Rowan Atkinson: Mezi komedií a adrenalinem
zdroj: Freepic.com

Rowan Atkinson: Mezi komedií a adrenalinem

16. 1. 2023 – 10:19 | Magazín | Aleš Smutný

Když se řekne anglická komedie, musí vám vytanout na mysli postava maloměstského poplety v zeleném Mini. A když se řekne britský herec nadšený do aut, obličej Rowana Atkinsona je tu zas.

Jméno Rowana Atkinsona máme všichni nejvíce spojeno právě s postavou Mr. Beana. Angličan, který za dva roky oslaví sedmdesátiny, se ale na Ostrovech proslavil mnohem dříve, než byl Mr. Bean v roce 1990 poprvé uveden. Syn ze selské rodiny a absolvent Oxfordu prorazil už na konci 70. let. V rádiu to bylo s pořadem The Atkinson Family a v televizi s Nezprávami v devět. Po světě jej ale proslavil až seriál Černá zmije na konci 80. let. Pak už to byl Mr. Bean a řada dalších rolí. Třeba i komisař Maigret v letech 2016 a 2017. Jeho kariéra je ale mnohem bohatší.

Fanoušek do všeho, co je cítit benzinem

A stejně tak bohaté jsou i jeho zkušenosti za volantem. Rowan Atkinson se láskou k autům nikdy netajil. Mezi milovníky drahých aut se ví, že právě on má jednu z velkých sbírek velmi zajímavých vozidel. Stejně tak se ví, že v autech dokonce i závodí. Své řidičské kvality nakonec prokázal i v pořadu Top Gear. V roce 2011 jako hvězda v autě za rozumnou cenu, kterým tehdy byla Kia c´eed, zajel na legendárním okruhu čas, který ho na dlouho zařadilo do čela této prestižní tabulky. Předstihl jej až další slavný nadšenec do aut - Matt LeBlanc.

Nejzajímavější auta ve sbírce

Když se řekne jméno Rowana Atkinsona, většině lidí ale vytane na mysli jiné a ještě menší auto. Zelené Mini Mr. Beana je prostě nesmrtelné. I když dnes jde o ceněný vůz milovníků veteránů, na začátku devadesátých let jen podtrhoval komičnost této televizní postavy. Byla by ale chyba myslet si, že Rowan Aktinson jezdil pouze v tomhle vozítku. Jeho rozsáhlá sbírka totiž ukrývá řadu velmi zajímavých aut.

Abychom dokázali, jakým nadšencem do aut tento herec je, začněme třeba jeho Acurou NSX. Tohle auto vždy kupovali nadšenci a petrolheadi. Lehkonohá bestie ostrá jako břitva prostě přitahuje pouze znalce a závodníky, kteří vědí, že své havarijní pojištění s velkou pravděpodobností využijí.

A zůstaňme naladěni na podobnou notu. Největší poprask mezi motoristickou veřejností totiž Rowan Atkinson způsobil díky svému McLarenu F1. On sám jej několikrát uvedl jako své nejoblíbenější auto. A není se čemu divit. Král supersportů, který lze připodobnit ke kapotované formuli, v sobě snoubí vrcholné řidičské zážitky, neskutečnou rychlost a britskou národní hrdost. Tak trochu smutným faktem je, že tohle auto už představitel Mr. Beana ve sbírce nemá. Částka 8 milionů liber, kterou za něj utržil, mu ale jistě způsobila opačnou emoci.

Nehody

V souvislosti s McLarenem F1 se však sluší říct, že Rowan Atkinson rád testuje schopnosti své i svých vozů až do krajnosti. Mnohokrát tak prověřil i své povinné ručení. Například tento britský supersport naboural hned dvakrát a zároveň vytvořil britský rekord ve výši pojistného plnění z havarijního pojištění. Takto drahá auta prostě každý den nebourají.