Připomeňme si významné role skvělého Jiřího Mádla
zdroj: Bioscop

Připomeňme si významné role skvělého Jiřího Mádla

21. 10. 2016 – 11:30 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Jiří Mádl, jeden z nejoblíbenějších a nejobsazovanějších mladých herců současnosti, brzy oslaví své 30. narozeniny. Jeho prvním filmem byl snímek Karla Janáka Snowboarďáci, ve kterém si zahrál po boku Vojty Kotka. Do filmu byl obsazen na základě konkursu, ve kterém porazil asi 700 uchazečů. Od té doby se mu nabídky jen hrnou. Z Jirkovi obsáhlé filmografie jsme vybrali snímky různých žánrů, které by měl každý jeho fanoušek určitě vidět. A který máte nejraději vy? Hlasujte na konci článku, vyjádřete svůj názor v diskusi a otestujte své znalosti v našem kvízu.

Vlk z Královských Vinohrad (2016)
Příběh o jednotlivci vždy překračujícím čáru zavedeného slušného chování. Je to filmař a tato výlučnost ho dostane do aktivní účasti na osudech Česka. V osudovém roce '68 měli Češi v Cannes v hlavní soutěži tři filmy. Jejich očekávané vítězství však bylo zmařeno pseudorevolucí francouzských filmařů. Invaze 1968, sešup ze slávy a úspěchu a nucený exil. Marné hledání lásky v USA. V zemi, kde správná adresa a výše bankovního konta je nade vše. Co Čech, to muzikant a muzikantem je i filmař, který se jako Švanda dudák vrací domů, do rodné Prahy k milovanému filmu.

zdroj: Artcam

Správnej dres (2015)
Předurčenost je klec. O tom ví manželka hokejové hvězdy NHL (Jiří Mádl) a bývalá Miss Severní Čechy (Taťána Kuchařová) své. Nemá dokončené ani gymnázium, což ji trápí. Už se ale pomalu smiřuje s tím, že zvláštní duchaplnost od ní nikdo neočekává. Opravdu ale nepatří už nikam jinam než do sektoru manželek hokejistů? Poté, co potká vysokoškolského profesora (Adrian Jastraban) se zaměřením na vzdělávání dospělých zjišťuje, že všechno může být ještě jinak.

zdroj: Česká televize

Colette (2013)
Milostný příběh zajatců Viliho (Jiří Mádl) a krásné belgické židovky Colette (Clémence Thioly) vypráví o osudu tajné lásky v prostředí hrůzy a smrti, o tenké hranici mezi dobrem a zlem a pravdou a lží..

V osvětimském koncentračním táboře se před námi odhaluje nelítostný svět každodenního boje o přežití. Vládne tu přísná hierarchie i mezi samotnými vězni. Obchoduje se se vším, co může zachránit život nebo alespoň na chvíli oddálit smrt.

Židovka Colette přijíždí do Osvětimi transportem z Belgie. Vězeň Vili jí poradí, co má říci při selekci, a tím ji zachrání před smrtí v plynové komoře. Colettiny krásy si brzy všimne fanatický důstojník SS Weisacker (Eric Bouwer) a zaměstná ji ve své dílně. Nezadržitelně propadá jejímu kouzlu a zároveň se opájí krutostí a mocí nad životem a smrtí rasově méněcenné bytosti.

Navzdory každodennímu utrpení se Vili a Colette sbližují. Jejich láska jim dodává sílu snášet peklo koncentračního tábora. V zoufalém boji o život společně naplánují riskantní útěk…

zdroj: Česká televize

Konfident (2012)
Adam, hlavní hrdina filmu Konfident, po absolvování základní vojenské služby pracuje jako dispečer na sportovním letišti poblíž západní hranice Československa, kde prožívá i vojenskou invazi v srpnu 1968. Aniž si to tehdy sám uvědomí, právě tam začíná jeho dramatický příběh…

