Filmové premiéry: Zapomenutá šmoulí dobrodružství a odvážný čin v době 2. světové války
zdroj: Falcon

Filmové premiéry: Zapomenutá šmoulí dobrodružství a odvážný čin v době 2. světové války

29. 3. 2017 – 10:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Vzrušující a napínavá pouť lesem plným kouzelných stvoření, dokazování existence holocaustu, kyberpunková legenda z dílny Masamune Shirowa, útočiště ve výbězích zoologické zahrady v době druhé světové války, podivný starý strom a mediální bouře kolem podávání léku Mediator. 13. týden tohoto roku přináší deset filmových premiér včetně příběhu sekretářky ministra nacistické propagandy, posledního filmu legendy polské kinematografie Andrzeje Wajdy, kariéry vlakového strojvůdce a celovečerního filmu vizuálního umělce Tomáše Svobody.

Šmoulové: Zapomenutá vesnice
V tomto novém, zcela animovaném filmu o Šmoulech se Šmoulinka po nálezu tajuplné mapy vydává společně se svými nejlepšími kamarády Koumákem, Nešikou a Silákem na vzrušující a napínavou pouť Zakázaným lesem plným kouzelných stvoření, aby nalezli tajemnou, dávno ztracenou vesnici dříve, než se to podaří zlému kouzelníkovi Gargamelovi. Na své dramatické cestě plné akce a nebezpečí jsou Šmoulové na stopě objevu největšího tajemství šmoulí historie!

zdroj: Falcon

Popírání holocaustu
Film líčí právní spor uznávané spisovatelky a historičky Deborah E. Lipstadtové (Rachel Weisz) proti Davidovi Irvingovi (Timothy Spall), který ji obvinil z urážky na cti. Lipstadtová totiž veřejně označila Irvinga za člověka popírajícího holocaust. V anglickém právním systému padá v případě urážky na cti důkazní břemeno na žalovaného, proto musí Lipstadtová a její právní tým, vedený Richardem Ramtonem (Tom Wilkinson), dokázat, že k holocaustu skutečně došlo.

zdroj: Falcon

Ghost in the Shell
Kyberpunková legenda, která se poprvé objevila v roce 1989 jako manga z dílny Masamune Shirowa. Na ní roku 1995 navázala první filmová anime verze a nyní je tady v podobě hraného trikového snímku, kdy hlavní hrdince propůjčila tvář Scarlett Johansson.

zdroj: Cinemart

Úkryt v zoo
Až za mřížemi byli konečně v bezpečí. Druhá světová válka nabízí mnoho podobně paradoxních příběhů, jako je ten o uprchlících z varšavského ghetta, kteří našli útočiště ve výbězích tamní zoologické zahrady. Šílený a nebezpečný plán se zrodil v hlavě manželky jejího ředitele. Výsledkem bylo přes 300 zachráněných lidských životů. Úkryt v zoo, drama podle skutečné události s Jessicou Chastain(držitelka Zlatého glóbu) v hlavní roli, se z velké části natáčel v České republice. I proto v něm diváci objeví řadu známých tváří a budou mít pocit, že se varšavské zoo nápadně podobá Průmyslovému paláci v Praze Holešovicích. Antonina Zabinská (Jessica Chastain) práci v manželem řízené zoologické zahradě ve Varšavě přímo zbožňuje. Se zvířaty si rozumí mnohem víc než s lidmi, nebojí se vlézt mezi neklidné slony do výběhu, je to vlastně ona, kdo svou energií a rozhodností celou zahradu vede. Ani ona však není schopná čelit valícím se dějinám.

Když 1. září 1939 napadne Německo Polsko, pocítí to zahrada prakticky okamžitě. Bombardování a ostřelování města ve vteřině zničí všechno, co manželé Zabinští léta budovali. Ze zahrady bez zvířat se stane skladiště německých zbraní a své odborné znalosti můžou Antonina a její muž Jan (Johan Heldenbergh) využívat jen k chovu prasat. Právě tady ale leží začátek cesty k jejich odvážnému plánu. Prasata totiž krmí zbytky, které vyprodukují obyvatelé varšavského ghetta. A pro ně jezdí Jan pravidelně s náklaďákem. Ale zpátky neodváží jenom ty zbytky, ale také lidi, které pak ukrývají ve sklepních prostorách pod zahradou. Riskantní operace je o to složitější, že kolem zahrady neustále krouží nacistický pohlavár Lutz Heck (Daniel Brühl), prominentní zoolog, který má pro Antoninu nejen profesionální slabost.

zdroj: Cinemart

Volání netvora: Příběh života
Třináctiletému Conorovi se do snů vkrádají noční můry. A jakpak by taky ne – jeho maminka je vážně nemocná, táta žije kdesi za mořem v Americe, babička ho pořád jen peskuje a spolužáci jsou tak trochu tyrani. Pak se rozhádá se svou nejlepší kamarádkou a zůstane na všechno sám. Tedy, skoro sám. V noci, vždycky chvíli po půlnoci, ho totiž navštěvuje netvor – obrovitánský chodící a mluvící starý strom, který roste na kopci za domem. Postupně Conorovi vypráví tři starobylé příběhy a učí jej, že věci často nejsou takové, jakými se zdají být.

