Henry Cavill vs. Ben Affleck: rozmanité kariéry nových superhrdinů
Ben Affleck a Henry Cavill | zdroj: Vlastní foto autora

Henry Cavill vs. Ben Affleck: rozmanité kariéry nových superhrdinů

21. 3. 2016 – 17:15 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Již tento týden do kin vtrhnou fanoušci komiksů, aby se přesvědčili o kvalitách filmu Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti. V konkurenci filmových marvelovek měl původně duel obou postav méně pozornosti, v posledních měsících však získává stále nové příznivce. Mnozí mu však stále vytýkají obsazení Batmana Benem Affleckem. Přitom nemlich stejné argumenty, jaké znějí proti Affleckovi, by šlo říct také o jeho protipólu Henry Cavillovi. Jejich filmové kvality jsou si totiž nápadně podobné.

Affleck: drsňák od Bostonu

I když se narodil v Kalifornii, jeho levicově orientovaní rodiče se záhy přestěhovali poblíž Bostonu, odkud si Affleck odnesl svůj těžký, skoro až dělnický lokální přízvuk. Právě ten je jedním z důvodů kritiky jeho obsazení do role miliardáře Bruce Wayna.

Ben Affleck Ben Affleck - Batman | zdroj: Warner Bros. Pictures

Ani skromnější bydliště mu však nebránilo v herectví od útlého věku. Ačkoliv Affleck několik svých dětských roliček později komentoval spíše zdrženlivě, rozhodně jeho pozdější kariéře neuškodily. Významnější však zřejmě bylo jeho přátelství s Mattem Damonem, který bydlel jen dvě ulice opodál a s nímž se Affleck seznámil už v osmi letech. Později se z těchto vcelku skromných kořenů oba raketově dostali do záře reflektorů svým scénářem k Dobrému Willu Huntingovi, který jim v brzkém věku 25 let vynesl Oscara!

Affleck si jistě právem vysloužil negativní pověst po roce 1998 za svůj jalový výkon v Armageddonu, Pearl Harboru (2001) či Daredevilovi (2003). Zřejmě nejhorším filmem jeho kariéry je odpudivá romantická komedie Gigli (2003) vzniklá z éry jeho bulvárem milovaného vztahu s Jennifer Lopez. Jeho úpadek z této éry byl svého druhu tragedií. Po celou dobu své vrcholové slávy, však stále udržoval věrnost menším projektům, z nichž vzešel. Jen rok po Armageddonu hrál například v Dogma, v roce Pearl Harboru zase v Jay a Mlčenlivý bob vracejí úder...

Liv Tyler, Ben Affleck Liv Tyler, Ben Affleck | zdroj: Touchstone Pictures

Po roce 2007 navíc znovu prokázal, že ačkoliv při hraní zvládá spíše omezenou paletu charakterů, kreativní zápal mu stále nechybí - jeho v tom roce vydaný thriller Gone Baby Gone patří mezi nejlepší krinimálky dekády! Ačkoliv navazující filmy The Town (2010) a Argo (2012) už podobná očekávání nesplnily, Affleck na režisérském poli rozhodně prokázal, že jeho Oscar nebyl omylem.

Jistě je pravdou, že kritikům jeho batmanovské role jde hlavně o Affleckovy schopnosti před kamerou, nikoliv za ní. Postava Batmana však nevyžaduje zrovna největší herecký talent své generace, a jenom málokdo má takové schopnosti a zkušenosti jako Affleck, aby si střihl kdysi slavného mladistvého matadora, který upadl v nemilost a zkouší se na stará kolena znovu vydrat na vrchol. Jestli je promění, je ovšem i na režii.

Cavill: Anglický frajírek

Snad pro svůj anglický původ se Henry Cavill po oznámení jako představitel Supermana dočkal notně méně negativního přijetí. Na druhou stranu, není zvykem, aby Supermana hrál neamerický herec. Cavill sice americký přízvuk simuluje víc než obstojně, co už bohužel nasimulovat nemůže, je ruka na kvalitní filmové role.

Henry Cavill Henry Cavill | zdroj: Warner Bros. Pictures

Při svých 32 letech patří mimo Muže z oceli mezi jeho nejlepší film loňské Krycí jméno U.N.C.L.E., kde mu však notně pomohla režie Guye Ritchieho i padnoucí role nafoukaného playboye. Naopak starší béčka jako Válka bohů či drama Užívej si, co to jde prokázala jeho spíše omezenou hereckou paletu. A předtím si vybíral pouhé štěky, jako v roce 2007 ve Hvězdném prachu.

Zdaleka největší roli před Supermanem tak získal za svou roli Charlese Brandona v seriálu Tudorovci (2007), i tam ovšem fungoval hlavně kvůli zjevné povrchnosti své postavy. Tudorovci si navíc jako televizní látka mohli dovolit daleko delší a jemnější vykreslení jeho postavy než co snese mnohem kratší film.

Henry Cavill Henry Cavill | zdroj: Canadian Broadcasting Corporation

Ironií osudu je i Cavillův život podobně jako Afflecka před nástupem slávy o fous zajímavější než většina jím hraných postav. Cavill sám vyrosl na sotva stotisícovém normanském ostrově Jersey umístěném mezi Anglií a Francií, v jeho rodině byl jedním chlapcem z pěti. Zní to jako zápletka z počátku minulého století, jeho rodiče však pracovali ve finančním sektoru a hluboko do kapsy zjevně neměli.

Cavill byl přitom herectvím okouzlem již od útlého věku a poprvé se ve filmu mihl už 18 letech. Z prvopočátků jeho kariéry jej můžete pamatovat i z Vražd v Midsomeru nebo adaptaci Hraběte z Monte Cristo z roku 2002.

To vše samozřejmě neznamená, že je Cavill špatný herec - stavět jej však oproti Affleckovi na piedestal je přinejmenším nefér. Bez nadsázky lze totiž říct, že Cavillovu skomírající kariéru po jeho odsunutí z Tudorovců zachránilo právě obsazení do Muže z oceli, zatímco Affleck prokázal solidní kvality i mimo své nenáviděné role.

Na každý pád platí, že byť mají stát herci a jejich postavy v Batman vs. Superman na opačných stranách barikády, ve skutečnosti jsou si jejich představitelé podobnější než je zdrávo.

zdroj: Archiv

 

Přidejte se do fanklubu svého oblíbence!
Fanklub Ben Affleck
Fanklub Henry Cavill

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku