Nejlépe placení spisovatelé na světě. Kolik činí jejich jmění?
zdroj: Unsplash.com

Nejlépe placení spisovatelé na světě. Kolik činí jejich jmění?

4. 1. 2022 – 9:41 | Magazín | Inzerce

Dostal se vám do rukou nejnovější bestseller a vy přemýšlíte, kolik za něj autor asi inkasoval? J. K. Rowlingová nebo Stephen King mají pravděpodobně víc peněz, než by kdy mohli potřebovat. Ti nejznámější a nejprodávanější spisovatelé si psaním vydělají i miliony dolarů. 

Povolání spisovatele není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Není to totiž jen o tom, napsat převratný román a pak inkasovat peníze z jeho prodeje. Mnozí autoři, a dokonce i ti, kteří napsali úžasnou knihu, si psaním vydělají sotva minimální mzdu. Jejich odměna se totiž odvíjí od mnoha faktorů, mezi nimiž je například počet prodaných výtisků a smluvená procenta z prodeje. Jsou tu ale i tací, kteří si psaním vydělávají víc než slušně.

Kouzelnický svět Harryho Pottera
J. K. Rowlingová, autorka světového bestselleru o mladém kouzelníkovi Harrym Potterovi, snila o kariéře spisovatelky už od dětství. Často si vymýšlela krátké příběhy pro své přátele a rodinu. K napsání Harryho Pottera ji však inspirovala až její matka, která v roce 1990 zemřela na roztroušenou sklerózu. První kniha, Harry Potter a Kámen mudrců, byla po několika odmítnutích vydána až v roce 1997. Po neuvěřitelném úspěchu dalších knih přišly na řadu filmy, hry, soutěže a spousta dalších věcí ze světa Bradavic.

Knihy o Harrym Potterovi jsou oblíbené dodnes a i jejich prodeje se stále drží vysoko. Není divu, že Forbes označuje J. K. Rowlingovou jako druhou nejlépe placenou spisovatelku na světě – v současnosti její celkové jmění činí asi miliardu dolarů, což se v přepočtu pohybuje kolem neuvěřitelné částky téměř 21 miliard korun.

Nejoblíbenější thrillery na scéně
James Patterson je americký autor thrillerů, který ví, jak udržet čtenáře v pozoru. Se psaním začal jako s bokovkou při práci copywritera pro reklamní agenturu J. Walter Thompson. Jeho první knihu odmítlo 31 nakladatelství. V roce 1976 ale mohl James slavit úspěch – ve svých 27 letech publikoval svou první knihu. Autorem bestsellerů se ale mohl nazývat až o řadu let později. Největší slávu mu zajistila série s Alexem Crossem.

Patterson moc dobře zná své publikum i to, jak mu doručit přesně to, po čem lační. Díky tomu má dnes na účtu přes 425 milionů prodaných výtisků po celém světě z jeho celkem 200 knih. Jeho celkový majetek má hodnotu kolem 800 milionů dolarů, což v přepočtu dělá 17 miliard korun. Sám Patterson ale říká, že svou práci dělá, protože ho baví, ne kvůli penězům.

Král hororů osobně
Americký spisovatel Stephen King se proslavil zejména díky hororům, sci-fi, ale také fantasy knihám. Celkově publikoval 61 knih, z toho 7 pod pseudonymem Richard Bachman, a 6 non-fiction publikací. Navíc má ve svém repertoáru přes 200 povídek. Mezi jeho nejznámější díla patří rozhodně To, Řbitov zviřátek, Carrie a také Osvícení, jehož filmovou verzi King nesnáší.

Více než 350 milionů prodaných výtisků, smlouvy na filmy a seriály a další mu zaručují slušný výdělek. Ve svých 74 letech má na svém kontě zhruba 500 milionů dolarů, v přepočtu tedy přes 10,5 miliardy korun.