České celebrity, které zhubly jako mávnutím proutku
zdroj: KetoFit

České celebrity, které zhubly jako mávnutím proutku

1. 2. 2022 – 9:58 | Magazín | Inzerce

Sluníčko už se na nás z oblohy občas usměje, mnozí z nás se nemohou dočkat, až odloží zimní bundy a boty. Pár krásných dnů je za námi, a i když si s námi počasí pořád pohrává, můžeme se začít těšit na léto. Že jste se teď úplně lekli, protože to znamená taky čas sukní, tílek, plavek a koupání, vaše postava na to ale není připravená?

Buďte v klidu! Nejste v tom sami. Určitě jste taky zaznamenali, kolik celebrit v poslední době zhublo. Tak proč byste to neměli zvládnout i vy? Do léta času dost, jen je třeba vědět, jak na to. Co třeba ketodieta?

Dieta neznamená hladovění
Kdo už někdy držel dietu, ten ví, že je spojená s určitým omezením. Většinou si myslíme, že při ní je třeba hladovět. Výsledkem sice je ztráta několika kil, ta se ale rychle vrátí. Pak se trápíte a vyčítáme si, kolik času jsme do diety investovali, stejně tak energii a finance. Na vině je jo-jo efekt, který souvisí s většinou diet. 

Při ketodietě nehladovíte, jo-jo efektu taky není třeba se bát
Určitě jste o ní už mnohokrát slyšeli, v oblibě ji mají sportovci, celebrity i obyčejní lidé. Co za tou oblibou stojí? Jaké jsou její přednosti?

•    Ketodieta funguje.
•    Hubnete rychle a efektivně.
•    Ztratíte tělesný tuk, svaly zůstávají.
•    Nebude vás trápit pocit hladu.
•    Nemusíte se bát jo-jo efektu.
•    Funguje i bez sportu.

Víte, že hubnutí s ketodietou dělíme do 2 fází? První z nich je hubnoucí, která zajistí rychlý úbytek kilogramů za velmi krátkou dobu a je třeba během ní vysadit běžná jídla a nahradit je 5x denně keto jídly, která zapijete 250-500 ml vody. 
Druhá fáze je stabilizační. I během ní pořád hubnete a ztrácíte na váze, jde to ale už o něco pomaleji než během první fáze. Ketojídla si dopřejete už jen 3x denně.

sacharidy–jak-se-spravne-stravovat (1) zdroj: KetoFit

Jak ketodieta funguje?
Ketonová dieta je nástupce proteinových diet, vychází i z Dukanovy a Atkinsonovy diety. Jejím základem je konzumace většího množství bílkovin (proteinů) a omezení konzumace sacharidů. Tak se tělo dostane do stavu tzv, ketózy, kdy tělo už nemá zásoby sacharidů, které by proměnilo na energii a musí ji hledat jinde. Energii ke svému fungování potřebuje, obejít se bez ní neumí.

Zdrojem energie se stávají tukové zásoby. Ketolátky, které během ketózy vzniknou, začnou tukové buňky likvidovat, vy hubnete. Mizí ale jen tuky, o svaly se bát nemusíte. Ty ochrání zvýšený příjem proteinů.

Co při ketodietě jíst a čemu se vyhnout?
Zlákala vás ketodieta, která slibuje rychlé hubnutí skoro bez námahy? Pak se jistě ptáte, co při ní můžete jíst a co je naopak zakázané. Keto strava je charakteristická vysokým podílem bílkovinných potravin a striktní  omezením příjmu sacharidů, což může ze začátku způsobovat drobné potíže. Přece jenom určit potraviny, které na nízkosacharidový jídelníček patří a které ne, to chce trochu cviku.

FotkyFoto_71520617_S (1) zdroj: KetoFit

Správné sestavení jídelníčku je navíc naprosto zásadní, snadno se totiž stane, že kvůli režimu diety budou ve stravě chybět některé vitamíny nebo minerály, příjem proteinů bude také malý, nebo že budete jíst až moc jídla.
Mezi povolené potraviny patří jídla bohatá na bílkoviny a zdravé tuky jako maso, mořské plody, ryby, vejce (hlavně bílky), sýry do 30 % tuku, zdravé tuky, ořechy a olejnatá semínka, avokádo, nízkosacharidová zelenina (cuketa, špenát, brokolice, hlávkové zelí, sójové klíčky apod.), proteinové koktejly, tyčinky a speciální jídla pro ketodietu.

Z nápojů si můžete dopřát čistou vodu, neslazené minerální vody, bylinkový, zelený nebo černý čaj, polévky, kávu a v omezeném množství i živočišná a rostlinná mléka.

Zakázané naopak jsou slazené pokrmy a nápoje, sladkosti, pečivo, obilniny a klasické těstoviny, alkohol, ovoce a luštěniny, vyhnout se musíte i slazení jídel a nápojů.

Náš tip na závěr: Nechcete studovat každý štítek na potravinách ani počítat kalorie? Vyzkoušejte třeba ketodietu Ketofit, která má ve srovnání s ostatními ketodietami několikanásobně nižší obsah sacharidů a vyšší obsah proteinů.