Tomáš Klus – Hlavní uzávěr splínu, Xindl X – Práxe relativity, Kryštof – Rubikon


Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku