Fritz Kalkbrenner: Nebýt pádu Berlínské zdi, možná bych dělal automechanika
zdroj: tisková zpráva

Fritz Kalkbrenner: Nebýt pádu Berlínské zdi, možná bych dělal automechanika

22. 11. 2014 – 16:43 | Magazín | Redakce iReport.cz | Diskuze:

Mladší z rodu Kalkbrennerů se vrací do Prahy. Během dvou večerů zahajujících aktuální turné představí svou novou desku Ways Over Water. Fritz Kalkbrenner říká, že bez pádu Berlínské zdi by muzikanta nedělal. A tak by vlastně nehrál ani 14. a 15. listopadu v Roxy.

Vaše předloňské pražské vystoupení bylo vyprodáno. Tentokrát se vracíte na stejné místo hned s dvojitou show. Jste překvapen s takovýmto úspěchem mimo Německo a země, které nenavštěvujete tak často?
Vždy je skvělé hrát v několika dalších zemích a mít možnost se vrátit s novou deskou a novým turné a být o něco větší než předtím. To je opravdu skvělé. Vážím si vděčnosti lidí z Česka, zejména pak Prahy, kterou mi dávají najevo.

Možná crossoverem, jaký děláte ve své hudbě, bych ji pojal jako přístupnější pro lidi všech věkových skupin. Taneční žánry jsou stále populární zejména u omladiny, ale díky míchání a bourání hranic může odlišná hudba oslovit i jejich rodiče nebo dokonce prarodiče. Jak rozpoznáváte svoje publikum? Máte v něm také nějaké neobvyklé fanoušky?
Mně se ani moc nezdá. Pokud mohu říci něco na základě svých koncertních show, publikum je poměrně různorodé, sestávající z těch nejmladších začínajících někde kolem čtrnácti let, a sahající až někam k padesátiletým. Vždy se snažím vystoupení otevřít všem a nedělat pouze určitou scénu říkajíc: "Ty nejsi oprávněn být součástí téhle hudby, protože jseš trochu starší!" Myslím, že tohle je blbost, protože hudba by měla být něčím, co dává lidi dohromady. Já jsem se všemi v pohodě a rád vidím, když jsou pohromadě fanoušci mladšího i staršího věku.

Vaše hudba sedí podle mne více malým akcím. Zvuk více přitakává lounge music než regulérnímu technu, takže je milé vás vidět v klubu jako je Roxy. Na druhou stranu se musíte potýkat s velkými pódii na festivalech, jako například opět v příštím roce Rock Am Ring / Rock Im Park. Nemáte někdy problémy s obrovskými davy a přecházením k minimalismu na open-airech?
Popravdě, nepotýkám se s takovými problémy. Pokud se podíváte na obrázky z předešlých ročníků těchto festivalů, když jsem tam hrál naposledy, show fungovala stejně jako jindy. Pokud jsou produkce alespoň trochu melodické, bude tam vždy nějaká fyzická souhra. Myslím, že dokážu rozpohybovat malý dav stejně dobře jako velký.

 

Zbytek rozhovoru naleznete na odkazu níže:

Odkaz na hudební novinky iREPORT zdroj: iREPORT.cz

Zatím bez komentáře, buďte první!