zdroj: Vertical Entertainment

150 miligramů
Pneumoložka pracující v nemocnici v Brestu přijde na souvislost mezi nevyjasněnými úmrtími pacientů a podáváním léku Mediator, který je na trhu již 30 let. Má-li zvítězit pravda, musí Irène Frachon, jejímž skutečným příběhem se film inspiroval, svést boj Davida s Goliášem. Film ji sleduje od počátku, kdy je se svým tvrzením sama proti všem, až po vypuknutí mediální bouře, kterou její zjištění způsobí.

zdroj: Film Europe

Jeden německý život
Brunhilde Pomsel sama sebe vždy označovala za nedůležitou postavu s nulovým zájmem o politiku, přesto se ze všech doposud žijících lidí dostala nejblíže k jednomu z nejhorších zločinců v dějinách. Pomsel pracovala jako sekretářka, stenografka a písařka pro ministra nacistické propagandy Josepha Goebbelse. V jejím životě se odrážejí zásadní historické rozkoly dvacátého století a následné osudy Němců. V současnosti se velká část lidí domnívá, že hrozby války a fašismu jsou dávno zažehnány. Brunhilde Pomsel dává jasně najevo, že tomu tak rozhodně není.

zdroj: ATLANTIS Entertainment CZ

Mžitky
Poslední film legendy polské kinematografie Andrzeje Wajdy je mistrovským portrétem zachycující vášnivý boj nezávislého umělce se stalinskými doktrínami, boj na život a na smrt... Hlavní roli ztvárnil jeden z nejslavnějších polských herců Boguslaw Linda.

Rok 1945, Stalinova moc ovládá Polsko. Slavný malíř Wladyslaw Strzeminski odmítne dělat umělecké kompromisy a sloužit doktríně socialistického realismu. Je pronásledovaný, vyloučený z univerzity, jeho obrazy jsou strhány ze zdí muzeí. S pomocí některých svých studentů začne bojovat proti komunistické straně a stává se symbolem uměleckého odporu proti tyranii.

zdroj: Artcam

Deník strojvůdce
Ilija je stejně jako jeho otec i dědeček vlakový strojvůdce a pomalu se chystá do důchodu. Kromě šedesátky má na kontě i neslavný rekord co se počtu zabitých lidí týče. Během své kariéry totiž na kolejích přejel 28 osob. Vzrušení Ilijovi přivede do cesty samotný život v podobě desetiletého sirotka Sima, který se stane jeho adoptivním synem. Sima se po vzoru nevlastního otce a celé jeho mužské rodové linie chce stát samozřejmě také strojvůdcem.

Přes veškeré Ilijovo rozmlouvání si chlapec cestu ke svému snu přece jen najde, ale nechce se smířit s realitou, že by byl vrahem. Kolegové strojvůdci mu říkají, že bez nehody nebude skutečným strojvedoucím a podle statistiky ji musí očekávat brzy, určitě již během prvního týdne. Sima ale jezdí již několik týdnů a zdá se, že nehody se mu vyhýbají. Tato skutečnost Simu neuvěřitelně deprimuje a psychicky mučí, tak musí vzít tuto bezvýchodnou situaci do rukou Ilija.

zdroj: Mirius FD

Jako z filmu
Celovečerní film vizuálního umělce Tomáše Svobody není o filmu. Nejedná se o esejistickou úvahu o pohyblivém obraze. Není komediální historkou z jednoho letního odpoledne. Nelze jej vnímat jako záznam pracovního postupu. Není ani převyprávěným filmem. A už vůbec není o technologii vzniku filmového záznamu. Je o životě.

zdroj: Febiofest

Nevíte, která kina ve vašem okolí vysílají premiérové snímky tohoto týdne? Mrkněte na Dokina.cz:
Kam zajít na Šmoulové: Zapomenutá vesnice?
Kam zajít na Popírání holocaustu?
Kam zajít na Ghost in the Shell?
Kam zajít na Úkryt v zoo?
Kam zajít na Volání netvora: Příběh života?
Kam zajít na 150 miligramů?
Kam zajít na Jeden německý život?
Kam zajít na Mžitky?
Kam zajít na Deník strojvůdce?
Kam zajít na Jako z filmu?

Staňte se fanoušky premiérových filmů:
Fanklub Šmoulové: Zapomenutá vesnice
Fanklub Popírání holocaustu
Fanklub Ghost in the Shell
Fanklub Úkryt v zoo
Fanklub Volání netvora: Příběh života
Fanklub 150 miligramů
Fanklub Jeden německý život
Fanklub Mžitky
Fanklub Deník strojvůdce
Fanklub Jako z filmu

Zatím bez komentáře, buďte první!