Dwayne Johnson a dalších 6 svalovců nové generace
zdroj: Cinemart

Dwayne Johnson a dalších 6 svalovců nové generace

12. 7. 2018 – 11:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

V osmdesátkách stačilo mít obří bicáky a kulomety. Dnešní generace nabušených herců, ale musí zvládat i komediální timing.

Přiznejme si to, svaly jsou dneska zadarmo. A to necituji zázračné internetové inzeráty, které vám ve vyskakovacích oknech nabízejí šestitýdenní program, po kterém vám vyroste… no cokoliv. Stačí se podívat do Hollywoodu, kde v rámci marvelácké přípravky na superhrdiny “nakreslí” břišáky na tělo každému a pod dohledem trenérů, šéfkuchařů a bioinženýrů pomáhají i jindy útlým hercům k superhrdinským fyzičkám. V osmdesátkách jste slavné svalovce spočítali na prstech jedné ruky a Stallone, Schwarzenegger a Van Damme zaslouženě vládli akčnímu žánru. V půlce devadesátek se ale situace začala měnit a ještě před příchodem komiksových filmů se v akčním filmu čím dál tím víc začali prosazovat atletičtější herci, kteří zamakali v posilovně a přidali břišní svaly k těm mimickým, jež často osmdesátkovým bijcům chyběly.

To neznamená, že by rod hrajících kulturistů vymřel úplně. Dwayne Johnson ho jako bývalá wrestlingová hvězda se svou nadpozemskou fyzičkou reprezentuje víc než výrazně a není náhodou, že mu v roce 2003 ve filmu Vítejte v džungli sám Arnold Schwarzenegger v úvodní scéně symbolicky předal štafetový kolík. Johnson se ho chopil s chutí, jak ostatně dokazuje i v akčním thrilleru Mrakodrap, který jde do kin už tento týden. Zápletka i akční scény ze staré školy, ale s hrdinou, kterému díky sympatickému kukuči a správně suše pronášeným hláškám projdou mnohem fantasmagoričtější kousky, než jeho kolegům z dob dávno minulých. Dwayne Johnson ale na téhle image akčního hrdiny pro třetí tisíciletí poctivě dřel skoro dvě dekády. A není v tom sám.

Dwayne Johnson, Arnold Schwarzenegger zdroj: tisková zpráva

Dwayne Johnson

Ve svých prvních filmech byl Dwayne Johnson, tehdy ještě The Rock, za tradiční akční horu svalů (Kráčející skála, Doom, Vítejte v džungli), ale zapomínat bychom neměli ani na úplně první sólovku, totiž Krále Škorpiona, kde prodal nejen muskulaturu, ale i komediální timing. Ten měl z wrestlingu dobře naučený, a tak rychle střídal role i žánry. Zkusil si parodický vedlejšák v komedii Buď v klidu, trénink party zvlčilých děcek v Gang v útoku, ale i rodinný film Víla Zuběnka. A víte co, nikde nebyl vyloženě k smíchu. Ke slávě ho vystřelila až účast v sérii Rychle a zběsile, které ale svým nezaměnitelným image také pomohl k vyšším ziskům. Byla to symbióza, která přišla v nejlepší možný okamžik.

Johnson se stal hvězdou sociálních sítí, lidumilem, jehož denní režim vzbuzuje závist i děs (vstává každé ráno v pět, denně sní šest tisíc kalorií). Dnes už pravidelně střídá odlehčené žánry s akčními nářezy, a jakkoliv se ne všechno, na co sáhne, automaticky mění ve zlato (viz průšvihový remake Pobřežní hlídky), jeho hvězda září čím dál tím silněji. Je to sympaťák a vypadá jako obr, prostě jako Arnie za časů největší slávy. Jen s tím rozdílem, že když hrál Arnie v Juniorovi nebo Dvojčatech, diváci znechuceně utíkali z kina. U Johnsona ale skoro věřím, že by podobné role uhrál. Na druhou stranu jsem rád, že se do nich nežene. Mrakodrap asi nebude mimo Čínu (které hraje dost na ruku) veleúspěšným zářezem do filmografie, ale už příští rok Johnson předvede, že je mu i Rychle a zběsile malé a rozjede se Stathamem vlastní sérii. A to se budou teprve dít věci.

