Máte rádi kapelu Jamiroquai? Na koncertě v Košicích zahráli své největší hity!
zdroj: tisková zpráva

Máte rádi kapelu Jamiroquai? Na koncertě v Košicích zahráli své největší hity!

29. 1. 2013 – 12:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Po týdenním zkoušení a tři neděle před jihoamerickým turné si britští Jamiroquai vyrazili do Košic. Na Slovensku obšťastnili návštěvníky zahajovacího víkendu celoroční akce Evropské hlavní město kultury 2013, jež čeká za necelé dva roky i na domácí Plzeň.

Kapela soustředěná okolo svého frontmana Jay Kaye je po vydání zatím posledního alba Rock Dust Light Star v roce 2010 v téměř roční koncertní pauze - loni odehrála pouze 3 koncerty a od toho posledního uplynuly již 4 měsíce. Zejména proto vzhlíželo nemalé množství fanoušků z celého světa, s čím se před nadcházející tour sestava vytasí.

V setlistu stominutové show se nakonec objevilo 15 písní především staršího data s - přinejmenším pro častějšího návštěvníka - nečekanou absencí nejnovějších skladeb. Převážnou kostru setlistu tak tvořily písně z alb Traveling Without Moving a A Funk Odyssey, překvapením se ale staly dvě skladby z desky Dynamite, při posledním turné zcela ignorované.

Jay Kay zdroj: tisková zpráva

Jedním z nezdarů koncertu byla samotná úvodní píseň, která měla k pojmu "profesionálně nazvučená kapela" opravdu daleko. Při jejím poslechu komukoliv z cca šesti tisíc diváků mohlo být ukradené, zda si frontman nějaký text pamatuje či nikoliv, jelikož mu přes slitý zvuk jeho mikrofonu a kytary Roba Harrise nebylo téměř nic rozumět. Paul Turner za basovou kytarou mohl dělat sebevětší kejkle, ale ven šel jeden objemný a dunivý, tónově nijak nespecifikovatelný zvuk. Zdálo se, že Košice mají zaděláno na pořádný průser, naštěstí šlo pouze o "nedokonalou zvukovou zkoušku", což potvrzuje i setlist sdílený kapelou na facebooku, který onu nepovedenou Twenty Zero One vůbec na úvod nezmiňuje.

Během následujících dvou songů Alright a Use the Force se pak zvuk ustálil na snesitelné úrovni a i nadále se zlepšoval. Zapojila se také trojice dechařů, včetně sólisty na trubku. Individuální výkon byl předveden kytaristou Harrisem v následující písni High Times - jeho kytara pak během večera dostala prostor ještě mnohokrát, zdaleka nejvíce z celého ansámblu. Z kapely byla cítit profesionalita a sehranost, jež ale vedla k minimálnímu prostoru pro improvizaci. Té se přitom předchozí muzikantská sestava spojovaná se značkou Jamiroquai věnovala v hojnější míře.

Jay Kay zdroj: tisková zpráva

Jestliže na koncertech v devadesátých letech s Jay Kayem vystupovali hudební nadšenci, tvořící s ním alespoň zdánlivě nerozlučnou partu, dnes to vypadá, že jde o skupinu plně profesionálních muzikantů, kteří jsou sice spolu semknutí (trio Rob Harris, Paul Turner a Derrick McKenzie vydávají spolu se zpěvákem Danielem Pearcem v březnu tohoto roku pod projektem s názvem Shuffler debutové CD), ale od frontmana se tak nějak odcizili. Ty tam jsou doby, kdy Jay své muzikanty, bez nichž by byl poloviční, i několikrát během koncertu představil a ty tam jsou doby, kdy skalní fanoušek mohl po skončení koncertu odejít z haly, aniž by poslouchal, že byl právě svědkem koncertu "Džemirokváje"...


Odkaz na hudební novinky iREPORT zdroj: iREPORT.cz

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku