Filmové premiéry: Tonda Blaník jako prezidentský kandidát a návrhář odtržen od reality
zdroj: Falcon

Filmové premiéry: Tonda Blaník jako prezidentský kandidát a návrhář odtržen od reality

31. 1. 2018 – 10:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Módní návrhář odtržen od reality všedního dne, Tonda Blaník jako prezidentský kandidát, sonda do života jedné „lepší“ evropské rodiny, nevšední rodina, kterou pevnou rukou řídí podivínský psychiatr, putování muže, co se před deseti lety rozhodl opustit svou rodinu. Tento týden přináší 5 filmových premiér a snímek režiséra Františka Čápa, natočený ke 4. výročí Slovenského národního povstání.

Nit z přízraků
Mít šaty od návrháře Reynoldse Woodcocka (Daniel Day-Lewis) znamenalo v dynamické éře obrozujícího se poválečného Londýna úplně nejvíc. Dáma musela mít dostatek peněz, patřičný rodokmen a odpovídající vychování, aby mohla vyrazit na večírek v jeho modelech, které byly vždy unikátní. Status génia si ale vybíral svou daň v podobě Woodcockovy totální emocionální vyprázdněnosti. Odtržen od reality všedního dne, neboť o vše praktické se starala jeho sestra (Lesley Manville), stavěl všechny ženy na roveň krejčovských panen. Měl sice vždy po ruce nějakou milenku či múzu, ale stačilo, aby si ráno při snídani trochu hlasitěji mazala topinku máslem a už se pakovala z jeho života. Když v kavárně v zapadlém přístavním městečku Reynolds objevil stydlivou servírku Almu (Vicky Krieps) a rozhodl se jí nabídnout momentálně uvolněné místo po svém boku, netušil, s čím si zahrává. Tahle zdánlivě neškodná submisivní bytost totiž rychle pochopila pravidla hry a rozhodla se aktivně bojovat za to, aby neskončila jako její předchůdkyně. Situaci jí usnadňuje i to, že se do ní Reynolds zamiloval. Nápor citů se však velmi negativně začal odrážet na jeho tvorbě, a umělcova praktická sestra se proto rozhodne rázně zakročit.

zdroj: Cinemart

Prezident Blaník
Hlavní hrdina filmu Tonda Blaník ohlásil prezidentskou kandidaturu, v kampani slíbil například máslo a lithium do každé rodiny nebo korupci dostupnou pro všechny a sehnal i sto tisíc podpisů. Kandidaturu na Hrad však nakonec nepodal, když se jeho asistentovi Žížalovi nepodařilo doručit včas podpisové archy na ministerstvo vnitra. Přesto Tonda Blaník pokračuje ve snaze zachránit českou zemi a ukázat jejím obyvatelům, jak se mít líp. Celovečerní film navazuje na úspěšný seriál Kancelář Blaník.

zdroj: Falcon

Happy End
Michael Haneke
se vrací se sondou do života jedné „lepší“ evropské rodiny, kterou pozoruje se svébytným a velmi trpkým smyslem pro humor. Poté, co její maminka záhadně onemocní, stěhuje se malá Eve za otcem do rozlehlého rodinného sídla v Calais. Jeho neurotičtí a sebestřední obyvatelé jsou zahleděni do nevěr, komplotů a iluzí o vlastní výjimečnosti. Snadno tak přehlédnou, že nový přírůstek v jejich domácnosti také skrývá jedno temné tajemství.

zdroj: Aerofilms

Tak pravil Bůh
Jízlivý, sarkastický a dojemný rodinný portrét inspirovaný slavnou biografií dánského dramatika Jense Blendstrupa je zasazený do druhé poloviny 80. let, do doby, kdy explodoval Černobyl. Zachycuje nevšední rodinu, kterou pevnou rukou řídí podivínský psychiatr Uffe, muž mnoha podivných zálib. Patří mezi ně domácí pitky s pacienty i rázovitá výchova synů. Uffe se doma cítí být bohem. Ale bohové nemusí být dvakrát laskaví. Nevšední tragikomedie o podivné lásce, odpuštění a polévce ze šnapsu.

zdroj: Film Europe

5. říjen
Příběh muže, který se jednoho dne rozhodl opustit svou rodinu. Jeho putování je zachyceno deset let poté, co se vydal na cestu. Ta je pro něho útěkem, způsobem, jak se vyhnout závažnému rozhodnutí a jak se zbavit dvoukilového nádoru na obličeji, který se neúspěšně pokouší zakrýt plnovousem. Jsou to úniky před sebou samým, před strachem, před nesnesitelnými situacemi, počasím i každodenním hledáním místa na přespání. Jeho zdraví mu však neustále připomíná tíživou skutečnost - že čeká na operaci, která může mít fatální následky.

zdroj: Punkhart Films

Bílá tma
Film ke 4. výročí SNP: Mladý lékař a skupina zraněných se skrývají v podzemním úkrytu a jsou osvobozeni sovětskými vojáky. Krátce po dokončení filmu odešel režisér František Čáp do zahraničí, točil pak hlavně v Jugoslávii. Autor námětu Leopold Lahola působil do konce 40. Let v Německu, na Slovensko se vrátil jen nakrátko, aby tam natočil Sladký čas Kalimagdory (1968). Při filmování spolupracovala vojenská posádka z Popradu a Velkých Hág a občané ze Štrby.

Nevíte, která kina ve vašem okolí vysílají premiérové snímky tohoto týdne? Mrkněte na Dokina.cz:
Kam zajít na Nit z přízraků?
Kam zajít na Prezident Blaník?
Kam zajít na Happy End?
Kam zajít na Tak pravil Bůh?
Kam zajít na 5. říjen?
Kam zajít na Bílá tma?

Staňte se fanoušky premiérových filmů:
Fanklub Nit z přízraků
Fanklub Prezident Blaník
Fanklub Happy End
Fanklub Tak pravil Bůh
Fanklub 5. říjen
Fanklub Bílá tma

Zatím bez komentáře, buďte první!