Petr Kellner: Příběh českého miliardáře
zdroj: AI DALL-e

Petr Kellner: Příběh českého miliardáře

2. 1. 2024 – 12:14 | Magazín | Inzerce

Petr Kellner, narozený 20. května 1964 v Českých Budějovicích, byl jedním z nejúspěšnějších českých podnikatelů a investorů. Jeho životní příběh je fascinujícím obrazem transformace české ekonomiky po sametové revoluci a zároveň ukázkou mimořádného obchodního talentu.

Kellner vyrůstal v Liberci, kde také vystudoval gymnázium. Po maturitě nastoupil na Vysokou školu ekonomickou v Praze, obor ekonomika průmyslu. Již během studií projevoval zájem o podnikání a po revoluci v roce 1989 se chopil příležitosti, kterou nabízela privatizace státního majetku. V roce 1991 Kellner založil svou první společnost Správa Prvního privatizačního fondu (PPF). Tato akciová společnost se stala základním kamenem jeho budoucího impéria. PPF se účastnila kupónové privatizace a díky Kellnerově strategii a obchodnímu důvtipu rychle nabývala na hodnotě. Kellner dokázal využít složitou situaci transformující se ekonomiky ve svůj prospěch a postupně budoval portfolio firem v různých odvětvích. Jeho úspěch v privatizaci mu poskytl kapitál pro další investice a expanzi.

Kellnerův obchodní instinkt se projevil zejména v 90. letech, kdy PPF investovala do pojišťovnictví. V roce 1996 získala kontrolní podíl v České pojišťovně, tehdy největší pojišťovně v zemi. Tento krok se ukázal jako klíčový pro další růst skupiny. Pod Kellnerovým vedením prošla Česká pojišťovna rozsáhlou restrukturalizací a modernizací, což vedlo k výraznému zvýšení její efektivity a ziskovosti. Zároveň Kellner rozšiřoval aktivity PPF do dalších oblastí finančních služeb, včetně bankovnictví a spotřebitelského financování.

Na přelomu tisíciletí začal Kellner expandovat do zahraničí. PPF vstoupila na trhy střední a východní Evropy, Ruska a později i Asie. Skupina se zaměřila především na rozvíjející se trhy, kde viděla potenciál pro vysoké výnosy. Kellner prokázal schopnost adaptovat své podnikatelské strategie na různé kulturní a ekonomické prostředí. Jedním z nejvýznamnějších kroků byla expanze do Ruska, kde PPF investovala do různých odvětví, včetně realit a retailového bankovnictví.

V roce 2007 Kellner uskutečnil jednu ze svých nejúspěšnějších transakcí, když prodal podíl v Českém Telecomu italské společnosti Telefónica za 2,9 miliardy eur. Tento obchod výrazně posílil finanční pozici PPF a umožnil další investice. Kellner se také zaměřil na biotechnologie a v roce 2008 založil společnost Sotio, která se věnuje výzkumu a vývoji nových léků proti rakovině.

Kellnerův zájem o moderní technologie se projevil i v dalších investicích. PPF investovala do telekomunikací, médií a e-commerce. V roce 2013 skupina koupila majoritní podíl v telekomunikační společnosti O2 Czech Republic a později i v dalších telekomunikačních firmách v regionu. Kellner také investoval do médií, včetně televize Nova, což vyvolalo diskuse o možném vlivu na mediální scénu.

Petr Kellner byl známý svou diskrétností a vyhýbal se mediální pozornosti. Přesto byl jeho vliv na českou ekonomiku a společnost nepopiratelný. Kromě podnikatelských aktivit se věnoval i filantropii. V roce 2002 založil s manželkou Renatou nadaci The Kellner Family Foundation, která se zaměřuje především na podporu vzdělávání. Nadace poskytuje stipendia talentovaným studentům a podporuje inovativní vzdělávací projekty.

Tragická smrt Petra Kellnera při havárii vrtulníku na Aljašce 27. března 2021 šokovala nejen českou, ale i mezinárodní business komunitu. V době své smrti byl Kellner nejbohatším Čechem s odhadovaným majetkem přes 17 miliard dolarů. Jeho odchod vyvolal otázky o budoucnosti skupiny PPF, kterou vybudoval.

Kellnerův životní příběh je svědectvím o tom, jak talent, tvrdá práce a schopnost využít příležitosti mohou vést k mimořádnému úspěchu. Zároveň jeho kariéra vyvolává otázky o roli velkého kapitálu v postkomunistických zemích a etických aspektech podnikání v transformujících se ekonomikách. Petr Kellner zůstává kontroverzní postavou – pro některé symbolem úspěchu a podnikatelského ducha, pro jiné ztělesněním problematických aspektů divoké privatizace 90. let.

Bez ohledu na hodnocení jeho osoby je nepochybné, že Petr Kellner výrazně ovlivnil ekonomickou a do jisté míry i politickou krajinu České republiky a zanechal po sobě odkaz, který bude předmětem diskusí ještě dlouho po jeho smrti. Jeho příběh je nejen kronikou jednoho mimořádně úspěšného podnikatele, ale i obrazem transformace české společnosti v posledních třech dekádách.