Miro Žbirka interview: Vstoupit do Abbey Road je privilegium
zdroj: iREPORT.cz

Miro Žbirka interview: Vstoupit do Abbey Road je privilegium

14. 3. 2014 – 8:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Když přijde řeč na jeho oblíbené Beatles, mohl by Miro Žbirka vyprávět hodiny. Ne náhodou dostal k narozeninám dárek nahrávat ve studiu Abbey Road. Kromě své velké vášně se v rozhovoru podělil i o historku s Jaromírem Jágrem.

Mezi zásadní události z vašeho života z poslední doby jistě patří nahrávání v legendárním Abbey Road Studios. Předpokládám, že jste si splnil svůj životní sen.
Abbey Road jsem navštěvoval pokaždé, když jsem se objevil v Londýně jako turista. Podívat se, co je tam v okolí nového nebo se podívat, jaký nový merch mají. A když jsem měl kulaté narozeniny, dostal jsem k narozeninám dárek nahrát tam písničku. Vše mělo skončit tím, že tam natočím skladbu Love Shines. Jenže lidi ve studiu viděli, že jsem v obraze, že jsem studio nenavštívil jen tak a skamarádili jsme se. Dál mi nabízeli, abych tam natočil ještě něco dalšího. Když jsem pak Robu Cassovi (producent Mirových skladeb z Abbey Road, pozn. redaktora)  pustil písničku, kterou jsem měl udělat pro film Fair Play, podíval se se mnou dokonce na celý film, já jsem mu to překládal a nakonec jsme natočili i tuhle skladbu. A pak ještě jednu vánoční skladbu. Stále se tam rád vracím.

Jaké jste z toho místa a nahrávání měl pocity?
Je to magické místo. Už to, když si uvědomíte, kolik legendárních lidí tam nahrávalo. Vstoupit do Abbey Road je privilegium. Vždycky jsem si představoval, že se tam jednou budu jen rozhlížet jako turista, ale najednou jsem tam byl jako muzikant, kterého se ptali, co říká na zvuk nahraných bicích. Byl to strašně příjemný zážitek. Navíc jsem nahrával s jedním mladým klukem, který např. remasteroval některé skladby Beatles. A remasterovat Beatles , to je jako dávat dohromady Cheopsovu pyramidu. Dotknout se nedotknutelného. On to bral úplně v pohodě.

S Abbey Road jsou neodmyslitelně spojeni právě Beatles. Vy máte v repertoáru jejich coververze a na vašem narozeninovém koncertu předskakovali Beatles revival. Jsou pro vás právě Beatles zásadní kapelou, která ovlivnila váš život?
Částečně. Měl jsem staršího bratra a k hudbě jsem se dostával už před érou Beatles. Pamatuju si už Elvise, nebo The Everly Brothers. Ale když jsem slyšel Beatles poprvé, něco se se mnou stalo. Američani pro to mají svůj den, 7. únor 1964, kdy Beatles vystoupili v Ed Sullivan show. Amerika se tehdy změnila. Těm, kteří u toho nebyli, se to těžko vysvětluje. Já tuhle dobu pamatuju osobně. Nebyli to jenom oni, současně s nimi se objevili Rolling Stonesnebo Kinks. Ale až Beatles způsobili skutečnou revoluci ve skládání hudby. Ostatní kapely byly relativně předvídatelné, ale Beatles každou novou skladbou něčím překvapili. Do té doby byly v popmusic určité šablonky, jaké akordy používat atd. Oni je změnili.


Pokračování rozhovoru naleznete v odkazu:

Odkaz na hudební novinky iREPORT zdroj: iREPORT.cz

 

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku