Filmové premiéry: Bábovky od Třeštíkové a příběh kapely The Tap Tap
zdroj: Cinemart

Filmové premiéry: Bábovky od Třeštíkové a příběh kapely The Tap Tap

23. 9. 2020 – 10:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Komedie na motivy bestselleru spisovatelky Radky Třeštíkové, tlak nikdy nevyřčených křivd a bolestí z minulosti, konflikt s představiteli totalitní moci v Srbsku v období 90. let, mistryně světa v disco freestyle tancích, prožívající duchovní fyzickou úzkost a důstojník nepravdivě obviněn z velezrady a odsouzen na doživotí. Tento týden přináší osm filmových premiér, včetně dokumentárního snímku o kapele The Tap Tap.

Bábovky
Příběhy hrdinů Bábovek nám ukáží, že některá setkání dokáží navěky změnit život. Všichni jsme totiž propojeni. Vztahy, prací, náhodami, nenávistí nebo láskou. Všichni jsme součástí té nejsložitější sítě, která je utkána z emocí, mezi nimiž nechybí humor, ironie, bolest, napětí a pochopitelně i láska a vášeň. Bábovky mapují současné partnerské i rodinné vztahy, ukazují zábavné a trefné situace z každodenního života, které zná každý z nás.

zdroj: Cinemart

Pravda
Lumir je úspěšná scénáristka žijící s rodinou v New Yorku. Když její matka, slavná francouzská herečka Fabienne Dangeville, vydá svou autobiografii, Lumir jí i s rodinou přijíždí osobně pogratulovat. Návštěva se ale neplánovaně prodlouží a na obě hrdinky dolehne tlak nikdy nevyřčených křivd a bolestí z minulosti. Pro Fabienne to ale není jen cesta sbližování se s dcerou, je to i učení se pokoře a úcty k ostatním lidem.

zdroj: Film Europe

Pijavice
Příběh se odehrává zejména v Srbsku na konci 90. let. U moci je stále Slobodan Milošević a v zemi působí kromě všudypřítomné domácí státní bezpečnostní služby mnoho agentů pracujících pro nejrůznější země či zájmové skupiny. Petar Labus je úspěšný spisovatel, který se nebojí psát a říkat, co si myslí. Kromě psaní působí jako komentátor v regionální televizi, kde kritizuje vládu i společnost, čímž na sebe strhává nejen pozornost publika, ale i tajných služeb, které s ním mají své plány. Brzy je kontaktován dvěma agenty, kteří mu postupně dávají různé nabídky. Jak postarší distingovaný pán, tak tajemná dívka Margarita, která mu předá papírek se symbolem kruhu vepsaného do několikanásobného trojúhelníka, o něm vědí spoustu věcí. Oba tvrdí, že mu chtějí pomoct. Petar ale neví, kdo pro koho pracuje a jaké jsou jejich skutečné záměry. Poté, co doma nalezne podstrčenou pásku s nahrávkou hlasu své matky, není pochyb, že si s ním někdo pohrává a snaží se jím manipulovat. Všechno nasvědčuje tomu, že dění kolem něj souvisí s nějakou židovskou organizací, navíc má podezření, že i jeho blízcí vědí víc, než on. Čím více se snaží věcem přijít na kloub, tím více se mu pravda vzdaluje. Když někdo zastřelí jeho přítele, začne se sám obávat o život.

zdroj: Balkanfilm

Disco
Na povrchu se všechno zdá být perfektní. Mirjam je devatenáctiletá teenagerka, která jde příkladem, ať už jako mistryně světa v disco freestyle tancích nebo jako chlouba moderně působícího evangelického hnutí Friheten. Pod ideální maskou ale prožívá Mirjam duchovní i fyzickou úzkost, kterou ji působí dospívání, problémy v rodině a tlak okolí. Praskliny se rychle šíří. Mirjam zkouší všechno, rozhovory s příbuznými, motivační nahrávky charismatických kazatelů, tvrdší trénink…

Zoufalství zavede dospívající dívku do náruče nové kongregace, která pod konzervativním zevnějškem maskuje temné kultické jádro. Disco je netradiční film o dospívání, přijetí sebe sama, fanatismu a bizarních formách spirituality v éře sociálních sítí.

zdroj: Artcam

Žaluji!
V roce 1894 je důstojník francouzského generálního štábu Alfred Dreyfus nepravdivě obviněn z velezrady a odsouzen k doživotí. Tato událost vstoupila do historie jako Dreyfusova aféra.

zdroj: Pilot film

Naděje
Anja a Tomas představují pár, jakých známe mnoho. Oba jsou ve středním věku, v plné síle, pevně spojeni dětmi a rodinou. Z jejich romantické lásky už po letech soužití mnoho nezbylo, žijí spíše vedle sebe než spolu a většinu energie dávají do své práce. Tomasův přístup už dokonce hraničí s workoholismem. Anja jako divadelní režisérka právě zažívá triumf díky premiéře nejnovějšího představení, když jí lékaři oznámí, že má fatální neléčitelný nádor a před sebou pouhé tři měsíce života. Do Vánoc zbývá jeden den, dětem nic říct nechce a jediný, o koho se Anja může opřít je Tomas. Anja se rozhodne být silná a bojovat. Může smrtící diagnóza dát jejich rozbitý vztah znovu dohromady nebo už mezi nimi opravdu nic nezbylo? I ve chvíli, kdy jsou vaše šance minimální, naděje vždycky existuje.

zdroj: Bontonfilm

Corpus Christi
Dvacetiletý Daniel projde v nápravném zařízení pro mladistvé duchovní proměnou. Chtěl by se stát knězem, s jeho trestním rejstříkem na to ovšem nemůže ani pomyslet. Když je propuštěn a má začít pracovat v truhlárně na malém městě, převlékne se po příjezdu do kněžského a díky náhodě se ujímá péče o místní farnost. Příchod mladého charismatického pastýře rozčeří stojaté vody a místní komunita, krutě zasažená tragédií, k níž tu došlo, může s jeho pomocí začít pomalu léčit své rány. Uspěje Daniel ve svém poslání? A za jakou cenu?

zdroj: AČFK

Postiženi muzikou
Hudební kroužek Jedličkova ústavu, dnes známý jako kapela The Tap Tap, založil před jednadvaceti lety Šimon Ornest a lidem s postižením tím dal příležitost uspět i mimo každodenní ústavní péči. Pozorující a k situacím pozorná kamera zaznamenala během let osobnostní vývoj několika muzikantů. Přitažlivá energie snímku, výjimečného přístupem k tematice tak často inklinující k soucitu, pramení ve vztazích mezi hudebníky a jejich kapelníkem, hybatelem dění, který svérázně napomáhá společenskému povědomí o lidech s hendikepem.

zdroj: Aerofilms

Zatím bez komentáře, buďte první!