Čerti jsou za dveřmi! Přinášíme nejhezčí české čertovské pohádky
zdroj: tisková zpráva

Čerti jsou za dveřmi! Přinášíme nejhezčí české čertovské pohádky

2. 12. 2016 – 10:46 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Čerti patří mezi nejoblíbenější postavy českých pohádkářů. Existuje celá řada pekelníků zlých i hodných, z některých jde doslova strach, jiní jsou spíše k smíchu. V dnešním článku se to čerty jen hemží, přinášíme ty nejlepší české „čertovské“ pohádky. Která je ta vaše nej?

Čertova nevěsta (2011)
V tomhle království chybí ke štěstí jen následník trůnu. Král (David Suchařípa) si z toho nedělá těžkou hlavu, ale královna (Sabina Laurinová) se trápí a pro potomka by se byla ochotná i upsat peklu. A protože čert (Karel Zima) nikdy nespí, čeká ji i jejího manžela půlnoční dostaveníčko v Čertově mlýně, kde dostanou prazvláštní nabídku. V první chvíli ji odmítnou, ale...

Za pár měsíců se královně narodí princezna Štěpánka. Roste jako z vody a nejlíp je jí se Štěpánem, synem královniny komorné. Krátce před osmnáctými narozeninami se Štěpánka dozví o paktu, který kdysi její matka přece jen s čerty uzavřela. Podmínky jsou prosté a nekonečně kruté. Za to, že dostala od pekla život, stane se nevěstou jeho vládce (František Němec). Král se na poslední chvíli pokusí dceru zachránit, uspořádá ples, na kterém si má Štěpánka z přítomných princů vybrat manžela dřív, než skončí ve spárech Lucifera. Ten však lest prohlédne a strašlivě se pomstí. Štěpánka, proměněná v černý přízrak, čeká na záchranu. Jediný, kdo je pro ni ochoten riskovat, je kamarád z dětství Štěpán. Dokáže láska porazit pekelné síly? Mladíka čeká strastiplná pouť, na jejímž konci čeká buď Štěpánka, nebo smrt.

zdroj: Bontonfilm

Láska rohatá (2009)
V jedné zapadlé a také už řádně rozpadlé brdské hospodě, kde odpradávna sídlili čerti, se usadí dva vykutálení podvodníci, Berta a Vitouš. Spolu s nimi tu tráví čas i čert snad té nejnižší kategorie, čertovský učeň a kuchaříček a hlavně outsider Záprtek. Když hospodu navštíví pekelná inspekce, Berta s Vitoušem se vydávají za čerty. Ovšem čerti to nejsou, a tak váženou pekelnou institucí důrazně požadovaný úpis ani nemají, ani ho nedokážou sehnat. Pošlou pro něj tedy nešťastného Záprtka. Smůla je, že také Záprtek nevyniká žádnou z pekelných dovedností a s úkolem si neumí poradit.

Právě v tom čase v Jílovém jistá velice bohatá milostpaní, která miluje zlato nade vše, a proto zaměstnává dokonce svého osobního zlatníka, zatouží po zlatých očích. Ty ovšem zlatnický mistr vyrobit nedokáže, pro oči ze zlata musí jít služebná Anička. Tak trochu za trest, protože jí milostpaní neprávem podezřívá z krádeže. Aničce nic jiného nezbývá, a tak jde. Kde ale se dají najít oči ze zlata, to nikdo neví. Snad jedině v pekle by mohli něco tušit... Zoufalá Anička se ocitá před pekelnou branou. Naštěstí se tu setkává se stejně zoufalým a nešťastným čertem Záprtkem. Jak už to v životě bývá, když se dva, kterým osud zatím nepřál, potkají, nejspíš v sobě najdou zalíbení. A stejné je to i s Aničkou a Záprtkem.

zdroj: YouTube.com

Peklo s princeznou (2009)
Princezna Aneta (Tereza Voříšková) se za žádnou cenu nechce vdávat. A už vůbec ne za nešikovného prince Jeronýma (Jiří Mádl), kterému byla kdysi zaslíbena výměnou za ochranu království.

Král Bedřich však na sňatku trvá, protože sní o velké říši. Notabene porušení slibu by znamenalo vyhlášení války. Jak tedy princeznu zachránit a přitom neporušit úmluvu? Král Leopold tedy vymyslí geniální lest. Namluví všem, že se o jeho dceru uchází sám Lucifer. Předpokládá, že se princi Jeronýmovi nebude chtít princeznu zachraňovat a domluvená svatba se tak zruší. Domluví se proto s potulnými komedianty, aby mu v nedalekém polorozpadlém mlýně vybudovali „pravé peklo“. To pro případ, že by se někdo chtěl přesvědčit, jak je to s Luciferem doopravdy...

Netuší ale, jakou lavinu nepředvídatelných okolností spustí. Přivolá tím hněv nejen samotného vládce pekel Lucifera, ale i jeho temperamentní snoubenky Muribany.

Peklo s princeznou zdroj: Bioscop

Anděl páně (2005)
Je časné ráno, v předvečer Štědrého dne, a celé nebe se chystá na velkolepé oslavy Ježíškových narozenin. Panna Marie (Klára Issová) se svatou Veronikou (Veronika Žilková) pečou hory cukroví, Tři králové chystají dort a sbor andílků nacvičuje koledy. Jen jeden anděl jakoby tu byl navíc a jakoby se každému jen pletl pod nohy - Petronel (Ivan Trojan), paličatý nešika a přetrhdílo. Na co sáhne, to zkazí, ale přitom nikdy nepřizná svoji chybu. Zakrátko si proti sobě poštve všechny svaté.

Jediný, kdo má s Petronelem ještě trpělivost, je sám Pán Bůh (Jiří Bartoška, ale i toho Petronel nakonec urazí. Za trest je poslán na pozemský svět, aby napravil jediného hříšníka, jinak na Štědrý den skončí jako padlý anděl v pekle. Vyděšený Petronel, proměněný v žebráka, odchází mezi smrtelníky, o jejichž životě nemá ani potuchy. Průvodcem je mu poťouchlý čert Uriáš (Jiří Dvořák), který se náramně dobře baví na Petronelův účet. Petronel bloudí zasněženým krajem a pokouší se najít si svého hříšníka, kterému by napravil hlavu. Nemá však nejmenší ponětí o lidských přáních, touhách, starostech a láskách.

Když chce pomocí kouzelné čertovské mošny napravit hlavu lakomé zámecké klíčnici Francce (Zuzana Stivínová), bezcitnému zámeckém správci (Oldřich Navrátil) a sobeckému mladému hraběti (David Švehlík), napáchá spoustu škod a přivede do neštěstí půvabnou a laskavou služtičku Dorotku (Zuzana Kajnarová). Žádného hříšníka však nenapraví. Čas rychle utíká a už se blíží okamžik Petronelova pádu do pekel. Síla lidské lásky, pevná naděje a pomoc všech svatých však mladému hraběti nakonec pomohou napravit vše, co Petronel pokazil, a hlavně získat srdce krásné Dorotky. Anděl Petronel se může vrátit na nebesa mezi sbor svatých a andělů - dokázal totiž v poslední chvíli napravit toho svého hříšníka. Sebe sama.

Jiří Dvořák a Ivan Trojan ve filmu Anděl Páně zdroj: tisková zpráva

Čert ví proč (2003)
V zemi krále Dobromila se přestala cenit poctivá práce, slušnost, čestnost a úcta mezi lidmi. Do krajiny se místo toho postupně vkrádá moc pekla a tak ti, ve kterých zůstal ještě zbytek slušnosti, raději prchají pryč. Trochu popletená bylinářka Apolena má svůj sen, že krajinu zachrání jen neznámy "spasitel", který přijde s oslem a vezme si královu dceru Aničku za ženu. Kdo by však věřil bláznivé bylinářce, která svými "zázračnými" bylinami vždy natropí víc zmatků než užitku? Když je v kraji nejhůř, král v bezmocnosti upíše svoji duši peklu a vládu převezme jeho podlý ministr. Tehdy přichází do království nenápadný, veselý snílek Filip.

zdroj: YouTube.com

Z pekla štěstí (1999)
Pohádka natočená podle námětu Jana Drdy vypráví o poctivém a čestném chasníkovi Honzovi, jenž na útěku před verbíři pozná cenu lásky i kamarádství. Díky kouzelným darům (mošna, z níž na povel vyskákají bojovníci, pláténko, na němž se prostírá hojná krmě, a plášť, který učiní neviditelným každého, kdo se jím přikryje) přemůže hrozivého draka, ale namísto odměny se setká jen s intrikami panovníka a jeho rozmazlené dcery.

