Lyžování v Evropě: Andorra a Skandinávie – zapomenuté ráje lyžařů
zdroj: Freepik.com

Lyžování v Evropě: Andorra a Skandinávie – zapomenuté ráje lyžařů

8. 12. 2022 – 14:27 | Magazín | Inzerce

Že jste se letos zimních radovánek vůbec nenabažili? Pokud jste nevyjeli za hranice, pak není divu. Chuť na nezapomenutelný lyžařský zážitek lze ale snadno uspokojit ještě na jaře či v létě, a to i v rámci Evropy. Vyrazte za sněhem do míst, která oplývají přírodními krásami i moderními lyžařskými středisky s dlouhou sezonou – vaše lyže si to letos zaslouží.

Skandinávie – kolébka lyžování s kouzlem polární záře

Lyžování má v celé Skandinávii dlouhou historii a tradici. Původně bylo způsobem pohybu po zasněžené krajině a lovení zvěře – moderní lyžování se zrodilo v Norsku, kde se v roce 1843 konaly první lyžařské závody a Norové si na tom dodnes velmi zakládají.

Vytáhněte proto zazimované lyže i boby a zpestřete si letošní nevalnou sezonu. Když budete mít štěstí, uvidíte i polární záři – zážitek z lyžování pak už nemůže být magičtější. Po celém Norsku je rozseto několik stovek lyžařských středisek – která jsou ta nejoblíbenější?

  • Oslo: hlavní město Norska a také jedno z nejlepších míst pro lyžování v zemi – pyšní se střediskem Vinterpark s 18 sjezdovkami různých úrovní (nejdelší měří 1500 m), okruhy pro běžkaře i snowparkem s kvalitní U-rampou. A to vše najdete jen slabou půlhodinku z centra města. V nejvýš položené (a lyžaři velmi oblíbené) části metropole se pak tyčí slavný skokanský můstek Holmenkollen, který bývá místem konání mezinárodních soutěží.
  • Hemsedal: jedno z nejpopulárnějších středisek v Norsku má téměř pět desítek sjezdovek a je oblíbené i pro dlouhou sezonu a noční lyžování. Nabízí 21 vleků, 800 metrů převýšení a potěší lyžaře i snowboardisty všech úrovní, zejména ale středně pokročilé. Středisko disponuje také snowparkem, běžeckými tratěmi, dětským svahem a vším, co si lze ke spokojenosti přát.
  • Trysil: největší středisko v Norsku – to je 70 sjezdovek, které vyzývají k pokoření. Nejdelší má 7 km a je červené obtížnosti, pořádný sešup máte tedy zaručen. Míří sem ale i rodiny s dětmi či začátečníci, a to i díky jednomu z nejlepších snowparků v Evropě.
  • Lillehammer: historické město, v němž se v roce 1994 konaly Zimní olympijské hry a dodnes jsou zde časté sportovní či kulturní akce. V okolí najdete několik menších středisek.

Skandinávie ale není jen Norsko. Například ve Švédsku se nachází nejsevernější lyžařské středisko na světě – Riksgränsen, které je zárukou lyžování i v letních měsících. Mezi největší a nejznámější švédská střediska patří Åre nebo Sälen, ta až do května nabízejí okolo 100 sjezdovek a další zajímavé aktivity, jako je třeba jízda za psím spřežením.

Finsko nelze ve výčtu nezmínit, i tato země vám umožní zimní radovánky, a to až do dubna či května. Mezi největší a nejznámější lyžařská střediska patří Levi, Ruka a Ylläs s dlouhými a skvěle upravenými sjezdovkami, nouze zde ale není ani o běžecké tratě a funparky pro různé úrovně lyžařů.

Andorra: kráska, na kterou se zapomíná

Andorra je pro české milovníky zimních aktivit tak trochu exotikou – nabízí přitom skvělé podmínky a sezonu trvající až do poloviny dubna. Lyžařská střediska v srdci Pyrenejí vás nadchnou krásou okolních scenérií i skvělým stavem sjezdovek ve výšce až 2560 m n.m. Jistě oceníte i vleky bez front nebo moderní lanovky, na své si zde díky upraveným okruhům a úžasným výhledům přijdou i běžkaři.

V této malé zemi, která nemá ani vlastní letiště či železnice, jsou dvě hlavní lyžařské oblasti:

  • Největší Grandvalira je rozdělená na 6 středisek, která nabízejí 136 sjezdovek různých obtížností a veškeré potřebné zázemí. Mezi nejznámější ubytovací střediska této lokality se řadí například Pas de la Casa (komplex rezidencí vyhlášený nočním životem) či vesnička Soldeu, nejníže položený Encamp je pak oblíbený hlavně díky nižším cenám.
  • Vallnord je skromnější, přes 90 km tratí ale i tak zvládne potěšit všechny typy lyžařů. V této oblasti můžete vybírat ze tří menších lokací: klidnější Pal a živější Arinsal spojuje lanovka – tvoří tak jeden park, který je skvělým místem pro rodiny s dětmi. Alternativou je lokalita Ordino-Arcalís pyšnící se vyšší polohou. Tato dvě lyžařská střediska disponují 16 vleky, 28 sjezdovkami a přes 90 km svahu.

Rozpuk jara i léto v Pyrenejích jsou nesmazatelným zážitkem. Malebné hory se dělí o svou krásu s mnoha jezery a dohromady tvoří dechberoucí kulisu i pro cyklistiku, turistiku či relaxaci v termálních lázních. Doprava na místo je nejrychlejší letadlem do Barcelony či Toulouse, a následně linkovými autobusy nebo vypůjčeným autem do Andorry.