Aby zachránil svou lásku Evu před represemi StB, podepíše „smlouvu s ďáblem“. Stane se profesionálním agentem, jehož prací je odposlouchávat lidi a shromažďovat na ně kompromitující materiály. Brzy ale zjistí, že i on je sledován. Když se pokusí najít odpověď na otázku proč, vrací ho pátrání do doby, kdy se stal na vojně svědkem vražedného rozkazu. Jeho tehdejší velitelé jsou ale již mocnými muži a Adamovo svědectví by pro ně bylo velmi nepohodlné. Dokáže Adam přežít v atmosféře strachu a nejistoty, kde se nedá nikomu věřit? S rostoucími pochybnostmi sílí i jeho touha z temného labyrintu uniknout. Útěk však znamená být vždy o krok před nepřítelem. Bude na to mít Adam odvahu?

zdroj: Archiv

Probudím se včera (2012)
Sympatický čtyřicátník Petr Kovář dostane úžasnou šanci vrátit se na chvíli do svých studentských let, do června 1989, aby konečně vyznal lásku své bývalé spolužačce Elišce.

Je mu opět osmnáct, ale zůstalo mu vědomí i paměť "čtyřicátníka". Snaží se získat sympatie Elišky, ale musí opět zvládat i studentské povinnosti, s čím nepočítal. Zapomněl také, jak odlišné bylo školství před sametovou revolucí a co to znamená být opět v kůži studenta za časů, kdy se pánům profesorům říkalo "soudruhu".

Komické situace i vážnější konflikty řeší s vtipem, nadhledem I drzostí mládí. Prima zábava, energie mládí, studentská recese. Originální vzpomínka na předsametovou dobu. Skvělý příběh, nevšední milostná zápletka a zcela nečekaná pointa.

zdroj: Bio Illusion

Taková normální rodinka (2008)
V hájence na samotě žijí na hromádce už čtyři generace rodiny Hanákových. Babička překypuje životním elánem a její vášní je psaní detektivek. Její dcera, paní Hanáková, rázná žena s velkým srdcem, miluje zpěv, ale protože nemá talent, celý život dělala kuchařku. Pan Hanák je výpravčí, jeho celoživotními láskami jsou zvířata všech druhů a velikostí, která pěstuje v domě i okolí. Starší dcera Pavla má s mužem Petrem, příležitostným kutilem, který většinou spí nebo jí, dva hyperaktivní syny, jimž nikdo neřekne jinak než Raubíři. Neformálním členem rodiny je pak pan Poštolka, který v domě za městečkem tráví podezřele mnoho času! Jedno úplně běžné rodinné odpoledne oznámí mladší dcera Káča rodině, že čeká dítě. Zdeněk, se chce zachovat jako čestný muž a s Kateřinou se oženit. Jeho matka však pro toto řešení nemá pochopení, a tak se Zdeněk stává dalším obyvatelem rodinného domu Hanákových. Ti si hodlají nového člena pečlivě prověřit. Zdeňka čeká řada nástrah a zkoušek. Projde šťastně až k svatbě a nebo bude soužití s takovou normální rodinkou nad jeho síly? Brzy však do láskyplného, byť potrhlého prostředí zasáhnou další události. Pan Hanák se projeví nejen jako milovník zvířat a Zdeňkova maminka se rozhodne, že překová odpor a seznámí se s novými příbuznými!

zdroj: YouTube.com

Gympl (2007)
Pedantický fyzikář (Milan Šteindler), strnulý češtinář (Jiří Schmitzer), jalový tělocvikář (Martin Zbrožek), ekologický učitel výtvarky (Tomáš Matonoha), mondénní ředitelka školy (Eva Holubová) a další kantoři dle svých představ formují nebohé studenty na poněkud zkostnatělém gymnáziu. A tak málokoho studium opravdu baví a zajímá. Petr (Tomáš Vorel jr.) a Michal (Jiří Mádl) do školy raději nechodí a když tam náhodou zavítají, tak celé hodiny prospí, neboť po nocích stříkají graffiti. To je to jediné, co je kromě holek skutečně baví. Nebezpečné výpravy na střechy domů, ilegální pronikání do útrob metra, dramatické lezení na komín… Napětí, riziko dopadení a honičky s policií jsou opravdové, zábavné i kruté. A tak není divu, že se jejich bezradní rodiče (Zuzana Bydžovská, Tomáš Hanák, Jan Kraus, Ivana Chýlková) věčně stresují a občas se v zájmu dostudování svých nezvedených potomků spojí s profesory.

zdroj: Falcon

Rafťáci (2006)
Letní teenagerovská komedie režiséra Karla Janáka s Vojtou Kotkem a Jirkou Mádlem v hlavních rolích. Každý z nás si vzpomíná na noční můru dospívajícího teenagera, kterou je dovolená s rodiči. A když se tato noční můra stane skutečností jen díky nešťastné souhře náhod, je to opravdu k vzteku. Dany s Filipem se ale nevzdávají ani v této situaci. Celovečerní film Rafťáci je plný smíchu, napětí a trapasů z nečekaných situací. Poslední dovolená s rodiči, při které kluci zažívají akce, u kterých by rodiče vůbec být neměli. Když Dany slíbil Filipovi, že mu pomůže sbalit holku, netušil, kolik překážek se jim postaví do cesty. Přestože se postupně musejí vyrovnat s přítomností Danyho rodičů (Veronika Freimanová a Milan Šteindler), malého brášky Honzíka (Matyáš Valenta), přísného instruktora Bořka (Oldřich Navrátil), objevení dívčího vodáckého kurzu nakonec nabídne nepřeberně možností, jak dosáhnout cíle Filipovy touhy. Co všechno se dá na vodě zažít? Koupání, nudu, peřeje, únavu, lásku, zklamání či opilost. Rafťáci jsou komedií pro mládež, teenagery, ale svoje si v něm najde i generace jejich rodičů, kterým se po bezstarostnosti prvních lásek už jen stýská.

zdroj: Archiv

Ro(c)k podvraťáků (2006)
Film Karla Janáka, režiséra divácky úspěšných filmů Snowboarďáci a Rafťáci, nás tentokrát přivádí do světa mladých muzikantů, kteří se nečekaně ocitnou tváří v tvář praktikám podsvětí a mafie. Černá komedie o gangsterech amatérech je svým tématem i zpracováním poněkud odlišná od předchozích teenagerovských komedií. Využití komediálního žánru s akčními a kriminálními prvky je spolu s tématem filmu předpokladem, že by tento film mohl oslovit široké spektrum filmových diváků.

zdroj: YouTube.com

Snowborďáci (2004)
Rok co rok trávili vánoce s rodiči a jejich otravnými rituály. A den za dnem snili o svých vlastních nabušených vánocích. Ten den právě nastal. Rendymu a Jáchymovi je konečně šestnáct a můžou vyrazit na svou první skutečnou pánskou jízdu. Čeká je týden na horách, kde si budou užívat jak se dá. Naučí se jezdit na snowboardu, pořádně pařit a samozřejmě balit ženský. Zažijí prostě týden na který se do smrti nezapomíná.

No – to asi skutečně zažijí, ale ne zrovna tak, jak si představovali.

zdroj: YouTube.com

Součástí bohaté filmografie Jiřího Mádla jsou také pohádky, z nichž můžeme jmenovat např. Svatojánský věneček (2015), Láska rohatá (2009), Peklo s princeznou (2009) či muzikálovou komedii pro celou rodinu, V peřině (2011).

Pobavte se s naším kvízem a ověřte si své znalosti: Jiří Mádl - kvíz Jiří Mádl - kvíz | zdroj: tisková zpráva

Staňte se fanoušky filmů Jiřího Mádla:
Fanklub Vlk z Královských Vinohrad
Fanklub Správnej dres
Fanklub Colette
Fanklub Konfident
Fanklub Probudím se včera
Fanklub Taková normální rodinka
Fanklub Gympl
Fanklub Rafťáci
Fanklub Ro(c)k podvraťáků
Fanklub Snowborďáci

Zatím bez komentáře, buďte první!