Dwayne Johnson zdroj: tisková zpráva

Terry Crews

Bývalého hráče amerického fotbalu možná znáte jen z Postradatelných jako obřího týpka, co nosí ty největší, ale opravdu největší krochny, nebo jako výřečného exota z reklam na Old Spice. To vás ale míjí široká plejáda jeho roliček v nejrůznějších komediích, které sbírá už od začátku tisíciletí, nebo výrazná role v televizním sitcomu Brooklyn 99. Terry Crews má svaly, které na place Postradatelných obdivoval i Arnie, což je bizarní situace a obrovská pochvala, protože Terry na Arnoldových filmech samozřejmě vyrůstal a hltal je v přestávkách mezi pobíháním po trávě a odhazováním fotbalistů do dáli. Sedm let v NFL mu přineslo spoustu úspěchů a trofejí, ale když šel do “důchodu” (ve třiceti), byla herecká kariéra jasnou volbou. Na rozdíl od jiných ex-fotbalistů měl ovšem Terry komediální nadání a to se okamžitě zúročilo - přerostlý klaun nebo popleta zkrátka na lidi fungoval a ona role drsňáka v Postradatelných je vlastně v jeho kariéře spíš čestnou výjimkou, jinak ho zná celý svět spíš jako srandistu a tahle role mu sedí natolik, že o něm určitě ještě hodně uslyšíme.

Terry Crews - reklama na Old Spice zdroj: tisková zpráva

Vin Diesel

Diesel není od přírody vtipálek (jeho jediná odlehčenější byla role v Dudlíkátorovi… pardon, to je slovenský název, takže vlastně v Ochránci) a vlastně i ty svaly má tak nějak omylem a od přírody. Série Rychle a zběsile ho vynesla mezi elitu, kdykoliv se od ní vzdálí, tržby jdou strmě dolů, což je vlastně překvapení, protože Vin Diesel je lidumil a jeden z nejpopulárnějších lidí na sociálních sítích. To ho odlišuje od staré svalnaté gardy z osmdesátek, protože jeho moudra o rodině a všeobjímající lásce sdílejí na Facebooku miliony lidí. Jeho profil má takovou oblibu, že ho studia používají k nastartování kampaní jeho filmů. Vin Diesel se ponořil do postavy Dominica Toretta natolik, že nikdo už vlastně neví, kde začíná herec a kde samotná role. To ale vlastně vůbec není na škodu, protože tuhle škatulku si Vin šikovně obhospodařuje už bezmála dvacet let. A dokud zvládne sedět za volantem a cedit hlášky skrz kamennou tvář, bude spokojený on i jeho publikum.

Vin Diesel zdroj: tisková zpráva

John Cena

Wrestlerů jsme měli za posledních pár dekád na stříbrných plátnech hodně. Jenže s čestnou výjimkou Dwaynea Johnsona a možná i blonďatého Hulka Hogana v osmdesátkách, to většina z nich dotáhla jen do béčkových akčňáků, nebo záporáckých rolí v levných hororech. I John Cena začínal v podřadné akční produkci, dokonce pod hlavičkou samotné wrestlingové federace. Jenže jakkoliv snímky jako Voják a 12 kol nebyly k zahození (v rámci střízlivých očekávání), Cena nejspíš tušil, že tady pšenka nepokvete. A tak si zahrál vedlejší shazovačnou roli v komedii Vykolejená a rovnýma nohama skočil i do komediální série Táta je doma. Jeho sázka na nejistotu se vyplatila. I když je Cena v komediální poloze prkenný, férově se k tomu přiznává a snaží se získat sympatie publika na svou stranu. A nedávné roličky v animácích, ale i v komedii Kazišuci dokazují, že se z něj stává filmová hvězda i v žánru, který by mu nikdo nehádal ani omylem. V Hollywoodu už se ale staly i divnější věci, takže si pomalu zvykejte.

