Nightwork balancují mezi úlety a seriózností
zdroj: Instagram

Nightwork balancují mezi úlety a seriózností

10. 10. 2013 – 12:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

"Čauki Mňauki objevil tým vědců pod vedením profesora Dyka a inženýra Sluky. Není to jen slovní spojení, jež nadšeně vítá novou hudbu a zároveň se loučí s prehistorickým přístupem opilých muzikantů, kteří tak falešně hráli."  Nightwork.

Nigtwork se svou třetí řadovkou rozhodně nespěchali - vychází tři roky po Teplákách. Dokonce se spekulovalo o jisté tvůrčí krizi. Hoši ale proto mají jednoduché vysvětlení: "Naše nová deska vyžadovala nesmírně dlouhou přípravu po stránce aplikace moderních technologií v C dur. Na tomto CD spolupracovala řada předních expertů z vesmírného výzkumu, programátorů a zemědělců." Už samo toto prohlášení leccos vypovídá...

V Čauki Mňauki dotáhli Nightwork svou schopnost šokovat na maximum. Těžko si lze od nich představit ještě něco kontroverznějšího, než je jejich první singl a klip 4-3-2-1 Tancuj (Panáčky). Mladí pánové to ovšem myslí určitě dobře, protože tato skladba je návodem pro "všechny dobrý kluky, kerý to chtěj rozjet na diskotéce a nevědej, jak na to".

album Nightwork zdroj: Instagram

Co se oproti předchozím nahrávkám změnilo, je naprosté upuštění od experimentů s cizími jazyky, které dřív používali hojně - kromě angličtiny a němčiny se pokoušeli i o španělštinu a francouzštinu. A slovenštinu, samozřejmě.

Inspiračních zdrojů se ukazuje nakonec spousta. Předně se kapela úspěšně angažuje na filmovém poli, a to jak v oblasti hudby, tak i herecky. Z filmu Tomáše Řehořka Signál pochází Čekám na signál, Sexy Cool Driver zazněl v Revivalu Alice Nelis, kde dostala skupina angažmá i herecké, a PíseňOlásce můžeme očekávat zase v Něžných vlnách režiséra Jiřího Vejdělka. Další náměty poskytuje skupině i samotný žánr, v němž je daná píseň zasazena, jako je to třeba u latin ZOOmba a Brazília, která je z fotbalového prostředí a brilantně aplikuje klišovité hlášky našich sportovců. Hymnou postupu na světový šampionát se kvůli zoufalým výkonům fotbalové reprezentace však bohužel nestane.

Nightwork zdroj: Instagram

Nightwork vypilovali svůj svérázný discofunk, a to zejména v již zmíněných písních Sexy Cool Driver a 4-3-2-1 Tancuj (Panáčky). Na novince nechybí ani R&B groove (Vzduchoplavec) nebo Vojtovi Dykovi blízký swing - byť jen v závěrečném titulním kusu Čauki Mňauki.

Ze zmíněného výčtu se může zdát, že jde o album dosti nesourodé, ale v tom je vlastně jeho přednost, neboť extrémní úlety vhodně vybalancuje řádka skladeb seriózních. A stylová pestrost je koneckonců u takového tělesa, jakým je Nightwork, vždy vítaná a očekávaná.

BEST TRAX: Vzduchoplavec, ZOOmba, 4-3-2-1 Tancuj (Panáčky).
ZKUS TAKY: Mig 21 - Snadné je žít, J.A.R. - Dlouhohrající děcka, Vojtěch Dyk & B-Side Band - Live at La Fabrika

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku