Filmové premiéry: Zvuky přinášející smrt a Dejdar s Lábusem jako Kluci z hor
zdroj: Cinemart

Filmové premiéry: Zvuky přinášející smrt a Dejdar s Lábusem jako Kluci z hor

2. 5. 2018 – 10:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Snaha přežít ve světě, kde i ten nejtišší zvuk může znamenat rozsudek smrti, válečné drama o jednotce finských vojáků bojujících proti agresivnímu stalinskému Sovětskému svazu, nemilosrdný konec chlapského výletu narušeného sexy lolitkou, a Jiří Lábus s Martinem Dejdarem v rolích mentálně postiženého strýce a jeho synovce. První květnový týden přináší 4 filmové premiéry a dokumentární snímek o osudech profesora a prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka.

Tiché místo
Lee (John Krasinski) a Evelyn (jeho životní partnerka Emily Blunt) Abbottovi vychovávají tři děti. Všichni jsou zatím naživu. Velmi rychle si totiž osvojili pravidla, která začala platit po Jejich příchodu na Zemi. Kdo jsou ti Oni? Nikdo neví. Ví se jen to, že mají mimořádně vyvinutý sluch a každičký zvuk přiláká jejich pozornost. A jejich pozornost pro lidi znamená jistou smrt, což záhy na vlastní kůži poznají i Abbottovi. Ti dosud jako jedni z mála přežívali i díky tomu, že je jejich nejstarší dcera Regan neslyšící, a tak pro ně byla znalost znakové řeči absolutní nutností i v „normálních dobách“. Kromě toho vyvinuli na odlehlé farmě, kde žijí, celou řadu bezpečnostních opatření, jež je mají chránit, počínaje zvukově izolovaným sklepem a konče molitanem obalenými kostkami k Monopolům. Bude to ale k bezpečí stačit? Takový život totiž připomíná tanec v minovém poli a čekání na jednu jedinou, leč osudovou chybu. Evelyn je navíc těhotná a termín porodu se kvapem blíží. A některé životní události se bez křiku jednoduše neobejdou.

zdroj: Paramount Pictures

Neznámý voják
Stalin a Hitler si v roce 1939 domluvili rozdělení vlivu v sousedních zemích a brzy zahájili i jejich porcování. A nikdo jim v tom příliš nebránil. Společně obsadili Polsko, Stalin zabral Lotyšsko a Estonsko. Na řadě bylo Finsko, po kterém Rusové žádali vydání Karélie ležící na jejich hranicích blízko Leningradu. V listopadu 1939 bez vyhlášení války vtrhla Rudá armáda do Finska, ale i přes mnohonásobnou převahu v mužích i zbraních nedokázala finskou obranu prolomit. Až po několika měsících tzv. Zimní války vybojovali na Finsku část území. V roce 1941 se situace změnila. Německá armáda vtrhla do Sovětského svazu a Finsko se rozhodlo vybojovat obsazené pohraničí zpět. Tento válečný konflikt mezi malou severskou zemí a totalitní komunistickou mašinérií připomíná boj Davida s Goliášem.

zdroj: Cinemart

Pomsta
Bohatí milující tatínkové od rodin se jako každý rok sejdou uprostřed pouště, aby posílili své mužství a vybili stres pořádným lovem. Tentokrát si ale jeden z nich přiveze milenku, neuvěřitelně sexy lolitu, o níž se rychle začnou zajímat i ostatní... Věci se vymknou kontrole a oni nechají umírající dívku uprostřed pouště... Té se však podaří sebrat poslední síly a chlapský výlet se změní na nemilosrdný.

zdroj: Mirius FD

Kluci z hor
Film s Martinem Dejdarem a Jiřím Lábusem v hlavních rolích vypráví o vztahu mentálně postiženého strýce (J. Lábus) se svým synovcem (M. Dejdar), které osud svede v jedné chvíli dohromady, aby postupně mezi nimi vzniklo pouto, které je prezentací síly a „moci“ přátelství. To je posléze vystaveno zkoušce ze strany těch, kteří se je snaží z různých důvodů od sebe rozdělit. Snímek je mj. i konfrontací dvou hlavních, charakterově bezelstných protagonistů s těmi, kteří svou bezelstnost dávno ztratili a řídí se převážně tím, co jim může přinést prospěch, a to často za jakoukoliv cenu.

zdroj: Viktorka herecké muzeum

TGM Osvoboditel
14. září 1937 zemřel Tomáš Garrigue Masaryk, sociolog, filozof, politik a první prezident demokratické Československé republiky. Od roku 1948 se po dobu více než čtyřiceti let na veřejnosti jeho jméno takřka nevyskytovalo, pouze starší část obyvatelstva si pamatovala některé pasáže ze života tohoto velikána. Proto se v roce 1990 zkušená a zanícená režisérka Věra Chytilová rozhodla přiblížit život a osudy profesora Masaryka ve střihovém dokumentárním filmu „TGM Osvoboditel", a to jako osobnost, která poznamenala nejen dějiny, ale i srdce našeho národa. Staré archivní materiály, fotografické i filmové, doplnila dotáčkami z míst, kde T. G. Masaryk jako student, profesor a později prezident pobýval. Komentář svěřila Miroslavu Macháčkovi. Slavnostní premiéru tohoto filmu, která se konala 7. března 1990 – v den 140. výročí narození T. G. Masaryka, přenášela přímým přenosem také Československá televize.

zdroj: NFA

Nevíte, která kina ve vašem okolí vysílají premiérové snímky tohoto týdne? Mrkněte na Dokina.cz:
Kam zajít na Tiché místo
Kam zajít na Neznámý voják
Kam zajít na Pomsta
Kam zajít na Kluci z hor
Kam zajít na TGM Osvoboditel

Staňte se fanoušky premiérových filmů:
Fanklub Tiché místo
Fanklub Neznámý voják
Fanklub Pomsta
Fanklub Kluci z hor
Fanklub TGM Osvoboditel

Zatím bez komentáře, buďte první!