John Cena zdroj: tisková zpráva

Chris Hemsworth

Hemsworthovi dneska nikdo neříká jinak než Thore, což dává smysl, protože jakkoliv měl za sebou před marveláckou ikonou tenhle Australan i jiné roličky, až Thor ho vystřelil ke slávě a regulérním hollywoodským nabídkám (ze kterých vybírá na rozdíl od marveláckých kolegů celkem úspěšně). Asgardský superhrdina mu mimochodem přihrál i onu impozantní svalovou hmotu. Už předtím vypadal slušně, ale zabiják se z něj stal až ve chvíli, kdy musel udržet bájné kladivo. Nikdo přitom až do Thor Ragnarok netušil, že má Hemsworth komediální nadání. To potvrdila i jeho vedlejší rolička v ženském remaku Krotitelů duchů. Ačkoliv Chris marvelovky prokládá spíš vážnějšími rolemi (Rivalové, V srdci moře, teď ho čeká např. kriminálka Zlý časy v El Royale a možná i čtvrtý Star Trek), na obzoru je i jeho případná účast v nových Mužích v černém. Vůbec bychom se tedy nedivili, kdyby nejstarší a nejslavnější z Hemsworthů (v Hollywoodu jsou všichni tři bratři) dal akčnímu žánru kopačky a v budoucnu se věnoval hlavně dramatům a komediím.

Chris Hemsworth - Krotitelé duchů zdroj: tisková zpráva

Mark Wahlberg

Marky Mark měl vždycky svaly a hrál takového toho bostonského klučinu od vedle, kterému automaticky fandíte. Až někdy před deseti lety začal mohutně nabírat hmotu, což vyeskalovalo při natáčení Bayova filmu Pot a krev, kde se Wahlberg nafouknul v regulérního kulturistu, aby vedle Dwaynea Johnsona a Anthony Mackieho nevypadal jako vyžle. Jeho hromotlukovitost mu ovšem nijak nebrání kombinovat seriózní role ve vojenských dramatech podle skutečných událostí s vyloženými řachandami typu Méďa, Benga v záloze nebo Táta je doma. A skvěle mu to funguje, protože na něj lidi chodí, ať už má na krku kvér nebo dvě zlobivá děcka. Naznačuje to i seznam roztočených filmů, v němž figurují samé akčňáky a thrillery. Všichni ale víme, že Wahlbergův agent má na stole v libovolný okamžik minimálně tři komedie, takže záleží jen na Markovi, na co bude mít zrovna chuť. Je skoro až zázrak, že člověk s relativně omezeným hereckým rejstříkem zvládá ustát tak odlišné žánrové polohy a natahat do kin davy lidí, ať už hraje v čemkoliv.

Mark Wahlberg - Méďa zdroj: tisková zpráva

Jason Statham

Britští herci prý zvládnou cokoliv. Inu, Jason Statham nepatří zrovna k shakespearovským typům, jenže byl vždycky ve svých akčních peckách za ohromného sympaťáka a jeho nekompromisní zabejčenost šla vnímat všelijak. V absurdním Zastav a nepřežiješ ukázal, že si z žánru umí udělat srandu, ale pak přišli Postradatelní nebo Rychle a zběsile a my zjistili, že Jason má i lidštější stránku. Vše vrcholilo komedií Špión s Melissou McCarthy, kde už si rovnou Statham dělal legraci sám ze sebe. A zvládnul to s takovým přehledem, že lidem padaly čelisti rovnou na podlahu. Právě tenhle přerod Stathamovi pomohl, aby se konečně vytrhnul z béčkových kolejí a prorazil mezi velkými hvězdami.

Na bůhvíjakou sólovou kariéru to asi stačit nebude, ale žraločí blockbuster MEG je snímkem, u kterého se bude lámat chleba. Pokud pohoří, může se Statham vždycky vrátit k Postradatelným nebo zaskórovat s Dwaynem Johnsonem ve spinoffu k Rychle a zběsile. Karty má prostě rozdané dobře. A že nemá moc svalů? Tak ho nechte sundat triko, takhle je v Hollywoodu vyrýsovaný snad jen Hugh Jackman, když hraje Wolverina. To je mimochodem další ze svalovců, co se úspěšně utrhli ze řetězu a zkouší komedie, muzikály nebo dabing rodinných animáků. Jak jsme řekli, svalovci musí na trhu práce hledat nové příležitosti. Náš výběr ale víc než přesvědčivě dokazuje, že tuhle rekvalifikaci zvládají levou zadní.

Jason Statham - Zastav a nepřežiješ zdroj: tisková zpráva

Zatím bez komentáře, buďte první!