Z pekla štěstí zdroj: tisková zpráva

Princezna ze mlejna (1994)
V jičeské vísce, uprostřed stříbrných rybníků a tmavých lesů, žije pohledný mládenec Jindřich, který se jednoho dne vydá do světa s pevným rozhodnutím vysvobodit zakletou princeznu.

Na své cestě se dostane do mlýna, kde žije se svým otcem mlynářem, krásná Eliška. Mládenec se Elišce líbí, namluví mu proto, že v rybníce je zakletá princezna a on ve mlýně zůstává jako pomocník. To se nelíbí místnímu čertovi a vodníkovi, kteří si na mlynářovu dceru myslí. Snaží se, seč jim síly stačí, aby mohli pomocí kouzel a intrik mládence Jindřicha ze mlýna vypudit.

Ve mlýně se objevuje třetí ženich: starý, bohatý Knížepán, a protože Eliška všechny nápadníky odmítá, mlynář se rozzlobí. Určí lhůtu: buď si do úplňku ženicha sama vybere nebo ji dostane ten, kdo si o ni první řekne. Nastává boj mezi ženichy ...

Yvetta Blanarovičová v pohádce Princezna ze mlejna zdroj: tisková zpráva

S čerty nejsou žerty (1984)
Chamtivá macecha připraví svého nevlastního syna Petra o všechno, včetně dědictví po jeho otci. Petr se mezitím seznámí s dcerami místního knížete, když je zachrání při projížďce, při které se jim splašili koně a zaujme ho vyzývavá Angelína. Petr však pro ni nic neznamená. To její sestra Adélka, hodná a skromná, se do Petra hned zamiluje. Petrova macecha se neštítí ničeho, a aby se ho zbavila, spikne se s místním správcem společně proti Petrovi kují pikle a pošlou ho do vězení a poté i na vojnu. Petr však uteče a protlouká se světem. Když už neví kudy kam, potká věrného a spravedlivého přítele samotného čerta.

Karel Heřmánek a Vladimír Hrubý v pohádce S čerty nejsou žerty zdroj: tisková zpráva

Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert (1976)
Ano, zapomenutý čert spolu s Marijánou Plajznerovou přijdou z české báchorky, aby potěšili naši mysl. Aby promluvili slovem jadrným a šťavnatým o historkách, jaké nás určitě nepotkají. Hubatá, rozdováděná Plajznerka, jíž hraje v těle snad každá žilka touhou po hutném krajíci štěstí, krotí a cepuje zapomenutého čerta, aby z něho byl "pracovitej a poctivej muskej", který by se uměl pořádně ohánět s kovářem u kovadliny i v Plajznerčině malém hospodářství. A aby jí pomáhal zmáhat všechny světské nástrahy, pomluvy a nepřejícnost sousedů. Trepifajksl z výřečnosti téhle povedené ženské brzy pochopí, že jako člověk na tom bude mnohem líp než jako starý, opelichaný čert. A proto se o to člověčenství pokusí, zcela v duchu českých pohádek. Vždyť takhle ho může čekat daleko více lákadel než od pekelného knížepána.

Jaroslav Moučka a Josef Kalena v pohádce Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert zdroj: tisková zpráva

Hrátky s čertem (1956)
Pohádková komedie natočená podle stejnojmenné divadelní hry patří dodnes k nezapomenutelným diváckým bonbónkům. Příběh vysloužilého vojáka Martina Kabáta, který se nezalekne ani hrozného loupežníka Sarky Farky, ani pekla plného rohatých čertů, patří totiž k těm, které nadšeně přijímá každá nová generace diváků. Všechno začíná okamžikem, kdy se dvě vdavekchtivé dívky, princezna Dišperanda a její služebná Káča, vlastní krví upíší čertu, výměnou za pohádkové ženichy. Přestože se omylem oba ďábelské úpisy dostanou do rukou chrabrého Martina Kabáta, záludný ďábel Solfernus se jich lstí zmocní a Martinovi nezbývá, než se vydat do horoucích pekel.

Josef Bek, Stanislav Neumann a František Filipovský v pohádce Hrátky s čertem zdroj: tisková zpráva

Staňte se fanoušky těchto skvělých českých "čertovských" pohádek:
Fanklub Čertova nevěsta
Fanklub Láska rohatá
Fanklub Peklo s princeznou
Fanklub Anděl páně
Fanklub Čert ví proč
Fanklub Z pekla štěstí
Fanklub Princezna ze mlejna
Fanklub S čerty nejsou žerty
Fanklub Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert
Fanklub Hrátky s čertem

Zatím bez komentáře, buďte první!