Filmové premiéry: Oblíbený Pinocchio a vztah plný problémů a překvapení
zdroj: Bohemia MP

Filmové premiéry: Oblíbený Pinocchio a vztah plný problémů a překvapení

1. 10. 2020 – 10:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Nejslavnější dřevěný kluk prožívající nespočet napínavých dobrodružství, rumunský přistěhovalec toužící po novém začátku, atmosféra poloviny osmdesátých let, osud jednoho z nejslavnějších českých malířů, intimní portrét hudebníka Ronnieho Wooda a oslava filmu jako paměťového média. Tento týden přináší sedm filmových premiér, včetně dokumentu točícího se kolem politicky motivované vraždy slovenského podnikatele Róberta Remiáša.

Pinocchio
Řezbář Geppetto vychovává oživlou loutku Pinocchia jako vlastního syna. Pinocchio však není zrovna nejvzornější klučina a nechá se lehce svést k rošťárnám, díky nimž prožívá nespočet napínavých dobrodružsví. Jednoho dne je podveden, unesen a honí ho bandité tajemným světem plným neuvěřitelných nestvůr – z břicha obří ryby se přes zemi hraček dostane až na pole zázraků. Podaří se Pinocchiovi uniknout a splnit si svůj sen stát se opravdickým klukem?

zdroj: Bohemia Motion Pictures

Parking
Adrian je mladý básník, který se rozhodne opustit Rumunsko a žít ve Španělsku. Chce změnit svůj život, vydělat si nějaké peníze a naučit se španělsky. Po příjezdu do Cordoby pracuje jako noční hlídač v autobazaru, který prodává nová i ojetá auta. Přes den se skrývá v malém karavanu na parkovišti. Jednoho dne najde Adrian balíček s CD a plakátem jedné flamenco-jazzové kapely. Je okouzlen jejich hudbou i fotografií Marii, která hraje na basovou kytaru. Oba se setkají po koncertě na pláži, kde navážou vztah plný vášně, problémů i překvapení.

zdroj: Bontonfilm

Léto 85
Francouzské pobřeží v Normandii, léto roku 1985. Z rádií a kazet znějí The Cure, Bananarama a Rod Stewart. Šestnáctiletý Alexis potkává staršího, charismatického a tajemného Davida. Začíná přátelství plné plaveb na moři, výletů na motorce, nocí beze spánku, svobody a poznávání dospělého světa. Zážitky rychle nabývají na intenzitě, než se vše osudově zvrtne a Alexis se stává hlavním podezřelým v policejním vyšetřování… Režisér François Ozon (8 žen) se vrací ke kořenům mistrovsky odvyprávěným příběhem, který dokonale zprostředkovává atmosféru poloviny osmdesátých let.

zdroj: Aerofilms

Svět podle Muchy
Představujeme osud jednoho z nejslavnějších českých malířů jako cestu za nalezením umělecké identity a touhu jedince dát svému životu smysl. Příběh Alfonse Muchy vypráví jeho syn Jiří, který se psaním otcovy biografie vyrovnává s jeho odkazem a otázkou, proč otec na vrcholu slávy opustil Paříž, bohatství i současné umělecké prostředí a usiloval o návrat do Čech. Jiří Mucha se pohybuje v prostorách starobylého bytu na Hradčanském náměstí, který je plný odkazů na Alfonse Muchu. Vnímáme i vyprávění o jeho vlastním životě a době. Na všem navíc leží stín otcovy slávy a tíha komunistického režimu.

zdroj: Cinemart

Ronnie Wood: Někdo tam nahoře mě má rád
Režisér Mike Figgis přináší intimní portrét umělce a hudebníka Ronnieho Wooda, kytaristy legendárních The Rolling Stones. Dokument vypráví jeho divoký a nespoutaný životní příběh od skromných začátků v severním Londýně, až po jeho více než 50 let trvající neuvěřitelnou kariéru.

zdroj: Pannonia Entertainment

Oroslan
Prudké změny filmových obrazů, záběry prázdných míst a jakýsi nesoulad v ději. To vše může být do určité chvíle charakteristickým pro nový film slovinského režiséra Matjaže Ivanišina s názvem Oroslan. Je tomu však jen do té doby, než dokumentární film přejde do fabulovaného příběhu. Film začneme prožívat společně s aktéry, kteří na svého souseda, Oroslana vzpomínají. Film Oroslan je koncipován jako série filmově vyprávěných bloků. Svým způsobem je to oslava filmu jako paměťového média, které je schopno vytvářet legendy. Tyto legendy pak dávají život nejen jednotlivcům, ale také celé zemi.

zdroj: Archiv

Skutok sa stal
Skutok sa nestal,“ prohlásil Vladimír Mečiar v roce 1996 o vraždě podnikatele Róberta Remiáša, která nejspíš měla politické pozadí a byl do ní možná zapleten i sám tehdejší premiér. Jeho nechvalně proslulý výrok se pokouší negovat dokument, který kombinuje investigativní přístup s originálním filmařským ztvárněním.

Režisérka staví snímek na rozhovorech s důležitými aktéry Remiášovy kauzy, ale neomezuje se na strohé prezentování faktů. Střídáním různých filmových formátů, od černobílého filmu po VHS, evokuje dobu zločinu a zdůrazňuje ústřední téma konfrontace s minulostí.

zdroj: Forum Film CZ & SK

Zatím bez komentáře, buďte první!